Polvo à feira (pop a la gallega)
El "polvo à feira" (pop a la fira, perquè era i és costum menjar-lo a les tradicionals fires de comerç de ramat i altres animals, i ja més recentment a les festes i romeries), és senzillament pop bullit amb patates, amanit amb abundant sal grossa, pimenton i oli. Un plat senzill, però que gaudeix de gran popularitat i resulta molt efectiu; fora de Galícia es coneix amb molta freqüència com a "pop a la gallega".El pop a la gallega , és un plat tradicional de Galícia, i bàsic en la seva gastronomia, encara que el seu consum s'ha generalitzat per tota Espanya. Es tracta d'un plat festiu que està present en les festes, fires i romiatges de Galícia i El Bierzo, d'aquí el seu nom "á feira".
Argentina, particularment en la regió central (i d'aquesta regió argentina principalment en la ciutat de Buenos Aires i les províncies de Buenos Aires i Santa Fe), és freqüent el seu consum durant la Setmana Santa. El plat consisteix en pop cuit durant algun temps (preferiblement en una olla de coure) amb l'objecte d'ablanir la seva carn, de vegades és congelat uns dies abans amb l'objecte d'ablanir el nervi, unes altres és copejat diverses vegades contra una superfície. Per regla general el "bullit" del pop es fa tres vegades, és a dir s'introduïx en una salmuera bullint i es treu, així tres vegades. El pop ben cuit conserva encara la seva pell, per aquesta raó se li deixa reposar a l'aire una cambra d'hora abans de ser servit. L'operació de bullit sobre olles de coure és tradicional que sigui feta per dones a l'aire lliure i que es denominen "pulpeiras". En alguns pobles s'assigna un diumenge de cada mes per a les pulpeiras, sobretot en la província d'Orense, i elles ho cuinen en el carrer per a la gent que vulgui degustar-lo.
Després de la cocció és tallat en rodanxes de 1 cm de grossor aproximadament; és servit amb pebre vermell en la seva superfície. En algunes ocasions, també s'acompanya de patates cuites amb pell i presentades senceres tallades per la meitat. És freqüent veure'l servit calenta, recién bullit, posades les rodanxes sobre una taula de fusta mentre sobre el munt se li rega amb abundant oli d'oliva, pebre vermell i s'aboquen alguns grans de sal grossa.
El pop és considera amb tota la família dels Mol.luscos tous.
Els mol·luscs cefalòpodes, com els calamars, sèpies i pops, es troben entre els invertebrats amb un sistema neurològic més avançat. O bé el calamar gegant o bé el calamar colossal és l'invertebrat més gran conegut.
És una recepta del Jordi....marit de la Virtuts, i la foto també..-.
23 comentaris:
M'encanta el pop, sigui com sigui, aquest, es veu divino.
Muxus / Petonets
en casa somos muy aficionados al pulpo, creo que el que nos venden en grandes superficies no es gallego ni en el acento, pero incluso así me encanta.
Si comiese el gallego, entonces sí que me encantaría....
pasa un buen fin de semana. Un beso
Dolores, que bién te explicas, yo suelo comprar en el mercado, pero, son de aquí de la bahía de Sta.Pola, están bastante ricos, nunca he probado los gallegos la verdad!! lo que me pasa es que, no acierto con el tiempo de cocción, la última vez se me iba la piel al partirlo, seguiré al pié de la letra tus explicaciones la próxima vez.
Besosssss
La meva parella és gallega. I de tant en tant fem polbo a feira.
És un plat molt potent, que personalment m'encanta per motius sentimentals, a part dels gustatius.
El nostre truc és no tenir pressa i bullir-lo bé fins que està ben tou. Si queda 'gomós' està per llençar, si li dones temps és exquisit.
Un post de sobresaliente wapi , lo unico que en el bierzo no es tradicion que pongan el pulpo en las ferias ,por su proximidad con galicia ,en algunos bares lo ponen como plato.
En la provincia de Orense , en muxos sitios los domingos se pone la pulpeira o el pulpeiro en unos sitios determinados y se puede comprar el pulpo ya cocido.
Lo unico que la mayoria de las veces no es gallego ,nosotros antes siempre lo comprabamos el dia de la feria y algun domingo pero ultimamente nos sale mejor comprarlo y hacerlo en casa.
El tiempo de cocion es de 20 minutos para un pulpo de 1kg y medio y 30 minutos de reposo.
Si el pulpo es de 2kg con 30 minutos o 35 de cocion sera sufifiente y lo dejaremos 40 minutos de reposo.
La presentacion del pulpo a feira es sobre un plato de madera y las patatas siempre se sirven aparte , no obstante tu presentacion del pulpo me ha gustado ,para poner como un pinxo.
Bicos mil wapa.
Per a mi coure be el pop es tot un mèrit i un art que no aprendré mai, s'ha de ser realista :-))
Als meus pares els encanta i el bullen com has explicat tu i el preparen com ha explicat la Nenalinda, sobre una fusta i amb molt pebre vermell, però picant, i un bon raig d'oli.
No t'agraeixo mai prou tot el que aprenc amb tu, gràcies bonica :-)
el home de la virtuts a fet aquest plat pres.sios de pop a feira, en la mégua casa el fá el home de la mégua filla, si éxe que es de premiá, jajajajaja.....trobe que els fán iguals de bóns.......dolors, molt grat per tot.....la dolors, sempre endavant dels vermells, peró nó u diguis oi?.....salutaçiós paco
El pop ens agrada molt, tot i que no l'hem cuit mai nosaltres, és una tapa que sempre demanem quan anem pel món. Unes fotos estupendes, Dolors.
a quien no le gusta el pulpo??? es exquisito. Y te quedó un presentación de lujo wapa.
Bexinos.
Ai! Que rebò!
Una especialista en peix m’ha ensenyat una súper-recepta de polp (sí, els valencians i els eivissencs li’n diem polp, com en català clàssic!).
Estic molt iŀlusionat, perquè mai no havia gosat cuinar-lo i despús-demà crec que aniré directe a la pescateria a comprer-ne un!
Fantàstic aquest "pop a feira".
Només veure'l en la safata ja m'han entrat ganes de queixalar-lo.
Una abraçada
Rosa
A mi m´agrada molt picantet....
Onega
Este que esta en la foto tampoco es gallego...es catalan , lo hemos comprado a la subasta de la costa brava...pero es igual ...si lo haces a la gallega queda igual de bueno....lo único que si lo compras tan fresco , lo mejor es congelarlo primero.
Crismas
Te digo lo mismo que a Onega....este mio no es gallego es catalan , pero hecho a la gallega queda igual de bueno....lo que pasa que cuanto mas gordos sean mejor.
Starbase
Encantada de coneix-et !!!
A tu ja no et podem explicar res , si estas amb una noia gallega ...en saps mes que jo.
Com diu la nenalinda , la cocció del pop és depen del pes ...i una cosa molt important és , deixar-lo els 20 o 25 minuts reposan dins de l´olla una vegada cuit.
Maduixa
És tan fàcil com comprar un pop , si es fresc congelarlo , bollir.lo 20 minuts i 20 minuts de repòs dins de l´aigua.....deixar-lo escorra , tallar-lo i posar-hi pebre vermell picant i oli d´oliva.....i ja esta.
Paco
Saps que de premià aqui son 25 minuts...???
una abraçada.
la cuina vermella
Graciès Txell , però les meves fotos i les teves no tenen res a veure...:-)))
fely
Ja has visto que el crudo es mio , pero el que esta hecho lo ha hecho mi primo que es cocinero....Hay trampa!!!!
Xavier
Amb lo bon cuiner que ets ...el faras amb un tres i no res..
Josep
A mi em pasa el mateix ...m´agrada molt tot lo picant....i aquest m´encanta..
Moltes gracies a tots per escriure...
Un petó..
Nenalinda
Ahhhh!!!
Como me has ayudado a explicar la receta , me habia olvidado de hblar contigo.
Tu lo cocinas igual que aqui , sabes que...pues aqui tenemos muchos gallegos y saben mucho...
Un beso guapa..
M'agrada molt el pop a la gallega!! però NO puc cuinar-lo!!! no soporto tocar-lo en cru!!!! ups, NO PUC!!
Però, m'apunto si em convides a una "tapeta", jejeje....
Petons!!!
Qué bueno es el pulpo así, verdad???? De 10! Feliz domingo, guapa!
Doncs el pos, tampoc!
Ni verats ni pops!
M'encanta el calamar i la sípia, però el gust del pop...
Tinc una filla que sempre em diu "per què no fas mai pop?" "Perquè no t'agradarà", responc. Ja sé que potser no és cert, però així m'estalvio de fer-lo.
I és veritat, s'ha de tenir traça per coure'l bé i que no quedi dur!
Una abraçada, Dolors!
El pop així és com més m'agrada, però no l'he preparat mai.
A mi m'agrada, però mai he passat de comprar-lo ja preparat a les peixateries de Cambrils... I em limito a posar-li els pebres i oli bo...
Com deia la meva avia... "ja se sap... que vols que cuini un home sol..."... :))).
Isabel
ara ja el venen bollit , i nomes tens que amanir-lo...
Angie
A mi me gusta mucho pero no siempre se tienen ganas de cocinar a un animalito de esta índole....
margarida
Si t´agrada la sipía i el calamars també et té que agrada el pop....ja no dic aquest pop tan gros ni el pop a la gallega , però aquells popets petits que és fan amb un tres i no res ....a la teva filla deixa- li
Eva
Lo teu és el pa ....i com et queda !!!!
Ricard
La teva avia vivia un altre època....
abans ...és veritat que un home sol no valia per res....però ara estem al 2010 i un home sol pot fer " virgueries" a la" cuine".
Ai !!! si la teva iaia xaque's el cap....:-))))
Mai me he atrevit a coure’l, per po de que quedi dur, i això que a casa ens encanta el pop a la gallega que normalment el compro cuit, serà qüestió de provar-lo
Molts petons.
Però qui pot dir que no li agrada el peix a la vista del teu bloc??? ummm un pop deliciós!!!!
Ets única. Tens un bloc sensacional!
Fem un mos
Ho tens que provar que no costa res i el pagaras més barat que si el compres fet....
Mº Jose
Hi ha molta gent que no li agrada el peix , sobretot els més petits...
A peu coix
Hi han blocs molt macos i ben fets, el teu és un délls.
Moltes gracies a tots per escriure.
Publica un comentari a l'entrada