diumenge, de febrer 14, 2010

CORBALL

PEIX BLANUn peix no gaire conegut en els Mercats.



A mi , en va venir la idea de treure-l , perquè en Josepb del bloc MENJA de BACALLÀ , me'l va encarrega per fer una recepta al seu bloc. N'hi vaig guardar a ell dos , i els altres els vaig vendre , i tothom que se'l va quedar , m'ha dit que és molt bo i que val la pena provar-lo

El millor peix del litoral i del Mediterrani  , diuen els que el coneixen molt bé, que de tan bo que és , ha perdut el gust de peix.

En canvi , nosaltres no en portem gaire , perquè la gent no el coneixen gaire, però ara m'hi proposat , portar-ne sovint i donar-lo a coneix-se.

Diuen que és millor que el llobarro , en canvi és molt més barat .S'oposo que si fos més conegut , seria molt més car.
El Peix preferit d'en Josep Pla, quan anava al restaurant 


Corbina, corba, corballo, corb
El nom de corball pot ser que li vingui de la corba pronunciada que té al dors .és un peix de cos alt i curt , de coloració gris fosca i platejada , d´escata i carn dura que habita al fons de roques i algues.
Avui no és gaire conegut , passa desapercebut , encara que els que el coneixen han après a apreciar-lo .La carn és molt saborosa i té certa semblança a la de la dorada. Normalment té un un preu assequible i com més gran sigui , més bo és.
Els mesos d´estiu són els més indicats per consumir-lo .
Es pesca amb la tècnica de l´arrossegament , tresmall , arpó i volantí.






ALLIPEBRE DE CORBALL
Ingredients
4 persones
1 corball d´1 k i 1/2 més o menys
12 ametlles torrades, 3 alls , 1 tomaca madura
1/2 culleradeta de pebre roig
1 branqueta de julivert, si vol.leu , uns brins de safrà
1 molla de pa xop de vi blanc, brou de peix o aigua , oi d´oliva i sal.



Preparació
Netejarem el peix, i farem o que os facin , 4 supremes, més o menys com a la foto de dalt.
Tot seguit farem una picada amb les ametlles , els alls , la tomaca , el pebre roig , el safrà torradest i el julivert.
Posarem una cassola al foc amb una mica d´oli d´oliva , quan estigui calent hi sofregirem la picada i de seguida hi incorrarem la molla xopa de vi .Una vegada estigui ben sofregit , hi tirarem una mica de brou o aigua, i després d´una estona , quan bulli , el peix.
Ho rectificarem de sal i després li donarem el tomb perquè s´acabi de coure.

És una preparació típica dels pescadors de les comarques tarragonines.
Aquest suquet se solia fer a bord de la barca , mentre pescaven o a la tarda al port.
Podem complementar el plat amb uns fesols cuits que titarem a la cassola en el moment de posar-hi el peix.

Recepta d´en David Solé
Llibre , Peix cuina i tradició.

29 comentaris:

La cuina vermella ha dit...

Hola Dolors, ja em van dir els pares, l'altre dia que tenies visita d'un blogger a la parada!!! així doncs la visita deuria ser en Josep, oi?
El corball, per a mi és un gran desconegut, però pel que dius ha de ser boníssim, i si era el preferit del Sr. Pla, encara amb més raó l'haurem de tastar.
Un plaer venir aquí, al teu meravellós bloc. Molts petons i fins aviat.

paco ha dit...

holaaaaaaaaaaaaaa, huy créo que sobra alguna a,jajaja, dolors el corball si lo conozco, de hecho la hueva yá seca del corball es muy buena, y cuando voy al mercado central de alicante suelo comprar, alli si que hay buenos puestos de pescado, y la almadraba........qué se pesca en las almadrabas, por el estrecho de gibraltar, los atunes rojos....que por cierto están casi a punto de extinción, yá hubo una regulación sobre la cantidad a pescar, péro van a hacer otra, mirando con retrospectiva, recuerdo perfectamente la hueva de atún, parecian paletas que nó raquetas para jugar al frontón, cuando partia alguna rodaja de ésta hueva el aroma que desprendia éra espléndido, ahora cuando la hay en el mercado es congelada, y nó es lo mismo claro....dolors seguiremos hablando tú de pescados que eres la biblia de éllos, yó en la medida que pueda de los salazones.....saludos paco

Ricard Sampere ha dit...

A la que vegi corball, en compro. L'altre dia hi havia un Gall de Sant Pere a la parada de sbd que tu ja saps... però tenia una "mirada" de no molta confiança. Si l'hagues vist clar l'hauria comprat. Penses que fet a l'espatlla a la brasa com a mi m'agraden els llobarros quedaria be?.

Dolorss ha dit...

Ai Dolors, estic ampliant força les meves coneixences de peix, llàstima que estigui tan lluny de la teva parada.
Moltes gràcies .
Petons

Glòria ha dit...

Aquest sí que no el conec!. Haurem de fer com el Josep i anar a Mollet a "pescar-lo".

Assur ha dit...

Hola, Dolors! La frase que esmentes ("de tan bo que és, el corball ha perdut el gust del peix") ho va dir Josep Pla al seu llibre "El que hem menjat", i tot i l'admiració que sento per l'empordanés, em sembla una frase desafortunada, ja que si el peix, per ser bo, no ha de tenir gust de peix, aleshores, el formatge, posem per cas, de què hauria de tenir gust?... De raïm?

Sempre que he menjat corball l'he fet al forn, pel que t'agraeixo moltíssim aquesta recepta que, sens dubte, faré. Jo també en compro quan en trobo a Badalona, però n'hi ha molt poques vegades, i sóc dels molts que penso (d'una forma molt egoïsta, si tu vols) que quan menys coneguts siguin aquests peixos, millor que millor, ja que així no corren el perill de reproduir-se a les piscifactories. :))

Assur ha dit...

Ah! Me'n descuidava: He mirat, per curiositat, al diccionari i, efectivament, el mot "corball" ve del llatí "corvu", que vol dir "corbat", i a més a més en el mateix diccionari he trobat un refrany menorquí que potser ja el sàpiga la Xisca i que, referint-se que el corball es pesca durant els mesos de maig juny, diu: "En temps de cireres, temps d'escorballs".

Una abraçada!

Onega ha dit...

pues yo tampoco lo conozco demasiado. No lo veo mucho por la pescadería y como no sabía de él, pues tampoco me fijo mucho. En caso de que lo vea, me lo voy a comprar porque me has despertado la curiosidad con este pez.
un saludo, guapa.

Josepb. ha dit...

Dolors; No voldría -en cap moment- que el preu del Corball, pugués espectacularment, per jo a ve fet un "Cebiche" peruà.
Per cert si ho voleu veure, en etiquetes del Hemc 41.
Moltes gràcies Dolors¡¡. :-D

Toñi (picapusa) ha dit...

Me encanta la corbina, es un pescado delicioso, y mira que cuesta de encontrar en los mercados eh?
No sé si tu guardas los huesos blancos que tienen al lado de la cabeza.. yo tengo cientos! las mujeres de mi pueblo se hacían colgantes con ellos.

besos!!

Margarida ha dit...

Jo sí que n'he menjat, però no el canviaria per un llobarro.
La veritat és que no n'hi ha sovint a la plaça, i ara fa temps que no en veig, però per mi "el millor peix" (dels anomenats d'escata) és el llobarro.
El corball me l' he menjat a la brasa, però quan torni a comprar-ne el faré com ens has explicat. Va bé variar!
Una abraçada

Virtuts ha dit...

Hola Dolors quan vingui si tens aquest peix l'agafaré per provar-ho ja que no el conec i no recordo haver-ho provat mai.
Adeu

ELS PEIXOS ha dit...

la cuina vermella
el pròxim dia que en tingui te'n guardaré un perquè el provis.

crismas ha dit...

Que buen pescado, aquí en esta zona si es conocida la corvina, me ha gustado la receta y con ingredientes que solemos tener en la despensa, te copio aunque la haga con otro pescado.
Saludos cris

ELS PEIXOS ha dit...

Paco
De eso me sonaba la almadraba ...pero al decir que querias hacer un arroz con la almedraba , me lié..
Seguiremos hablando cuando tu quieras..

Ricard
Quedaria perfecta amb menys temps ...

Dolorss
Tu busca i veuràs com trobes d´aquest peixos tan bons..

Glòria
No és gaire conegut , i ja dic que no és veu massa als mercats..
i com diu l¨Enric , millor que no ho sigui massa de conegut!!!

ELS PEIXOS ha dit...

Assur
Has canviat el look , oi ?? M´agrada!!!
Jo quan ho vaig llegir , vaig pensar el mateix que tu , però al veure que ho havia escrit" el mestre", vaig pensar: poseu , que quedara bé..
Millor que no sigui massa conegut , més barat anirà
Enric , amb el teu permís , li he enviat a la Xisca el comentari , per si vol dir alguna cosa..
Amb gent com tu i uns quans més , dona gust tenir un bloc...


Onega
Muy bien guapa , intenta y encuentralo , vale la pena..


Josep
Moltes gracies a tu ...perquè jo tampoc el conexia gaire..


Toñi
Otra cosa que tampoco sabía , ya me fijaré el próximo dia que lo tenga..
muchas gracias , guapa.

ELS PEIXOS ha dit...

Margarida
No , no ni ha sovint al Mercat ...te'ls coneixes tots !!, però no m'estranya per on compres tu..
Crec que aquest peix , té que ser millor amb suquet que a la planxa..

Virtuts
A tu segur que t´agradara , perquè t´agrada molt el peix..

Crismas
Ya pensaba que por aqui tanbién conociais la corvina o corball...si no me equivoco , este pescado es mas frecuente en tarragona que en gerona.

Mercè ha dit...

Dolors, ja fa un any vaig posar una recepta de corball al forn al meu blog. A casa no el coneixíem fins que la peixetera de la parada del mercat de Girona on el comprem, ens va dir que era tan o millor que el llobarro. I la veritat és que a casa ens va encantar a tots i totalment d'acord! Més barat i més bo que el llobarro!! Tu no en facis massa propaganda, així que els gaudim podrem seguir fent-ho a un bon preu. ;)
Petons!

Angie ha dit...

Nunca he probado la corvina! invítame, anda.... Feliz semana, guapísima!

ELS PEIXOS ha dit...

Bon dia , Mercè !!
Quan buscava informació del Corball a Internet ...el primer que em va surti va se el teu ..i ja t'hi vaig deixar un comentari , però no em vaig fitxar que feia un any..
Et va quedar molt bé!!!!

ELS PEIXOS ha dit...

Angie
Cuando quieras , aqui estoy , y contentísima si vinieras...

laviana ( Fely) ha dit...

hola Dolores gracias a ti estoy conociendo las variedades de pescados. Algunos ni cocnocia..Gracias precios.
Bexinos.

fem un mos ha dit...

El corball es un peix desconegut per nosaltres, el provarem sobretot per les teves referències.
Petons

Isabel ha dit...

Ostres!! com sempre entrar en el teu blog Dolors es sortir amb altres coneixements!! Aquest peix no el coneixia, i la veritat per aquí Girona no em sona de veure'l a les peixateries. De totes maneres ho preguntaré a la peixatera quan hi torni.
UN PETONARRO!!!

BuenasMigas. ha dit...

Hola estimada, sempre tries unes receptes genials, com genials són les teves explicacions sobre el producte.

Un petó 'reina de los mares' :o)

Celes ha dit...

Hola wapa!!! Has hecho algun cambio en el blog, ¿verdad?.
Bueno, tomo nota de la receta, para cuando pueda volver a comer, jejeje

Bsss

xisca ha dit...

Crec que no he tastat mai l'escorball. Així idò ara no tendré més remei que buscar-ne i fer-lo com tu ens has mostrat.

Gràcies Dolors.

ELS PEIXOS ha dit...

Fely
Pruevalo si lo encuentras , se parece a la dorada

Fem un mos
Ja tens un altre per provar..


Isabel
És dificil , perque no ni ha gaire..Jo en vaig portar fa 15 dies , i ara ja fa uns dias que en volem i no en trovem...

Buenas migas
Estic contenta que t´agradi...

Celes
Hace ya dos o tres meses que hice el cnbio, no lo habias visto??
Estas como yo a dieta..

Xisca
Hola maca , com estas??
Aquest peix pot ser que a les Illes no hi sigui..


Moltes gracies a tots i a totes per escriure..
Un petó...

Miss Nono ha dit...

m'apunto la recepta per quan trobi corball al mercat, crec que el vaig tastar una vegada.
Genial el vostre bloc, amb el què m'agrada el peix. Un plaer apendre coses noves amb vosaltres.
Petons!

i també pots veure

Related Posts with Thumbnails