dimarts, de setembre 21, 2010

NAVALLES



La navalla recta o canyut  és un mol·lusc  que es troba a tota la Mediterrània
Talla: màxima de 23 cm, comú entre 12 i 15 cm.
Coquilla rectangular, amb les vores dorsal i ventral subrectilínies.
Marge anterior truncat, una mica oblic, sense presentar cap depressió dorsoventral just abans dels ganxos.
El lligament s'estén fins a un quart de la longitud de la vora dorsal.
Xarnera amb dues dents cardinals i dues laterals a la valva esquerra, una cardinal i una lateral a la valva dreta.
Impressió del múscul adductor anterior una mica obliqua en referència a la vora dorsal de la closca, ultrapassant clarament enrere la zona del lligament.
Impressió de l'adductor posterior allunyat del sinus paleal una distància igual a la seua pròpia amplada.
Color blanquinós a beix a l'exterior, ornamentat exteriorment de taques i bandes marrons a vermelloses, amb un periostracum llustrós, marró olivaci.
S'enterra als fons sorrencs nets o fangosos de la zona infralitoral, viu fins als 70 m de fondària.
Espècie de reproducció ovípara, de sexes separats.
Es troba a tot el Mediterrani (incloent-hi la Mar Negra) i a l'Atlàntic (de Noruega i la Mar Bàltica fins al Marroc).
De carn bastant apreciada, i com altres espècies del mateix grup, presenten un cert interès econòmic.
Pesca artesanal amb arrossegament, dragues o a mà amb ganxos. Es troba ocasionalment als mercats i es comercialitza fresc.
No està regulada la seua pesca ni té talla mínima legal.










Navalles  a la Planxa amb oli d´olives Negres
Els ingredients
16 navalles
100 gr d´olives negres , 2 anxoves
pebre negre mòlt , sal , oli d´oliva.

la preparació
En una planxa a foc ben fort amb un rajolí d´oli d´oliva procedir a obrir les navalles .
per l´elvaboració de l´oli , extreure el pinyol de les olives i posar- les en un got de turmix amb les anxoves i dues cullerades soperes d´oli d´oliva.
Triturar amb el turmix fins que quedi fins que quedi una textura de puré.Un xic líquid per poder estendre´l .
Encendre la planxa i , quan estigui calenta , acabar de coure les navalles col.locant-les sempre per la part de la closca.
Les navalles estan cuites quan canvia de color la closca.
Amb una plata amb una mica de sal i pebre i l´oli d´olives negres per sobre.

NOMES A LA PLANXA:::::SON MOLT BONES!!!!!!!!!

23 comentaris:

starbase ha dit...

A casa mengem navalles un dissabte sí i un dissabte no (aproximadament). Ens encanten senzillament a la planxa i les probarèm amb aquest oli d'olives negres , mmmmmmmmmmmmm

:)

El pare ha dit...

Dolors.
A la planxa, tal com dius... només em falta el detall de l'oli d'olives negres, jo ho faig amb oli extra verge sal i pebre.
Provaré aquesta variant.
Salut!

Anònim ha dit...

Hola Dolors!!
la veritat es que les navalles només les he provat en llauna, fresquetes, y m´agraden molt.
Potser un día les compraré per a mi, perque al meu marit no li agraden, i així, amb l´oli d´olives negres han de estar bonísssiiimes!!!
Un petonet, guapa.

No tot són postres ha dit...

A la planxa estan.... la propera vegada provaré l'oli d'olives negres!
PTNTS
Dolça

Cuinagenerosa ha dit...

dolors, m'havia despistat i no havia vist que tornaves a estar activa.... com sempre, amb aquest post he après moltes coses, em sumo als que provaran les navalles a la planxa amb aquesta olivada.
una abraçada!

Margarida ha dit...

Hola, Dolors!
La primera vegada que vaig menjar navalles va ser a Sant Sebastià, i jo devia tenir uns 20 anys. Després, n'he menjat molt poques vegades, la veritat, i sempre a la planxa. Ara ja fa molt de temps que no en menjo. A veure si em decideixo...!
Una abraçada

Pepin ha dit...

Hola Dolors,
Les navalles son el marisc preferit de la meva dona, així que a casa, al igual que el Starbase, un cap de semana si i un no.
Per cert, Dolors el Quim Marques ha tret un llibre nou que es diu Cuina Marinera, és de la mateixa editorial. És fantàstic,te'l recomano.
Salut,
Pepin

Manduca ha dit...

aquest oli d'olives negres és una gran idea, cal provar-ho!!!

Laura (Recetas Trucos y Tips) ha dit...

que bones les navalles i la recepta molt bona, segur que queda un plat molt bo :)

Eva Flores ha dit...

Hola!
no sabia pas que les navelles eres ovípares.
A mi m'encanten, i res com acabades de comprar i fetes a la planxa.
pt!

Núria Ordóñez ha dit...

Tens raó Dolors, fetes a la planxa és com millor estan, i amb alguna petita variació, tal com ens comentes, no diguem.
Normalment jo no les compro mai a plaça perquè a Casa Ovidio, una marisqueria-restaurant que tinc al barri, són molt fresques i les preparen molt bé.
Un petó.

Pilar ha dit...

Sólo las prepare una vez en casa y me quedaron con arena, no he vuelto a intentar y eso que me encanta. Las tuyas se ven llenas. Muy original ese aceite, a mi me gusta probar a añadirle cosas a este aliño, pero tu idea no se me había ocurrido. Un beso

Ricard Sampere ha dit...

A vore Dolors... Necessito que em confirmis coses... Tinc entés que les navalles aquestes tan grans que ara es veuen sovint, són les anomenades "portugueses" i és consideren de menys qualitat.. I també dir-te que em va sorprendre veure ara fa uns 4 anys, en una platja francesa de la illa d'Oleron, com la gent les feien sortir de la sorra, quan el mar baixava, crec que tirant sal...

xisca ha dit...

Hola Dolors,

Gràcies pel teu missatge. A aquest mol·lusc no el tenc molt conegut , la veritat és que noltros som més dels musclos al vapor.

Però com sempre hem fas ganes de sortir corrents a cercar-ne per provar-ne.

Per aqui hi ha hagut molt bona pesca de llampugues , fins i tots n'han venudes a 2 € acabades de pescar. Que trobes????

I els raors també han fet furor.

Una abraçada

crismas ha dit...

Hola Dolores, que buenas están las navajas, siempre las comemos a la plancha tal cual pero, con el aceite de anchoas ummmm...tiene que ser un festín jejje...!!
Besos

crismas ha dit...

Uiss!! Dolores quería decir aceite de olivas jijiji...

ELS PEIXOS ha dit...

Bona Nit a tothom !!!!
Perdoneu que os contesti tan tard...però estic una mica enfeinassada ....

Starbase
i si pot ser compra les gallegues i no trobaràs ni una gota de sorra...

Els fogons del pare
Ho hi tret del llibre de´n Quim Marqués.


Titaniii
Les pots trobar de tots preus ...tot depen de on siguin i de la sorra que portin.


Dolça
oli d´olives i anxoves....


Manel
Hola manel !!!
jo l´altre dia també en vaig posar al arròs...

ELS PEIXOS ha dit...

Margarida
A mi no es pas el que més m´agrada , però ja os he dit moltes vegades que a mi el peix....no m´agrada massa!!

Pepin
Me´l compraré ...gracies per dir-mo !!!

Manduca i Laura
És d´un llibre que és diu La Cuina de la Baeceloneta....esta molt bé.


Eva
També és poden fer tretes de la closca i arrebosar-les ...però depen dels gustos.


La mama
Si te les prepara´n millor que millor...però a casa sempre saps el que menges.

Pilar
Hola Pilar !!
Por eso digo que si se puede vale la pena comprar las gallegas son las mejores y no traen tierra , pero tambien son las mas caras.
Lo que pasa que tu vas a comprarlas y todo el mundo las tiene gallegas y cuando llegas a casa te das cuenta que de gallegas nada de nada .
Si las comprais baratas , tierra seguro...


Ricard
Bona nit!!!!
Sí ....si aquestes tan grans no son gens bones ...estan molt bé de preu però no valen res.
No se d'on venen , pot ser que sí que vinguin de Portugal ,però és que en venen de molts llocs , però s'oposo que a tu no cal que et digui que les millors son les gallegues .....
L'Altre dia em va dir el peixater de casa ( el meu Cunyat) , que ara les més bones les tenen a Tarragona i que quasi no les pose'n a la venta , que ja van directament als Restaurants .
Parla amb la Marta que pot ser en sàpiga alguna cosa d'això .I tu amb els restaurants que coneixes , fins i tot les pots trobar...:-))))

ELS PEIXOS ha dit...

Xisca
Com estas maca??
Ja et vaig dir que aquí les llampugues costa'n de trobar....de raons sí que nie'm venut aquest estiu , però sempre contats , els teniu tots vosaltres a Mallorca.

Crismas
Creo que todo el marisco tiene que estar bueno con este aceite....


Moltes gracies a tots i totes per escriure i per ser sempre aquí.

A vegades quant em falta temps per ser- hi , penso em deixar-ho ...i quan recordo tots els vostres missatges....penso que no puc fer-ho aixo!!!!!

Bona Nit a tothom!"!!!!

Ricard Sampere ha dit...

Hola... es que precisament el meu "restaurador-amic" de Cambrils, es el que em va explicar el tema de les navalles... Ell normalment té coses bones i com es fill de pescador, té contactes que fa que fins i tot tingui alguna cosa poc freqüent.. :).

Ricard Sampere ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Celes ha dit...

Hola Dolors!!!! Que tal? Poco a poco me voy poniendo al dia con los blogs, y ya estoy dispuesta a seguir aprendiendo cosas contigo.

Bsss

pui ha dit...

Hola Dolors,

Hem compartit la vostra recepta en una selecció de receptes de temporada amb les navalles com a protagonistes. Gràcies per la recepta i tota la informació extra!

Si hi voleu fer un cop d'ull:
http://escuracassoles.wordpress.com/?p=646&preview=true

i també pots veure

Related Posts with Thumbnails