dilluns, de febrer 08, 2010

Regal d´Aniversari

Aquí tenim
El Rei del Mar

( de la mar el Mero i de la terra el Ternero)
És troba a tota la Mediterrànea però no a la mar Negra.A l´Atlàntinc oriental se´l localitza des del sud de les illes Britàniques fins a Sud-Àfrica , i, a l´Atlàntic occidental, de les illes Bermudes al brasil..........
És pesca amb tresmall, palangre i , sobretot , pesca submarina amb fusell. Talla mínima legal de cptura : 45 cm.

Una Recepta Mallorquina
és un règal de la XISCA

Porcella farcida d´Anfós ( MERO)
Ingredients.
• ¼ de porcella desosada.
• 800g d’anfós
• 400 gr de carn capolada
De porc i de vedella
• 100 g de sobrassada
• 4 tallada de xulla ( cancelada)
• Suc de llimona
• 2 ous
• 100 g d’ametles
• 50 g de pinyons
• Oli d’oliva
• Moraduix, sal i pebre bò.
Preparació:
Es prepara la porcella i es posa amb adob ( aquí li deim trempar) amb sal , pebre bo i suc de llimona ( n’hi ha que també li posen un poc de licor , com conyac.....).

En un bol es mescla la carn capolada , pessics de sobrassada , la xulla (cancelada) capolada, els ous , els pinyons , les ametles trossejades, moraduix, sal i pebre bo. Reservar-ho.

S’Estira la porella amb la pell per avall, s’escampa el farcit per damunt i s’afegeix l’anfós trempat ( vol dir amb un poc de sal , pebre bo i oli). S’embolica la porcella fent un cilindre i es ferma amb una xerxa ( d’aquestes que es venen a les carnisseries). S’enforna uns 90 minuts a 160 º C. S’apuja la temperatura a 180º C fins que la porcella quedi cruixent. Si ho pots fer a un forn de llenya , millor.
Per acompanyar-ho:
Es poden bullir les patates ( es tallen a quarts ) i després fregir-les ( així no xupen tant d’oli).



Recepta del programa IB3 Cuina amb na Paquita tomàs

22 comentaris:

Lydia ha dit...

Que bueno Dolors, me gusta lo de la sobrasada, le tiene que venir muy bien. Petons

BuenasMigas. ha dit...

Dolors, m'agrada molt la recepta. La cuina mallorquina te uns contrastos molt originals.

Ara deu ser un bon moment per comprar 'mero' veritat?

Un petó

paco ha dit...

cataploffffffffff, dolors me rindo ante éste plato, quién me habrá sugerido hacerme bloguero, y ver tánta maravilla por éstos mundos de la cocina con lo que me gusta comer.....me confieso, soy un pecador,jajajaja, felicidades doloretes por tu fabuloso plato..saludos paco

Xavier ha dit...

Jo he tastat un anfós molt semblant ací a Mallorca. És un dels peixos que m'agrada més (ara que... sóc un ignorant en peix!)

;)

Assur ha dit...

Dolors: Els que em coneixen saben que sóc un autèntic -però autèntic de debò, eh?- fanàtic de la cuina mallorquina, però aquest plat, et sóc molt franc, no ho sé... Ja saps que el peix m'entusiasma, i considero el mero com un dels més "grans" de la mar, i és per això que amb carn picada, i sobrassada, i farcint una porcella... No ho sé... no ho sé...

Em sap greu, eh?

Margarida ha dit...

A mi també m'agrada molt el peix, ja ho saps, però les barreges no gaire. I aquí hi ha tantes coses!!!
Ara, els amants dels contrastos deuen gaudir d'allò més amb aquest plat. I el toc de sobrassada deu ser definitiu!

Un petó

xisca ha dit...

És un plat contundent això és cert, però vos puc assegurar que és molt bò . Es fa en dies molt especial , a vegades també s'acompanya de salsa de magrana agre ( ses magranes que no són bones per a menjar).

Esper Dolors que t'hagi agradat el regal!!!!

Una besada

Assur ha dit...

En cap moment, Xisca, desitjaria que el comentari que he enviat abans en aquest post fos una crítica negativa envers un plat que –i t’ho dic de tot cor-, n’estic ben segur, ha de resultar, com tu molt bé dius, contundent i magnífic, i també et ben asseguro, amant com sóc de la cuina mallorquina, que si en tingués l’oportunitat m’agradaria moltíssim provar-lo, ja que m’agrada provar coses noves i combinacions que, per molt estranyes que puguin semblar a primer cop d’ull, resulten, al paladar, genials. I és que sóc, també, un entusiasta del peix, i el mero és, sense cap mena de dubte, un dels millors peixos que hi ha, tant és així que, quan en trobo –no massa sovint on vaig a comprar, a Badalona-, sempre me’n compro un bon tall que faig, simplement, a la planxa per poder-lo assaborir en el seu “estat natural”. És per això que, quan vaig llegir la recepta que vas regalar a la Dolors, em va semblar que, amb tants ingredients, quedaria molt difuminat el seu excel•lent sabor, i és per això, també, que em va sortir un comentari una mica fora de lloc, fruit més de la improvisació que no pas del raonament, pel que, un cop més te’n demano disculpes.

Una abraçada des de Badalona!

ELS PEIXOS ha dit...

Primer de tot , donar les gracies a la Xisca , per aquesta Recepta tan especial que m´ha regalat.
MOLTES GRACIES , XISCA , és la MILLOR.!!!!

Lydia
Eres la primera....
Me alegro de que te guste , y de ver que siempre estas aquí...
Gracias , guapa..

Buenas Migas
Com estas , Ana??
estic contenta que estiguis aqui..!!
L´ Anfòs o Mero , quasi sempre és car...però , ara va uns 10 euros menys que la resta del any...de totes maneres , és molt bo.., oi??

Paco
Tu siempre de broma,,,
Ya has arreglado tu bloc ? espero que todo te vaya muy bién.
Ya ves que es un plato mallorquin.

Xavier
La ignorancia és aqui fins que nosaltres volem...
de aqui poc , ja no seras ignorant de res..
Tu ets molt jove i tens temps d´aprendre molt i molt amb la cuina..

Assur
Hola , Enric!!!
Al meu marit també li agrada molt , tota la cuina de Mallorca.
Va fer la mili allà , i tot el que sigui de mallorca i les Illes , ens agrada molt...ami també.
Aquest plat , com diu la Xisca , ho tindrem que provar...

ELS PEIXOS ha dit...

Margarida
Aquesta barreja , si ho diu la Xisca , deu ser d'allò més bo...i amb sobrassada...ummmm!!

Xisca
Estic segura que deu ser boníssim !!!i t'assegur-ho , que el meu home , no tardarà en fer-ho.
Moltes gracies , Xisca i fins sempre.

ELS PEIXOS ha dit...

Assur
Enric , no pateixis gens , la Xisca és molt maca i tu una excel·lent persona..
Moltes gracies a tots..

Maduixa ha dit...

Quin tros de regal i quin tros de recepta! I a mi si que m'agraden els contrastes! ;-) ...per molt anys Dolors.

paco ha dit...

dolors, el vídeo que subió mi hijo anoche a través de youtube si que funciona.....el resto de los vídeos parece que hacen huelga a tiempo parcial,jajajaja........saludos paco

fem un mos ha dit...

Ha de quedar mol be, però igual el mero perd una mica el seu sabor, no?, encara que m`encantaria provar-la.

xisca ha dit...

No passis pena Enric , no ho vaig dir pel teu comentari. No ho he sentit en cap moment com un comentari ofenssiu , de cap manera. El que volia dir , es que precisament per ser tant contundent només es fa qualque vegada i que no és un plat per fer-lo sovint . A n'aquest plat el feia sobre tot les famílies pudents ( que deim per aqui) ,és a dir que tenien calers . No pensis , per favor en cap moment que el teu comentari ho hagi sentit com una critica negativa, ans el contrari. Jo pens que hi ha part de raó , perquè tant la porcella com l'anfós són prou bons per si sols. La meva intenció era fer-li un regal a na Dolors i vaig pensar que aquesta recepta antiga que combinava peix i carn li podria fer gràcia.

Ja ho diuen hi ha tants de gusts com colors i així ha de ser.

Una besada

crismas ha dit...

Dolores, que cierto es el refrán, es uno de mis pescados favoritos, pero aquí en esta zona es bastante difícil de conseguir.
Voy a volver a leerla detenidamente.
Saludos cris

Titaniii ha dit...

Hola Dolors, cielete!!!! Ay com m´agrada que em trobis a faltar... sí que he estat perdudeta uns dies..., a part de problemes personals també vaig agafar un refredat enorme, i encara i així anava a treballar, per això només arribar a casa em ficava al llit i no volia saber res del ordinador!!! Que malament ho he passat!!!
Però ja estic millor, i poc a poc els problemes es van solucionant.
Ay que m´enrrollo massa!!!!

Volia di´-te que no m´atreveixo amb aquesta recepta perque hi han molts igredients que no conec: per exemple, qué es la carn capolada, i la porcella, moraduix, i per últim la xulla???
Perdona la meva ignorància....
Està comprovat que encara tinc que aprendre moltes coses!!!!
Un petó, Dolors.

ELS PEIXOS ha dit...

Maduixa
Estic contenta que t´agradi , La Xisca sempre em fa unes receptes bonísimes..

Fem un mos
Jo crec , que té que ser molt especial ..un dia ho provarem..

Crismas
Aqui también es dificil de encontrar , no hay muchas veces , por esto se paga caro..

Titaniii
No sabia que no et trobaves bé , ja m'imaginava que algo passava..
Esper-ho que estiguis millor i que tots els Problemes , estiguin resols,,

en quan els noms que em dius , jo estic com tu..sé que Porcella , és el Porquet , però els altres noms , no ho se.Però no pateixis que li he dit a la Xisca que m'ho expliqui i ja t'ho passaré.

Un petó a totes i graciés per escriure.

Angie ha dit...

Hola, guapa! Muy muy bueno ese mero. Viste que publiqué tu guiso de calamares y almejas? Qué bueno estaba! Un besito.

ELS PEIXOS ha dit...

Angie
Ya he ido a visitar tus calamares ...
Muy bien te quedaron ...!!!
un abrazo,

xisca ha dit...

la Porcella és un porquet que neta fa uns 7 o 8 kg , encara que aqui hi ha molta gent que la compra o la fa de 4 o 5 kg neta i desosada , però jo la veritat la trob molt petita. ( Vendría a ser el cochinillo en castellà). El moraduix és una herba aromàtica que en castellà es diu Mejorana , crec que també hi ha gent que li diu Marduix. I la xulla és el que voltros li deis a la cansalada. La carn capolada és la carn picada , normalment noltros posam carn picada mesclada , és a dir la meitat de la carn picada és de porc i l'altre de vadella . Hi ha gent que enlloc d'anfós li posa dèntol . Bé , esper que ho hagi pogut aclarir. A Mallorca hi ha moltes receptes que es fan en porcella , n'hi ha una que sembla que l'animal petit es menja el gran que es fa en perdius (perdices) , coloms (palomos) i la porcella , és a dir les perdius es posen dins els coloms i aquests a la vegada dins la porcella, això si que és consistent , no ho trobau?? je , je ...

Una abraçada

ELS PEIXOS ha dit...

Xisca
Moltes gracies per tota la teva explicació . Jo ja li he enviat a Titaniii.

i també pots veure

Related Posts with Thumbnails