El pas dels anys va afavorir la barreja de cultures acollint mariners italians , catalans , originaris de les almadraves d´Almeria , castellò . Alacant...
Els pescadors , durant la llarga i dura jornada de pesca , havien de preparar àpats en un espai ben redüit com eren les naus rudimentàries en què s´embarcaven.
Amb un fogonet i una cassola cuinaven menja per a tota la tripulació.Una ceba , uns tomàquets , unes patates , fideus o arròs ; una cabeça d´alls o bitxo i oli era suficient per cuinar uns talls de peix acabat d´arribar i benvingut a lña barca.
Amb aquestes quatre hortalisses , aigua de mar i la imaginació del xef , sorgioen plats humils , però sensacionals i amb molt sabor.
Les noves generacions han apportat algun canvi subtil en l´elaboració dels plats fruit de la investigació, bo i respectant el producte fresc i la tradició .
(La salsa Suquet) és una salsa típica de Catalunya i també d'algunes zones costaneres de la Comunitat Valenciana, originària de la costa de Tarragona, creada pels pescadors, que a l'acabar la seva jornada i a peu de barca, elaboraven un guisat senzill per al qual utilitzaven els peixos que havien quedat una mica trencats))
SUQUET D¨ESCÖRPORA AMB AIGUA DE MAR I HORTALISSES.
Aquest és pot fer amb qualsevol peix que os agradi no cal que sigui aquest....Els ingredients
Escórpora o cap roigPatata
carxofa, 1 tomàquet madur, 12 tirabecs,
2 grans d´all, 1 cullerada de picada de fruits secs
1/2 l de fumet vermell.( ja saveu que vol dir amb tomàquet).
o aigua de mar depurada.
oli d´oliva i sal.
La preparació
Fem la escórpora a fileta....i guardem les espines i el cap per fer el fumet...Fer les patates amb 4 trossos.
Escaldar els tomàquets durant 2 minuts.
treure la pell i tallar-los a dauets.
Reservar.
Netejar els tirabecs extraient -ne el fil.
Tallar els alls i les carxofes .
En una cassola amb un raig d´oli d´oliva saltar les patates durant 3 minuts a foc viu.
Sense parar de remanar ,abocar les carxofes.
2 minuts després tirar els dauets de tomàquet i els alls filetejats .
Afegir 1/2 litre de fumet i deixar fer xup-xuo, durant 4 minuts.
Afegir els tirabecs que han de coure amb la resta durant 3 minuts.
A part , salar lleugerament els filets d´escórpora per daurar-los en una paella , volta i volta.
Col.locar el peix a la cassola amb la pell cap amunt i deixar coure 3 minuts.
Finalment , afegir la picada a la cassola fora del foc.
Remenar....Tastar i afegir sal en cas necessari.
Si cuineu amb aigua de mar ...s´ha d´anar amb compte , perquè si redueix molt el plat pot sortit salat.
Si no en teniu ja os dic que és fa amb un bon fumet ...nomes amb les espines del peix i el cap ni ha prou per fer un fumet molt bo.
QUIM MARQUES
20 comentaris:
Boníssim i si és dins la barca millor. Com ho enyor aquets dinars fets dins la barca del padrí , fet amb aigua de mar i servit dins un únic ribell . N'hi havia que no esperàvem que es refredàs per començar a menjar.
L'escórpora m'encanta , noltros l'empram molt per a posar al bollit.
Genial el teu post, com sempre .I les fotografies ......
Una abraçada
Dolors, com a plat mariner és d'èxit assegurat, ara bé tal com està de bruta l'aigua del mar a les nostres costes, sovint fa fàstic fins i tot banyar-s'hi, per fer-ho de la manera tradicional, cal tenir la barca i anar mar endins.
Em fa, personalment, l'efecte d'una cuina romàntica però avui en dia gairebé impossible de fer en condicions.
Gràcies per parlar-ne.
Manel.
Dolors... saps una cosa. Estic pensant fer-la com "segon plat" el proper dia q fem la trobada del Club Gastronòmic del proper dia 7 de maig. "Delegaré" aquest plat al Carles i la Marta i jo fará algun primer plat. Gràcies!!.
seguro que están deliciosos los guisos con esos restos de pescado. Por aquí no existe esa costumbre de preparar esas calderetas tan buenas... aquí con pescado (bonito) se prepara marmitako, pero sólo es con patata.
Bueno, la explicación y la historia como siempre muy aclaratoria e interesante.
besos
Hola guapa como va todo?? Anda con agua de mar, no tenía ni idea. Tienen que estar buenísimos. Besos
Senzillament sensacional.
Dolors guardame dos platitos para cenar que tienen una pinta estupenda
Xisca
Quina enveja em fas ...aixo és poder viure a Mallorca i al costat del mar...
Els fogons del pare
Manel , mai parle´m de l´aigua de mar " literal" , sinó aigua del mar que venen a les botigues embotellades ...hi ha peixateries que diu que en venen ...a casa meva no.
Però ara fem un fumet i queda estupend...
Ricard
Compra el peix que t´agradi més , no cal que facis escórpora si no t´agrada.
De primer fes els teus canelons de pasta fresca feta per tu i els fas de peix, que segur serien molt bons...
Onega
Hola , guapa !!!
Sabes que yo no se hacer marmitako, siempre vendo atun para hacerlo y yo no lo he hecho nunca.
Hoy me han traido un atun recien pescado de 30 kg , le he hecho una foto y un dia la sacaré...
El pescado con patatas esta buenisimo...yo tengo el problema que luego me gustan mas las patatas que el pescado...
Lydia
Que tal estas??
Yo con agua del mar no lo he hecho ...pero hay un secretito ...que si hierves agua con bastante sal es igual a agua del mar...
Starbase
Tots els peixos amb patata son molt bons...
Angeles
Hola guapa ...como estas ....
Un dia quedamos con margot...pronto mi hijo se ira de fin de curso , luego aprovechare , ja, ja,
Moltes gracies a tots per escriure.
Meravellós, Dolors. El Suquet fet amb aigua de mar, es com ho feien abans els mariners a la barca, però que nosaltres en terra hem substituït per fumet. M'ha agradat molt aquesta recepta. El suquet d'escórpora és especialment bo. Un petonàs.
Dolors!! quina entrada més maca i més interessant! i quin suquet!!!!!! que bo!!
M'he quedat molt sorpresa quan he llegit lo de l'aigua de mar, no en tenia ni idea, però ben mirat té tota la lògica del mon. :-)
Sempre n'aprenc moltes coses amb tu :-) gràcies bonica, un petó ben fort :-)
Un suquet d`escorpora es súper deliciós, fa temps que no en menjo i m`en has fet venir ganes.
Petons
dolors cóm vols que tu digui, em sembla que nó cal dir rés mes, tot possat pers el avants amics, la boca ens fá aigua, per dugues coses, 1ª per el téu plat magnific, y 2ª per que al proper dumengue vaig a fer un arroset denominat del señoret y tot axó per el 14 de abril que vaig cumpli dugues aniversaris.......el tèu blog es una tentaçió maravellosa......paco
Que bo!!!! Menuda pinta tiene..
Bsss
Buenas Migas
Moltes gracies ...maca.
Maduixa
A que si que te llogica??? encara que no ho havia vist fins ara ...tampoc..
Fem un mos
L'Escórpora és un dels peixos més bons per fer suquet..
No pensava en fer-ne , però un amic virtual em va demanar si en teniu algun i vaig decidir fer-li un post.....perquè també s'ho mereix.
Paco
Com estas??
Tu sempre amb paraules amables...
Moltes gracies i moltes felicitas per els dos aniversaris..
Celes
Molt bo queda..
Moltes gracies a tots per escriure...
¡Jo, es que nos dejas cada receta..!Me ha encantado tu post. Hace unos años salíamos con un Bou a pescar y en cubierta se preparaba siempre algún guiso a base de pescado patata, cebolla, ajos y tomate, era delicioso, al comentártelo casi me llega el aroma.
¡Mmmm.... que tiempos!. Como te he dicho, preciosa entrada
Dolores, este "suquet" no tiene desperdicio, copio la receta, bueno...te copio todass jejeje..., me dejas maravillada.
Besosss cris
mira que arriben a ser bons els suquets de peix! els plats mariners de tota la vida, potser no tenen la presentació d'altres plats però son d'allò més bons.
Pilar
Que tengas un buen viaje !!!
Yo ua vendria contigo que seguro me adelgazaria...
Un suquet esta bueno con todas las clases de pescado que tengas a mano.
Hasta la vuelta.
Crismas tu copia todo lo que quieras y lo que no ...ya sabes donde estoy y te hago otro post...ja, ja, ja..
Eva
ja veig que no t´agradat la meva presentació....clar...com tu fas aquest pans tan espectaculars...et penses que tots tenim que ser com tu.....:-))))
Un petó , maca.
Moltes gracies a tots per escriure..
La flaire d'un suquet de peix coent-se no té comparació! Llegint aquest post, m'ha vingut a la memòria el meu sogre, que enguany hagués complert 100 anys, quan m'explicava un dia que per a ell era un record inesborrable de la seva infància les flaires que arribaven a casa seva (vivia a la Rambla de Badalona) procedents de la platja, on menjaven els pescadors.
I ara diré un cosa amb la qual potser hi haurà qui no hi estigui gens d'acord, però prefereixo mil vegades més un humil suquet de qualsevol peix amb patates com el que proposes en aquest post que no pas la fanfarronada d'una sarsuela de peix. Mira que m'agrada el peix, eh?, però en ma vida se m'ha ocorregut demanar una sarsuela a cap restaurant i, ni molt menys, fer-ne a casa.
Assur
Quina raó que tens ...has provat de fer-ho amb rajada com aquestes que surte´n a la foto ....és d´allò més bo....!!!!
Sempre tens algo per explicar....m´encanta llegir-te..
Moltes gracies , Enric!!!!
Publica un comentari a l'entrada