dijous, de maig 20, 2010

PEIX BLAU

Primer de tot un plat que ha fet la meva amiga virtual ANNA...del bloc " Las buenas migas"
Ha fet la recepta del rap que jo vaig fer el últim post , però molt ben presentat.....i li vaig dir que li treuria al meu bloc ..


i ara començem amb el PEIX BLAU..........

El concepte de peix blau al·ludeix essencialment a la proporció de greix en els músculs del peix. El peix blau és un grup de peixos que conté d'un 5% a un 11% de greix mentre que el peix blanc no arriba mai al 5%, podent ser del 0'4%, com és el cas del llucet.
Cal tenir en compte que la quantitat de greix als peixos sol ser més gran a l'estiu i a principis de tardor, tot i que també depèn de l'edat de l'exemplar, de la seva grandària, de l'època de l'any en què ha estat capturat (abans o després de la posta) i de la temperatura de l'aigua.
La quantitat de greix influeix en la coloració i és la raó per la qual gran part dels anomenats peixos blaus tenen una coloració externa blava. Aquesta coloració els fa invisibles als depredadors. El peix blau és menys sedentari que el blanc i és per aquest motiu que necessita més quantitat de greix. Com a norma general, el peix blau neda a prop de la superfície mentre que el blanc ho fa en aigües properes al fons.
Alguns peixos blaus són: Tonyina, Tonyina blanca o Bonítol del nord, Sardina, Aladroc/Seitó o Anxova, Sorell, Arenga/Arengada, Cavalla, Bis, Voga, Salmó, Moll, Anguila, Congre, Peix espasa, Llamprea, Verat, Verat d'ull gros,Besuc o Turbot.
El bacallà en salaó es considera, a nivell nutricional, un peix blau ja que el procés de salaó augmenta considerablement la seua concentració de greix.
La carn cuita dels peixos blaus sol ser més fosca que la dels blancs, menys fina i més forta en gust. A la dieta mediterrània són molt apreciats. A l'atlàntica, els peixos blaus de carn rosada, com el salmó o la truita de riu, se solen preferis als típics més preuats a la cultura mediterrània: tonyina, anxova, sardina i verat.
Gràcies als seus greixos el peix blau admet tot tius de cocció: a la brasa, a la planxa, en guisats, com a ingredient en amanides, coques de recapte, pizzes o empanades.



Bé ja veieu que ara és la hora de menjar peix blau......
ja fa un mes que té un gust boníssim....d´ara i fins tot L'Estiu és quan és més bo el peix blau...
Tenim la sort que ni ha molt de blau i de totes les mides i gustos...també de tots preus , perquè hi ha sardina més barata i de més cara....la de la nostra costa sempre és més cara que la que ve de fora , però el gust no té res a veure una de l'altre.....La nostra , la millor ....com no!!!!





MENJAR PEIX BLAU ..............ara el Millor Temps.....

31 comentaris:

starbase ha dit...

Adoro el peix blau. Ara és tan bona època!! Quan comença a arribar el verat que és el primer ja em fan 'xhispites' els ulls i ara que ja ho tenim tot aquí....

NYAM!!

:))

paco ha dit...

dolors, duges vegades a la setmana cúine per a mi peix blau, peró avui nó, avui no tocava, venien els méus fills a dinar y tocava paella, y em preparat una entraeta algo diferent, ja vorás el video....paco

El pare ha dit...

Dolors,
Què seria de la nostra cuina sense el peix blau?
Bo i saludable.
Gràcies per la teva informació, sempre tant interessant.
Salut.

Lydia ha dit...

Hola bonica :) Ahora está en buena época el pescado azul? Pues este fin de semana animo a mi madre a ir al mercado a comprar. Gracias por la info. Petons

Ricard Sampere ha dit...

M'agrada molt tot el peix blau.. Té l'inconvenient de que fet a la planxa, si la campana extractora no està perfectament dissenyada (com em passa a mi) queda la cuina una mica "perfumada"... Però amb el metode de cocció "alternatiu" (que no vull repetir) tots els fums queden a l'aire lliure.

Joan Benlloch ha dit...

Entrar al teu blog és com rebre una classe magistral sobre peixos.

Margarida ha dit...

Doncs jo de tots els peixos que has anomenat només consumeixo el besuc, el turbot i el bacallà en salaó. La resta, o no m'agraden o no se'm posen bé.
Va bé tenir-te d'enciclopèdia, perquè no hauria dit mai que precisament aquests peixos que acabo de dir fossin considerats "blaus". Tan blanquets com són!!!!
Jo que estava preocupada per no menjar peix blau, i ja veus, m'has donat una alegria ben gran, Dolors!
Un petó

crismas ha dit...

Dolores, hay que ver, lo que se aprendemos cada día.
Ahora voy a pasar a ver a tu amiga ANNA.
Besos cris

Glòria ha dit...

Quines sardinetes!!!!. Llàstima que no en tingui per sopar avui!. Un peix que m'agrada molt és el moll, però saps que m'empipa?, la quantitat d'escates que té, perdo la paciència rentant-lo. No hi haurà pas cap truc, oi?

ELS PEIXOS ha dit...

Starbase
Dons el verat és el que costa més de trobar ...fa un parell d´anys que no sabem que passa amb el verat...tan que n´hi havia abans...!!!

Paco
On hi haguí una paella de les teues ...oi!!
però de peix blau és molt bo menjar-ne i ja veus si ni has classes...

Els fogons del pare
Molt millor una sardina de la costa que no un lluç o un rap d´aquest que no se sap ni de on ve...oi??


Lydia

Ahora es cuando se tiene que comer el pescado atun ...ahora y todo el verano sale muy bueno...


Ricard
La tonyina que hi ha ...és feta amb escabetx ...no t´agrada el escabetx??
i a més tu rai que tens la Weber i ho pots fer al pati...:-))))

ELS PEIXOS ha dit...

El oteador de los Mercados
Quin nom ...eh!!!!
Més llarg vull dir...:-))))
No et creguis que sé tan com semble ...copió molt de qui en sap més que jo....


Margarida
Veus que bé....ja estas més contenta que abans de entrar...
Ni tan sols jo ho sé que ni han tans de peixos blaus....i lo més gros que demà ja no ho recordo....



Crismas
Vale la pena ...l´Anna tiene un bloc de los mejores que visito...la forma que tiene de explicar i de cocinar y ademas que lo hace en los dos idiomas ...es muy trabajadora...!!!!


Glòria
Jo les escates les odio ...a la botiga no em fa res de res , però a casa si me'n trobo una ala boca soc capaç de vomitar....
Primer el secret més importa'n és dir-li a la peixatera que et tregui les escames ella , a vegades si son molt petits no ho volem fer ....però generalment és fa .....i segon si arriba's a casa amb els rogers o molls sense neteja ..agafa's una moneda de dos euros i treus les escames amb aixo , no et salten i és queda'n totes juntes allà on ho estas neteja'n....abans era una moneda de 5 duros però ara no en tenim , oi???? Això és un secret del meu pare que li explicava a les senyores molts anys erera....

Angie Perles ha dit...

Qué de platos, y a cual más rico! Besitos, guapa!

Judith ha dit...

M'agrada molt que posis aquestes entrades perquè sempre i aprènc alguna cosa que no sabía, el peix blau a casa ens agrada molt especialment a mi i al meu marit, a les meves filles que encara són petites els i agrada mes el blanc que per mi és mes insipit i no és tant gustós com el blau.
Judith

Celes ha dit...

¿Que tal Dolors?
Una explicación genial como siempre....

Bssss

La Cocina de Emma ha dit...

a mi també m'agrada molt el peix blau, sobretot la tunyina i els saitons.. ummmmmmmmm

BuenasMigas. ha dit...

Bon dia, amiga meva virtual! ;o)


Saps, dissabte vaig comprar tonyina fresca en el mercat perquè al veure'l vaig recordar-me de les teves recomanacions. Que bé que ens va tenir el teu assessorament! Jo t'ho agraeixo molt. :o)

Un petonàs.

Maduixa ha dit...

Que interessant és sempre llegir-te, Dolors, jo també m'he sorprès que el bacallà fos un peix blau, la veritat es que no m'ho havia parat a pensar mai, però no ho hagués dit.

Provaré lo que expliques de la moneda, quin truc més bo! :-)

un petó preciosa.

Fem un mos ha dit...

Dels peixos que as anomenat alguns els hem menjat, fets a la brasa ó amb suquet.
I els barats, fets a filets i a la brasa amb pa amb tomàquet, un sopar de restaurant.
Molts petons

xisca ha dit...

Dolors , que bé que et tenim. Tu ens dius que és el que hem de comprar i noltros et feim cas.

Com m'agradaria tenir-te aprop, quina enveja que en fan els vermells.

Una besada

ELS PEIXOS ha dit...

Angie

Que bien guapa ...que te guste ...


La Cuina de l´Estany
Has provat de fer.li a les teves nenes la sardina o el seitó obert sense espina i arrebossat amb ou i pa ratllat???? Si ho proves veuràs com s'ho mengen ... a casa ni ha una que no menja res i aixo li encanta.... i també ni ha un de 52 anys que no li agrada el peix blau i quan faig la sardina arrebossada em diu: que és això tan bo que menjo????


Celes
Hola guapa !!!!
Que bueno esta aquello que tu sabes y yo también ...me encanta , me haria daño si no parara....
Muchas gracias , guapa!!


Emma
Hola Bonica , com estas??
No saps lo bo que es el peix blau per la salut ....segueix aixi que et posaras molt maca...
un petó maca.


Buenas migas
Hola Anna
I tu com a cuinera ets la Millor !!!!les teves explicacions no tenen preu...:-))))encara que ni han que no t´entenen , oi??


Maduixa
Hola Montse , com estas maca??
Lo de la moneda és veritat...però millor que si t´ho fan a la botiga no hauras de fer-ho tu.
El Bacallà ...jo crec que el blau és el que ja esta salat , el fresc és més blanc....


Fem un mos
Avui hem tingut un verat d´aquell de la mida de la sardina fantàstic ...era tan fresc que és venia sol ...i ni tret uns quants hi els hi fet escabetxats però amb cru ....sense fregir...han queda't estupends ...i ara que ho dic no li he fet cap foto i el resta li he dóna't a la meva germana ...o sigui que ja no puc fer res ...que et semble que tonta estic????


Xisca
Tu tens moltes més coses per ensenyar que jo ....jo nomès sé una mica de peix....


Una abraçada a tots i totes ...

margot ha dit...

Quina tonyina mes maca Dolors, ancara que ami no m'agrada gaire el peix,en Miquel adora la tonyina.
Petons preciosa.
Margot

Eva Flores ha dit...

el peix que més m'agrada és el blau i si dius que ara és la millor época, cap al mercat s'ha dit!
pt!

Maduixa ha dit...

Molt be bonica, tot i que porto una setmaneta... escolta, ara que em dius això del bacallà, i arrel d'aquella conversa dels peixos que no coneixies, recordes? doncs vaig estar parlant, no fa pas gaire, amb un amic, ja saps que aquí tothom hi entén de peixos :-))), doncs m'explicava que equivocats anàvem amb el bacallà. Respecte al seu color.

Em va començar a explicar, tot això segons ell, es clar, que el bacallà salat mai es de color blanc, que el color natural es grogrenc. Que els bacallans salats que comprem, tant blanquets, és a base de polvos que hi tiren per decolorar-los. Em vaig quedar esgarrifada. Em va parlar de la perca, que ve del llac Nasser, al Nil. Dels llagostins de cultiu, d'aquests que venen a granel als supers, que es cultivan a l'Ecuador, i diu que de tantes porqueries que hi tiren a les piscifactories han de canviar de lloc cada poc temps per que deixen l'entorn totalment cremat. En fi, ell tenia pressa però un dia, que vingui a prendre cafè, ja li demanaré que m'ho expliqui tot amb calma. Tu potser m'ho pots aclarir això del color del bacallà.

Li vaig parlar de la teva entrada i no se si haurà vingut a llegir-ho, però jo et vull tornar a donar les gràcies per tot el que ens expliques :-)

ELS PEIXOS ha dit...

Margot
La tonyina encara que no t´agradi si t´agrada el escabetx prova-ho i segur que t´encantará...


Eva
Ara val la pena ...és boníssim!!!


Maduixa
No se si tot aixo és té que parlar amb obert ...no se si anirem a la presó , però tot el que diu aquest senyor és veritat....
Segur que en sap molt més que jo ..perquè jo soc molt despistada i quan llegeixo o explica'n algo de seguida ho oblido.
El bacallà no ho se tot el que explica , però si que ser que per conservar.lo hi posen moltes coses...també sala'n molts peixos que desprès diuen que es bacallà i no ho es.
El bacallà fresc és més blanc perquè és tal com es... no porta cap preparació ...si el tens tres o quatre dies a casa ja perd ...és perquè és bacallà pesca´t i venut...

El salmó vaig llegir l´altre dia a la vanguardia que és dels peixos de Piscina que més coses porta per conservar.lo i per que és faci gros.....clar perquè surti el peix com surt li tenen que posar moltes coses.....( presuntamente!!!!!) no vull li-os ...jo dic el que llegeixo ...jo no se res.

Bé ja continuarem ...però tenim els ulls ben oberts...eh!!!!

Adéu maca...

Maduixa ha dit...

Doncs riuria si no fos que tot això es molt trist. Clar que, sent realistes, sembla que ningú ens haguem parat a pensar mai com es que a totes les èpoques tenim tot tipus de peixos en abundància... suposo que la natura fa el que pot, però nosaltres consumim moltíssim i d'algun lloc ha de sortir.

Tot això va venir per que ens va regalar un bacallà preciós, salat, però tirant a grogós, i jo, que ja saps que no en se gaire tampoc, encara que no li vaig dir res, veia que insistia moltíssim en el color, que no ens preocupéssim, que era bacallà natural 100%, no com els que es veien a les botigues, més blanquets, però totalment artificials.

I es clar, d'una cosa vem anar a l'altre. Pensa que fins i tot em va parlar de les fruites, de com la gent s'enduia unes peres precioses, que com eren lluentes els hi prenen de les mans als mercats, i en canvi portaven un spray transparent amb components químics que els hi posen per semblar més, como diria jo, atractives. Quan em va explicar el procés de les càmares de fruites, també em vaig esgarrifar. Inocent de mi, pensava que serien com neveres i resulta que son càmeres privades d'oxigen, i ves a saber que més, on si tiren ben be 2 anys. Tot això presuntamente!!!! :-)

En fí, per escriure un llibre. Quan torni a ser amb ell, li faré un tercer grau :-) i m'ho apuntaré tot. Així, si jo també en parlo, ens farem companyia a la presó :-)))

Algú ens portarà bocates i tabac, no?? jajajaa

adeu preciosa ;-)

ELS PEIXOS ha dit...

Maduixa
estic per només menjar pa del meu i peix de casa meva....no et creguis que ja és el que faig ...però m´agrada massa la fruita ..acabaré posa'n arbres fruites a casa també...:-))))
Tantes malalties i tanta gent jove que se'n va ...es per alguna cosa ....
No hi ha dret que per diners és facin tantes barbaritats...Presuntamente!!!!

Si-us plau di'l.gali aquest senyor que t'ho expliqui tot i farem unes quantes entrades ...almenys per saber-ho uns quants....no et semble??


ja continuarem
Bona nit...Montse!!

Anònim ha dit...

Me gusta mucho tu blog sobre pescado. Mucha gente no lo cocina y tampoco lo conoce como debiera. Una de las cosas que mas añoro de Barcelona es pasarme por la Boquería y disfrutar del festival de los puestos de pescado y mariscos.
A mí no me gusta mucho el salmón. Cuando era niño, el salmón era una delicatessen que algunos disfrutaban en pequeñas cantidades en las fiestas de Navidad. Ahora está por todas partes y eso ha obligado a que la producción se multiplique. Las piscifactorías marinas, principalmente en Noruega, pero también en Escocia donde vivo, se han convertido en un problema con múltiples vertientes. No los voy a enumerar todos porque se puede encontrar esta información fácilmente en la red, pero sólo quisiera decir que una granja con 200.000 ejemplares produce tantos residuos fecales como una ciudad de 60.000 habitantes. También que un tercio de las capturas de pescado mundiales, de caballa y arenque especialmente, se destinan a alimentar el salmón de granja. Su carne grasa por otra parte, acumula pesticidas y antibióticos por lo cual, aquí viene lo mas importante que os quiero decir, no es recomendable comer salmón más de tres o cuatro veces al año.
Un saludo y si te parece bien seguiré tu blog activamente.

Cuchillero

ELS PEIXOS ha dit...

Hola Cuchillero !!! Como estas ?? y porque estas tan lejos???
Yo veia tus comentarios en otros blocs , pero creo que no tienes tu ninguno , verdad???

No se que edad tienes , pero seguro que desde que eras pequeño ya han pasado unos añitos...por eso todo ha canviado tanto ...como el salmon .
Hace unos años el Salmon era el Rey de la cocina , era carísimo pero era salvage ...ahora si no lo tengo mal entendido los que quedan de rio se los comen los osos....:-))))
Veo que tu sabes mucho mas que yo de todo esto , supongo que de donde vives ves todas estas industrias pesqueras que te hacen aborrecer el pescado.
Hace un mes aproximadamente en la Vanguardia venia un artículo hablando de todos los medicamentos que les ponian a toda esta clase de pescados ...y de verdad que te cogen ganas de no comer nada.

Muchas gracias por tu comentario tan interesante y espero que sirva para mucha gente , lo malo es que quien tiene que arreglarlo no lo hace....."El consumo maldito!!!!

Te seguire esperando y quizas un dia te animes a hacer tu propio bloc...
Seguiremos en contacto..

Anònim ha dit...

Donç sí, han canviat bastant les coses, perque els guardies urbans aleshores anaven amb salacof i al Nadal lis feim regals al carrer i a Setmana Santa tot estava tancat. Gracies de tot cor per la teva càlida benvinguda al blog. No en tinc cap jo perque aixó d´administrar-lo es molta feina i molta responsabilitat, però d'altre banda en fa força independent. El teu rellueix d'honestitat i de generositat.
Una abraçada ben forta,


Cuchillero

PS: Estic tant lluny perque ningú es profeta a la seva terra.

ELS PEIXOS ha dit...

Cuchillero
Encantada de coneix-et i ja saps quan vulguis aqui estem....no se per quant temps però.....:-))))
Una abraçada des de barcelona...

Ricard Sampere ha dit...

Jo com escèptic de tota la vida, sempre em miro les coses a distància.... Tots els productes d'avui en dia estan parcialment contaminats.. però soc dels que opten per gaudir-ne i veure la part positiva... De la mateixa manera que molts fumadors, seguiexen fumant (per posar un exemple exagerat)... diuen que el plaer, es superior al risc..(?).
Un exemple d'alterar les coses, es que quan fa anys anava alguns dies al Corte Inglés a comprar salmó que ja tenien tallat i el menjava per sopar, al vespre no podia dormir com si fos efecte cafeina.
En aquells temps, una persona que era quimica i farmaceutica em va dir el nom del producte (prohibit i que ara no recordo el nom) que posaven per donar més bon aspecte... I a partir d'aquell moment, ja vaig deixar comprar peix ja tallat.... i volia el tallessin a la meva vista...

i també pots veure

Related Posts with Thumbnails