Els productes de les barques com els dels mercats canvien de color segons la mercaderia recollida. Sempre s´ha de comprar peix de temporada per assegurar l´èxit del plat , sense tenir por de cuinar peixos poc coneguts que poden oferir agradables sorpreses al paladar.
Peix relativament pla, amb unes mandíbules molt prominents .És d´un color gris violaci amb reflxos argentats , amb una taca més o menys negra al mig del cos.
El gall no té escates , però se n´aprofita molt poca carn comparada amb la totalitat del peix, és a dir, un 60 % del pes total.Si relacionem això amb el preu a què normalment es ven , podrem observar que surt molt car, però val la pena.
Té la carn molt fina i d´un gust extremadament saborós ( una de les millors parts d´aquest peix és el fetge).No es troba tan sovint com molts voldriem , i encara que no s´ha beneficiat del bo de la bellesa, és un dels peixos més valorats de la mar.
Aquest peix és un dels més difícils i perillosos de manipular .també un dels més agraïts per cuinar , ja que es pot fer de qualsevol manera.
S´alimenta sobretot a base de peix blau, encara que també menja petits peixos , mol.luscs , calamarsets i crustacis.
És reprodueix entre els mesos de juny i agost.
Segons la llegenda , Sant Pere , que havia de pagar un tribut i no tenia diners, introduí la mà dins l´aigua i en va treure un peix que portava una moneda a la boca , amb la qual va poder pagar. Les emprentes dels dits de l´apòstol, continua la llegenda, van quedar marcades per sempre als costats del peix.
El gener i la primavera són les millors èpoques per consumir-lo.
És pesca amb l´art de l´arrossegament i el palangre.
Suquet de gall de sant Pere al cava
Ingredients
Per 4 o 6 persones1 gall de 1k 500gr, o bé 2 galls més petits.
1kg de patates
8 grans d´all
una llesca de pa
ametlles torrades
una mica de julivert
150 ml de cava
100 ml.d´oli d´oliva i sal.
Un fumet de peix , fet amb la espina i el cap del gall , junt amb una ceba o un porro ( a mi m´agrada mé sel gust que li dona el porro)
Preparació.
Pelar les patates i tallar-les .
Pelar els alls i retallar la crosta del pa.Fer els galls a filets , o que os ho faci el paixater.
Si os agrada , també hi podeu posar cloïsses, un parell , per cap. (Si teniu aigua de mar , les hi poseu una estona ...i com que segurament , no en teniu...Poseu al foc 1 litre d´aigua amb 35 gr. de sal )
Bé continuem :
Enfarinem els filets de gall , i els fregim una miqueta ..això va a gust del consumidor, si no els voleu fregir , si poden posar amb cru, però és més fàcil que se os trenquin.
En una cassola amb oli calent , fregir-hi fins a enrossir-ho : els alls , el pa i el julivert , 1 minut .
És tritura tot , junt amb un got del fumet que tenim fet del gall i les ametlles , fins que quedi un triturat molt fi.
Tornem a posar tot això a la cassola amb el foc fort i tirem la resta de fumet . Quan arrenqui el bull hi tirem les patates amb una mica de sal , ho tapem i ho deixem coure uns 20 minuts.
Posar a la cassola el gall fregit ...o no... com voleu....Regar-ho amb el cava , tastar de sal i ja és pot servir
.
Si hi poseu , cloïsses, té que ser avans de posar-hi el gall , deixar que s´obrin i després afagir-hi el gall.
A mi m´agrada més sense les cloïsses..
Ho vaig treure d´una recepta de la Carme Ruscalleda , però , ella ho fa amb uns altres peixos.
21 comentaris:
No lo conocía, esta especie. Conozco el gallo común y a su primo el lenguado, pero ese pez de la foto tan salvaje tiene que ser un manjar.... caro pero un manjar. ¡¡quién lo pillara para prepararlo con esa receta que nos has puesto!!
Dolors,
Efectivament és un dels peixos més fins en boca que he menjat i el fet de tenir unes espines dures, que com bé dius pesen i encareixen el que et menges, és de molt bon filetejar i es pot menjar amb absoluta tranquilitat de que no trobaràs més espines.
Aquesta recepta ha de ser molt gustosa. Jo en tinc una simplement al forn i també dóna un gran resultat.
Salut.
Diria que no he menjat mai el gall de St Pere. Prepara't tal i com suggereixes amb la recepta ha de ser un plat deliciós.
pt!
Que bò que és el gall de Sant Pere. A mi m'agrada molt amb alls , és fegit amb alls , aqui és com normalment es sol menjar, però així ha de ser boníssim
Fins aviat
Amí me pasa como a onega...el gallo que conozco es el primo hermano del lenguado. Y la verdad que este no se ve mucho por aquí. No me canso de darte las gracias por enseñarnos (al menos a mi) tanto sobre los pescados.
bexinos.
Hola Dolors!!!
Que chuli la leyenda!!!! No coneixía al peix, i la veritat es que mai l´he vist a la peixeteria!!!!
Suposo que estarà deliciòs, pero hem de reconèixer que un poco feico sí que és...
petonets, cielo, y que tinguis un bon cap de semana!!!!
dolors, nó conocia éste pescado, por lo tanto nunca lo comí, péro después de la sábia explicación, y elaboración del mismo, por la pescadera oficial de los blogs, su palabra vá a misa, el gallo créo qué no.....felicidades dolors........saludos paco
Amb aquesta recepta el gall de Sant Pere ha de ser deliciós!. Jo n'he fet a la planxa, però em sembla que amb suquet ha de quedar més bo.
És un peix molt suau de gust! A mi m'agrada al forn, encara que alguna vegada me l'he menjat a la planxa.
Llàstima que no hagis posat una foto del plat, per fer-nos una idea de com queda. Ha de quedar una mica caldoset? És que has parlat del fumet però no dius la quantitat.
L'aigua de mar (o aigua amb sal, com faig jo per rentar les petxines en general) s'ha de posar al foc? Uns minuts? Jo les deixo un parell d'hores en remull i després les esbandeixo.
Com es tracta d'un peix a filets, suposo que amb llenguado també quedarà molt bo.
Avui sí que m'he fet pesada amb tantes preguntes!
Una abraçada
Hola Dolors, m'he perdut el regal del mero, però el gall de Sant Pere no m'ho vull perdre, és un peix molt fi i bo.
La recepta que ens ensenyes ha de ser deliciosa, no pares d'escriure i enviar coses noves ets una màquina, no sé d'on treus el temps.
adeu guapa!!!!
El conec i en vaig menjr una vegada... però jo mai en he comprat ni fet.... Una cosa més pendent....!
Com es nota que soc de terra endins.
Ni idea de l'existència d'aquest peix.
Jo, aprenc molt amb tu , que consti.
I pel que fa a la recepta veig que sols i poses una llesca de pa , no és molt poc això? com sucarem???? je, je,je,je,..
Un petó
Per a mi és, potser, el meu peix preferit, el trobo boníssim i normalment el faig filetejat --per les bones mans de la Dolors o de la seva germana-- i a la planxa, amb un raig d'oli cru d'arbequines després d'haver-lo tret de la planxa. Precisament avui --oi Dolors?-- en portaré un cap a casa.
Nosaltres l`em menjat a la planxa i al forn, i es deliciós, un dels peixos mes fins, el pròxim el provarem així deu de estar molt bo
Petons
Onega
Si un dia ves uno , compralo ....lo disfrutaras.
Els fogons del pare
A nosaltres quasi sempre ens demanen que els hi traiem la espina.
És un peix molt fi ..
Eva
Quan puguis ho proves i veuras , quin plat....
Xisca
Simplement amb alls és molt bo..
Fely
Pues es un pescado que hay también por aqui..
Buscalo que lo encontraras.
Titaniii
És veritat , és molt lleig , però és molt bo.
ja saps que no et pots fiar de les aperiencies...
Paco
Tu no tienes perdon....porque tu estas en un sitio que teneis mucho pescado, y muy bueno . Solo hay que cambiar de pescaderia , y donde encuentres...:-))))
Glòria
A la Planxa és molt bo , i amb suquet ....
Margarida
L'aigual amb sal no cal bullir-la .De totes maneres , si compres el peix on semble que el compres ,no pateixis gens per posar les cloïsses amb sal , no tenen sorra , les bones.
Jo no dic quan fumet , perquè ho faig a ull , no ni poso gaire , vaig fen a poc a poc , fins que veig la mida que m´agrada.
El llenguado amb suquet , tens que deixar.lo menys estona que no es trenqui.
Pots preguntar el que vulguis , que jo quan puc et contesto el que se..
Virtuts
Tu el coneixes molt bé aquest peix...
Ricard
Dons , amb la teva WEBER , quedaria d´allò més be..
Dolorss
El que passa es que potser , que tu estas en un lloc que els paixaters no tenen massa variació,,, o no ??
Manel
Ja em diras , quin es , aquest oli cru d´aberquines que tens , hi que hi posses al peix..
Dons , sí avui en tens un de preparat..
Fem un mos
És un peix , que és bo de qualsevol manera..
Dolors, has acertat de ple, sempre hi ha el mateix: sardines, seitó, lluç, rap, sepia, calamar, briuxes, llenguado, morralla... i poca cosa mes.
uyyyyyyyyyyy doloretes lo que me has dicho, qué nó tengo perdón....jajajaja, pués mira mi venganza vá a ser terrible.....te iba a dedicar un arrosset de almadraba, y NÓ lo voy a hacer, alaaaaaaa.....bueno igual me lo pienso mejor y sí lo hago.....salutaçións paco
Dolorss
Nosaltres tenim la sort de tenir la costa a 20 minuts de casa , i és per això que podem gaudir de tots aquest peixos .Vosaltres pot ser que esteu lluny de la costa??En tot cas tu compra el millor que trobis , sempre que sigui d´aqui, o del Nord d'Espanya .Millor congelat o de viver , abans que el que no s'ha sap d'on ve.
Adéu Dolors
Paco
no te enfades conmigo , que todo es con buen "rollo""
adéu
dolors, sé perfectamente que, lo que hemos dicho del perdón y la venganza, són palabras que cómo tú muy bién dices són de buén rollo, pués yó jamás lo entenderia de otra manera, soy bromista por naturaleza, y claro está que, me gusta que también me gasten bromas, faltaria más, y ahora en serio, lo del arroset de almadraba, yá hacia tiempo que lo iba a preparar, péro su único ingrediente és de temporada y a éstas alturas el que hay es congelado, aún asi lo prepararé,...y cómo siempre un placer fer una charraeta.....saludos paco
Paco
sabes que ahora no se que es eso de la almadraba , me suena y no se de que...vaya , como soy de tonta!!
Publica un comentari a l'entrada