diumenge, de març 14, 2010

VERATS

El bis, el bísol, la cavalla, el gallimó, el verat d'ull gros, el viso o el vísol
  GALLIMO , guillamó, guillemó, guillem

S´anomena gallimó el peix juvenil tant del verat com del bisso o cavalla . El dors és d´un color verd blavós amb bandes obliqües i fosques. El ventre és platejat i no té escates.



Els peixos adults d´aquestes espècies es coneixen molt , però els petits no gaire. De tota manera , als petits se´ls pot treure molt de suc, culinàriament parlant. Tenen una carn oliosa , fina i molt gustosa . A més, sempre es troben a un preu assequible. És un peix estimat per la gent de la mar .La neteja és simple, no comporta maldecaps. Només es tracta de tallar-los el cap i buidar-los la moca.
Dins de la primavera , el maig és el millor mes per consumir-lo.Es pesca amb el tresmall, amb la llum i amb l´arrossegament.
És un peix blau, amb molta grasa.



GALLIMONS AMB CEBA
Ingredients:
4 persones
500gr de gallimons o verats.
2 cebes grosses
i1 cullerada de farina
1/2 de vi blanc , aigua , sal i oli d´oliva.

Preparació
Neteijar el peix i posar-hi sal.
farem la ceba a talls llargs i prims , els posarem a la cassola amb una mica d´oli d´oliva i la portarem al foc.
Deixarem que es cogui lentament fins que sigui toveta . Hi afegirem la farina i la barrejarem , després el vi blanc i quan marxi l´olor d´alcohol , hi posarem els gallimons i, si calgués suc, una mica d´aigua. Ho rectificarem de sal. cal que parem compte , el peix estarà fet en pocs minuts.

Aquest era un plat típioc d´aquelles persones que treballaven a la mar.
Diuen que ara el peix blau ja no te tanta grasa com avans...
Llibre de David Sole









30 comentaris:

Lydia ha dit...

Como se aprende aquí contigo :) El otro día, en clase de gastronomía y turismo, estábamos dando los diferentes tipos de pescados que hay en Cataluña, y me acordé de ti jejejeje. Besitos

La Cocina de Emma ha dit...

los he visto en el super, y a mi abuela que se lo compra a veces

La cuina vermella ha dit...

Hola preciosa, que ja has après a posar la foto?
els verats teus són tan preciosos i bons, recordes aquell que va fer en Kike escabetxat??
Molts petons i gràcies pel teu post.

Ricard Sampere ha dit...

Veus... de verat no en he comprat mai..i en he menjat en algun restaurant fet amb escabetx i el recordo que tinc es molt bo.
Crec que el meu peixater, els deu tenir a la zona pobre de la llarga parada... :-))). L'altre dia vaig anar-hi amb el meu fill i de manera discreta li vaig poder fer una "classe" de com no tenia que ser la tonyina... La tenia a nivell parada de tercera... :))

paco ha dit...

hay doloretes, como me recuerdas viejos tiempos, yá sabes que no he vendido nunca pescado, péro si salazones, sabes cómo se denominan a los ciudadanos de Ceuta, "caballas", pués és el pescado que más se pèsca en esa zona del estrecho, por aqui lo llamamos grisolet ó visol, sé que es un pescado de los llamados baratos, péro nó por eso deja de tener una riqueza propia, normalmente suelo comprarlo cuando lo veo muy fresco y lo preparo a la plancha,, ahhhhhhh y te voy a dar una receta "de gratis", jajaja, siempre que nó la conozcas claro, haz una prueba, cojes un vísol de los más grandecitos que tengas, le sacas la cabeza y lo habres, déjalo sólo con la espina central, haces un majado con un poco de aceite, vinagre, un gajo de ajo y pimentón molido, untas toda la carne del vísol, dejas unos dias que la carne absorva todo el majado, siempre la carne hacia arriba, y cuando veas que yá está casi seco, entonces por la parte de la piél le pones una especie de una caña ó maderita fina y lo cuelgas, que le dé el aire y cuanto esté practicamente seco, a degustarlo cómo aperitivo, en mis tiempos se vendia mucho, ahora en el mercado apenas hay, y se vende a muy buén precio.....yá he visto tu comentario en mi blog, y cómo siempre eres muy benevolente........gracias dolors.......saludos paco

Cuinetes-Carme ha dit...

Que bons fets així amb la ceba, mira que són bons ara eh?
Salut,

Xavier ha dit...

I aquests peixos, quan són petitons, és poden pescar?

Sempre m’ha encantat el verat amb oli d’oliva (nosaltres en diem «cavalla» pel País Valencià!).

El pare ha dit...

Dolors,

Una recepta fàcil i saborosa.
Jo també animo a menjar verats, són molt saludables i gustosos.

Salut.

crismas ha dit...

Hola Dolores, vaya receta más sencilla, ya he tomado nota, es ahora época de la caballa no? el otro día había en el mercado, así es que, el martes a por ellas.
Besos cris

Angie Perles ha dit...

Hablas de pescados que no he oido hablar en mi vida, ni por supuesto he probado! Eres un mar de sabiduría "pesqueril" jejeje. Un besito, guapa, y feliz semana!

Eva Flores ha dit...

el verat és un peix que m'agrada molt. Amb ceba no l'he tastat. M'ho apunto.
pt!

ONEGA ha dit...

Nosotros lo llamamos "verdel" y por cierto, ahora mismo están de campaña, porque los he comprado a 1 euro el KG. Casi no lo podía creer que vendiesen algo a 1 euro. Encima, si comprabas 2 kg. te regalaban un delantal de esos pescadería. Así que tengo verdel para rato. Lo que he hecho ha sido escabecharlo y está buenísimo.
un beso

ELS PEIXOS ha dit...

Lydia
Que suerte la tuya que todavía puedes ir a clases de lo que sea...que joven eres i guapa...

Emma
En cuanto llegue la primavera ya son mucho mas buenos y ya se pueden comprar.

La cuina vermella
Nena ...la foto no surt , i el cas és que estic posada allà...no ho entenc...però veig que hi ha molta gent com jo.
El més que be si fa bo , seran més bons qu´ara.

Ricard
Els verats escabetxats són molt bons...
També com tot ni han d´aqui i de fora ...els millors son els de la nostra costa.

Paco
No sabía esta receta con el vísol....sabes que el verat i el vísol son diferentes?
El vísol tiene unas lineas que el verat no las lleva...

A que tu no sabes que también se hacen hervidos y luego se ponen en aceite ...como en lata. Quedan estupendos. Un dia pondre la receta al bloc, o ya la he puest?? ahora no lo recuerdo.
Sabes que me pasará ...que un dia repetiré receta porque no tengo memoria...


Carme
Perquè siguin bons del tot , ens tenim que esperar una mica....els peixos blaus ..el millor temps , és el mes de maig...llavors són boníssims.


Xavier
Hi tan que es poden pescar ...la mida exacta per poder pescar , és la mida d´un dit....


Els fogons del pare
És un peix molt saboros i es pot fer de tantes maneres ....i a més el preu no és gaire car. De totes maneres el de a qui , el de la nostra costa sempre és paga molt més que el que ve del nord o el que ve de fora...però per mi és molt millor.


Crismas
Hola guapa!!!
Ahora es bueno , pero dentro de un mes es mucho mejor.



Angie
No me creo que no hayas visto nunca un BARAT, VERAT o VÍSOl, es de lo mas comun y lo conoce mucha gente...CABALLA, tampoco???VERDEL...
Seguro que este si que te suena...no??
todos estos nombres son lo mismo., osea el mismo pescado que se llama de diferente forma en cada regíon.

Eva
ës un peix molt bo i va molt bé per la salut...a part del pa...:-))))



Onega
Si lo puedes comprar de aqui donde eres tu , mejor que los que vienen de fuera...
Tenemos que consumir de casa....
Muy barato lo veo yo...ya era fresquito???

Moltes gracies a tots per escriure...

Fem un mos ha dit...

Verat un peix mol saborós, ens encanta a la planxa amb all i julivert.
Petons

paco ha dit...

dolors, a través del blog dels cafeters, he visto que tienes puesto en tu blog, calamares, he entrado en tu blog y nó está puesto, también he entrado a tu blog a través de favoritos, puesto que tengo alli, y tampoco lo he podido ver, en ambos casos salen tu última receta de "verats" qué em de fer......saludos paco

fely ha dit...

este pescado...creo que aquí es "xarda" barato y muy rico!!
Y lo de quitarte el puesto....jejejej ni en cien años wapa!! eres única.
Bexinos

xisca ha dit...

Hola Dolors, he estat i encara estic molt enfeinada i no he pogut mirar molt els blogs, però avui no puc deixar de dir-te que ja tenc internet a ca nostra .... Ja et contaré.

Molt bò el verat, dissabte en vaig sopar el vaig fer al forn " a la mallorquina". A mi m'agrada molt el seu gust.

Una besada

Maduixa ha dit...

Dolors!! em ve el teu article just en el millor moment! :-) un veí m'ha regalat 5 verats que ha pescat ell mateix, aquí en diuen "Verdel" i precisament avui parlava amb la mare a veure si em deia com preparar-los, ja saps que soc un desastre amb el peixos.

Si no ho he entès malament, els fas a la mateixa cassola? o els passes desprès al forn? jo havia pensat de fer-los com si fossin truites, al forn amb pernilet i potser unes papatones pero no ho tinc clar,

Quina sort en tinc de tu! :-)

un petó inmens, preciosa!

ELS PEIXOS ha dit...

fem un mos
a la planxa , al forn , fregit, amb arròs ....de totes formes és bo.

Paco
Ya te he dicho en tu bloc ...que me estoy haciendo mayor y hago disparates, que te pensabas que me ganarias o que???

Fely
No había oido este nombre , tantos que tiene y este no lo sabía ...ves como también me puedes enseñar tu....


Xisca
Que contenta estic que ja tinguis internet...a veure si ara fas un bloc , ja m´escrius i en parle´m.

ELS PEIXOS ha dit...

Maduixa
Bona nit ...
Jo ja sabia que tenies verat a casa i per això t'ho hi posat...:-)))
El verat és fa amb la mateixa cassola sempre ...fins el final no hi posis el peix , i amb pocs minuts esta fet...

Pots fer els verats de moltes maneres, és un peix que és pot fer de qualsevol manera.
Amb escabetx, fregit, a la planxa, al forn, bolli't i després amb oli que també queda molt bo....ara hi vist un bloc que també el fa amb arròs...si el vols veuré és el bloc de la Carme...tu mateixa el pots fer com vulguis, i si vols alguna recepta ja ho saps...jo crec que en tinc més en el bloc meu de verat..

Bona Nit a tothom i graciès per escriure.

Maduixa ha dit...

gràcies bonica, sí que potser tenim telepatia!! :-) vaig a veure això que em dius i si em queda be potser ho pujo al bloc, que els he fet unes fotos i son preciosos, tan platejats i amb aquest llom de color turquesa irisat, que macos son!

Apa, que acabo de veure a les noticies que avui tornava a haver al mercat anxoves del cantàbric a 20 euros el quilo! m'esperaré més endavant per que maques ho eren, però noi, un pel cares si les vull fer amb sal. :-)

Bona nit!!

Assur ha dit...

El verat és una de les meves assignatures pendents, ja que, a casa, com que a la meva mare no li agradaven, no en feia mai i, per tant, no em ve al record cap manera d'haver-ne menjat que no sigui escabertxat.

Sempre que els veig al cove, em vénen ganes de comprar-ne, però com que me'ls hauria de fer per a mi sol...

I és que -entre nosaltres:- aquell parell de "pijas" que tinc a casa i que només els agrada el rap, el lluç i el llenguado, em porten pel camí de l'amargura.

Mira: Dissabte passat, sense anar més lluny, vaig comprar tres bròtoles precioses, però precioses de debò, eh?... Me les vaig fer fer a filets, els vaig repassar ben repassats perquè no hi hagués ni una sola, per minúscula que fos, espina. Les vaig fer al forn sobre un llit de patates i ceba, i hauries d'haver vist com, diumenge, s'ho menjaven: Només els faltava un microscopi!!!

Tan i tan rebona que és la bròtola! (i bé de preu, que va, eh?)

Et ben asseguro, Dolors, que dissabte que ve -suposo que en trobaré-, em compraré un parell de verats per mi solet, i me'ls faré tal i com proposes en aquesta recepta, i si es pensen que a elles els compraré llenguado, van ben aviades: un plat d'espaguetis amb salsa de tomàquet de pot, i "va que chuta". :))

Una abraçada!

Celes ha dit...

Hola Dolors, para mi gusto la mejor sobrasada es la mallorquina, la gordita curada, es más gustosa. La menorquina yo la encuentro más sosa. Sinceramente no se donde conseguirla, quizas Adi del blog Pan y Varios lo sepa. En Menorca lo bueno es el queso, si te interesa dimelo y te lo conseguire.

Besazos

Margarida ha dit...

Del verat només m'agrada aquell color tan bonic que té, amb els tons verdosos i platejats!
El greix del peix blau no se'm posa bé, i m'estimo més no menjar-ne. Però m'agrada contemplar-lo a la parada del peix, i em vénen ganes de tocar aquella pell tan suau que té...

Una abraçada!

A peu coix. N. Sagués ha dit...

No sabia que se'n deien gallimons!
M'encanta el bloc, no saps el que estic aprenent.

ELS PEIXOS ha dit...

Maduixa
Ja ho hi vis a la tv ...aqui quan més cars els tenim ...son a 12 euros , i ja ens volen pelar!!!!...:_))))
una abraçada


Enric
No se si en trobaràs aquest dissabte de verats ..perquè encara que aquesta setmana en pescat molt de peix( que ja en teníem ganes)...de verats no ni han hagut ...només s'en veuen del nord , o de fora de espanya......ara ...no se si on tu vas , en trobaràs ...però els dissabtes els pescadors no surten , i el peix blau l'agafant el mati....

Doncs aquest parell de "pijes" que tens a casa ...no saben el que es perden .....amb no menjar les molleres roqueres o bròtoles...miran que en son de bones , per mi molt millor que el lluç. I les petites fregides , les has provat??? perquè això ja és .....millor que les gambes.., oi??


Celes
Gracies de todas formas , ppor la información.
Un abrazo , guapa.

Margarida
El peux blau diu que va molt bé per el col.lesterol...i jo en tinc fa molts anys.
A mi m´agrada´n escabetxats..

Moltes gracies a tothom per escriure.

ELS PEIXOS ha dit...

A peu coix
I jo estic molt contenta de que t´agradi.
Un petó maca.

Assur ha dit...

Efectivament, Dolors, avui no hi havia verats a plaça. :(, però quan n'hi hagi n'he de fer!

Una abraçada.

Isabel ha dit...

El verat, és un altre, dels peixos que a casa ens agrada força!...a la planxa, al forn, ....
PETONETS!!

Anònim ha dit...

Corregiu: biso i no "bisso", guillemó (amb A era una variant gràfica del català Oriental que confon les E o A àtones però s'ha de notar sempre E en aquest cas)

i també pots veure

Related Posts with Thumbnails