divendres, de maig 07, 2010

LA GAMBA

La Gamba , s´ha convertit en un producte de luxe amb raó perquè cada dia costa més de trovar-la.
Elegància , aroma , bouquet , són alguns dela adjectius que poden qualificar el sabor d´una gamba o escamarlà bons: explosió de plaer dins la boca !!!!!
Encara que n´hi ha tot l´any , la millor època per gaudir d´aquest petit tresor del mar és la primavera i l´estiu.
Les gambes són un tipus de crustacis, amb una forma característica: tenen el cos prim, allargat i comprimit lateralment. Pertanyen a diferents grups que presenten aquesta forma de "gamba", tot i que la relació taxonòmica de vegades és molt allunyada.

En general són molt apreciades gastronòmicament i tenen un gran interès comercial. A més el fet que algunes espècies formen grans concentracions d'individus en facilita el rendiment econòmic de la seva pesca.
La gamba és un ingredient molt important de tota una sèrie de plats, com la paella, la sarsuela de peix i el suquet de peix.



Rossejat de Fideus
Els ingredients
320 gr de fideus nº 0
2 grans d´all ( si os agrada molt el gust de l´all n´hi posseu més..)
1 cullerada de picada base
oli d´oliva
8 o 10 gambes ( opcional), també pot ser escamarlà...el que més os agradi ,i si voleu unes quantes cloïsses...tot aixo si voleu , perquè la recepta del Quim és completament sense res de peix, només el fumet de marisc.....però jo tinc un bloc de peix ....ja ho saveu!!!!!
sal i allioli.( opcional)
Fumet de marisc

La preparació
Posar a bullir el fumet
Mentrestant , en una paella amb un raig d´oli d´oliva saltar les gambes si n´hi posseu .
Després es treuen les gambes i es salten els fideus fins que siguin daurats amb els grans d´all sense pelar però aixafats lleugerament . Remenar sense parar amb una cullera de fusta fins que siguin ben rossos.
Immediatament després , abocar el fumet calent a la paellera on hi ha els fideus.
Afegir la picada ben repartida per la paellera.I afegir també les gambes , pelades o no com vulgueu.
Deixar coure 5 minuts més a mig foc o si s´introdueix al forn , a 180º
Apagar el foc i deixar reposar 2 minuts , en  aquest moment els fideus començen a posar-se de punta.
 Quim Marqués

Com ho veieu ???? Jo no faig mai el que el llibre diu......:-)))))..
.foto Virtuts

25 comentaris:

starbase ha dit...

LLobre? Quin llibre? No necessites cap llibre!! Té una pinta extraordinaria!! Sensacional!!

I amb aquesta cullerada generosa d'allioli...per favor!! Pietat!!

xisca ha dit...

Que bones que són les gambes , eh? I ben segur que les teves deuen ser boníssimes.

Aquest rossejat de fideus sería , molt del meu gust.

La meva amiga ahir ja ens va dir , que si volíem llagostes que li diguessim ..... pagant però , eh? la llagosta no es regala justament ,je ,je....

Una besada ben forta

Maduixa ha dit...

Res Dolors, els llibres s'han de llegir, però a l'hora de cuinar el més important es tenir-ne ganes i uns bons ingredients. La cuina es com una sessió de jazz, t'has de deixar portar. Això deia la meva avia i tenia molta raó :-)

I les gambes... ummmmmm saps que no he menjat mai unes gambes tan bones com les de Palamós? quan era joveneta hi estiuejàvem a la Costa Brava i me'n feia un fart. Es un dir , per que no me n'he afartat mai de gambes jo :-), però ara aquí no en trobo, es clar, i em sembla que no valen res. Potser només m'ho sembla, però, no, no son el mateix, oi?.

paco ha dit...

hayyyyyyyyy dolors, qué pecats tan bons, el rossejat de fidéus es pressí-ós, per a mi tan sols li sobra una cosa, trobe que iá u saps, y la gamba vermella que dir de ella, la que més se cotissa per aqui es la de Dénia, y per a mi, per al méu gust personal la mitllor paella de arrós, la més saborosa, sempre partint de un bón fumet és que lleva rap y gamba vermella a mitjana fritura, duges cosses més, també per a mi un bocat finissim es una gamba vermella cruda naturalment bén fresca, y per acabar, en la opinió de un cuiner+peixcater de barca a Santa Pola en vá dir que com mitllor estava la gamba vermella era feta en una bóna fritura sense cap més coses, Dolors en el téu post de avuí yá no cap annar a misa aquest fi de setmana......abraçades paco

Toñi (picapusa) ha dit...

que ricas las gambas rojas!! y pensar que en los dos embarazos no las podia ni oler... :( que cosas!!

me apunto a un plato de ese arrosegat!!

besos

crismas ha dit...

Quién pillara ahora mismo un plato como ese!! tomo nota del rossejat, lo conocía, pero, nunca lo he cocinado, esta va ser mi ocasión jejeje...
Besos cris

Pepin ha dit...

Sense dubte alguna el meu animal de mar preferit amb diferència; ni ostres, ni percebes, ni rap...., GAMBES VERMELLES.
Salut,
Pepin

josep ha dit...

Dolors,
Quanta raó tens quan dius que la gamba és un tresor del mar. Soles o acompanyades, una autèntica delícia.
Una abraçada

Els fogons del pare ha dit...

Dolors,
És un plat extraordinàri que uneix la combinació de tot el sabor del mar amb la pasta, en aquest cas els fideus.
En molts llocs s'acostuma a acompanyar amb un allioli, de vegades a part per si no anés bé a tothom. (a la foto sembla que n'hi ha si bé no ho comentes).
Salut.

Titaniii ha dit...

Hola Dolors!!! Hum!!! Quines gambetes més bones!!!! I que rossejat!!!!
Això sí que és tot un ¨manjar¨!!!!
M´alegro molt de tornar al teu blog, poc a poc vaig visitant i veien receptes noves, però em manca el temps.... Veig que has fet alguns canvis al blog, t´ha quedat preciòs. Un peto, cielo.

La cuina vermella ha dit...

Preciosa amiga, els meus pares es van emocionar amb el que vas escriure en el seu post, ets un amor, de nou gràcies.
Ostres, Dolors, em menjaria per sopar aquest arrossejat de fideus, per l'amor de déu, quina pinta més bona tenen. I les teves gambes, són el millor que hi ha al món.
Molts petons Dolors, t'estimem.

angeles ha dit...

nena que gambas, la verdad es que se ha convertido en un articulo de lujo, pero tu que las tienes tan cerca aprovechate un beso guapa

ELS PEIXOS ha dit...

Moltes gracies a tots per ser-hi sempre....
Aquestes son les petites coses que han fan tenir ganes sempre de continuar ....
S'oposo que em passa com a quasi tots , que tinc molt poc temps i a vegades et venen ganes de deixar-ho i quan obres el bloc i et trobes amb tota aquesta classe de comentaris sempre tan sincers és quan penses que tens que seguir i seguir.....
Avui hi tingut un diumenge una mica difícil i gracies a vosaltres estic bé ....molt bé....
Moltes gracies un altre vegades per ser-hi sempre

BuenasMigas. ha dit...

Doncs a mi m'encanta que no facis cas dels llibres de cuina, sinó no series tu! A més, aquest plat de fideus rossejats, t'ha quedat bonissim (bé, no m'ha quedat clar si és teu o de la Virtuts, però ha quedat molt apetitós)

Un petó, guapíssima!

BuenasMigas. ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Lydia ha dit...

A veces salen mejor las recetas sin mirar el libro jeje. Que buena pintaaa, una receta estupenda! Petonets

ELS PEIXOS ha dit...

Buenas migas

i Lydia


És de la Virtuts , però jo és veritat que no faig gaire cas dels llibres , m´agrada inventar , la meva iaia sempre ho feia i era una molt bona cuinera...el que jo no se fer gens ni tinc gens de gràcia ...es em presentar un plat , per aixo no os ensenyo mai el que faig ...perquè mai queda ben presentat , però si molt bo de gust....-)))

un petó a les dues...

Angie ha dit...

Vaya fideos, guapa! Me imagino lo bien que tenían que oler (y saber). Un plato de 15 tenedores, jejeje! Muchos besitos.

NENALINDA ha dit...

Un plato delicioso wapa , de guena gana me cenaba ese platin seguro que estaba de vicio.
Me encantan las gambas ya sea en la paella o al ajillo en casa siempre triunfan.
Bicos mil wapa.

Pilar ha dit...

Esta fideua se sale del plato, una delicia y debía tener un aroma... A mi me pasa como a ti me leo la recetas bien leída y luego no dejo títere con cabeza, ja, ja. Un beso

margot ha dit...

Ohhhhhhhhh! Dolors quina pinta te aixo.
Una delicia.
Diuen...
Cada maestrillo tiene su librillo.
Dons apa maca que te sortit de luxe.
Petons preciosa.

Onega ha dit...

Dolors... este plato que nos enseñas hoy, me encanta. Con este acertarías seguro si me invitases a comer... me encantan las gambas y así preparadas...todavía mejor.
un beso, guapa.

Ricard Sampere ha dit...

Ostres... em sento "rarillo"... doncs les gambes no em fan perdre el cap. Tinc un amic que té obsessió per les gambes i cada vegada que ve a sopar (portem anys fent-ho cada 2/3 mesos) vol gambes. I jo les encarrego a qui tu ja saps... pago els quasi 50€ per la dotzena i les comparteixo amb ell, però sense gaudir-les com ell. I sempre a la planxa amb sal gruixuda..

*Eva* ha dit...

què bones que són les gambes! i a aquests fideus no hi ha qui digui que no.

ELS PEIXOS ha dit...

Os assegur-ho que aquestes gambes son estupendes i ara van molt bé de preu perquè s´en pesca´n moltes i bonísimes...

Moltes gracies a tots i totes per escriure i donar-me ganes de tornar-hi.......

i també pots veure

Related Posts with Thumbnails