dijous, d’abril 29, 2010

LLORITOS

Lloritos , Raons.

El peix petit és tot aquell que no fa més d´un pam.
S´han de respectar les vedes i no consumir peix excesivament petit.
( però són tant i tan booonss!!.)

Coneixerem el món que envolta la pesca del petit raor, un peix que prolifera a les aigües de les Illes Balears. Aquest peix, a Catalunya també conegut com a llorito o rosó, és cobejat per molts, i està considerat un dels més deliciosos del nostre litoral.

Els lloritos o raons arriben per primavera i a l´agost són molt abundants a les illes balears.Am una textura que sorprèn per deliciosa, el lloro o llorito és el rei a les balears .També se´n pot trobar al Maresme , encara que la temporada és anterior.
Amb l´acompanyament del trinxat com a guarnició es converteix en un plat exquisit molt fàcil de fer .

Els pescadors , quan és temporada de lloritos deixen de treballar.

Sabeu per què????? doncs per menjar-se´ls.


Aquesta recepta ja l'havia penjat ,però hi hagut de borra la pàgina i aprofito per tornar.le a penjar...els que no la teniu os anirà bé.
Ara és el moment ....ara és el temps de pescar.ne....


Trinxat de patata amb Pebrot i Lloritos.
Ingredients
12 lloritos, 400g de patates fregides, 2 pebrots verds, farina de blat , 1 gra d´all sense pelar , sal i pebre.
Preparació.
Les patates és fregeixen amb molt d´oli i el gra d´all.
Quan estiguin a mitja cocció afegir-hi el pebrot vred tallat a tires.
Un cop estigui tot cuit retirar l´oli , salar-ho i trinxar-ho una mica amb l´ajuda d´una cullera de fusta.
Enferinar els lloritos i posar-hi sal. Fregir-los amb l´oli molt calent.
Quan estiguin ben rossos retirar-los i deixar escórrer bé el oli.
A l´hora de presentar , posar un fons de patata i pebrot en el centre del plat, a sobre col-locar-hi els lloritos i amanir-ho amb un raig d´oli d´oliva cru.

Quim Marqués
La cuina de la Barceloneta.



23 comentaris:

Maduixa ha dit...

Hola bonica!! no n'havia sentit a parlar mai de lloritos, i crec que tampoc els havia vist, però tenen un nom molt escaient :-)

A mi em sembla que aquest trinxat és fabulós amb qualsevol peix!... que bo! gràcies per portar-nos sempre coses tan interessants!

un petó molt fort, Dolors! ;-)

Lydia ha dit...

Yo tampoco sabía de los lloritos, a partir de ahora me fijaré a ver si puedo comprar alguno, que me apetece probar la receta de trinxat que has puesto. Petons maca!

Els fogons del pare ha dit...

Dolors,
Jo tampoc l'he tastat mai aquest peixet. Així fregidet i cruixent ha d'estar la mar de bó.
Un bon acompanyament que pots modificar segons els gustos.
Salut.
Manel.

starbase ha dit...

Un més del club dels que no coneixíen els lloritos. I són ben bufons... no se si seràn gaire cars.

Els mirarem amb bons ulls ja que se suposa que en temporada és quan estàn millor i més bé de preu :))

Fem un mos ha dit...

Els raons els vam menjat a Menorca fa bastants anys, a l`antiga Villa Carlos avui en dia Sa Castell, a la planxa i els recordo com una menja exquisida.
Petons

Onega ha dit...

Cada día me sorprendes más con todo tipo de pescados. Estos , para variar, tampoco los conozco....¡¡qué ignorancia la mía!! me sacas de los que venden en Eroski y estoy perdida...grrrr...¡qué rabia!

xisca ha dit...

Jo sí que els he conec, je ,je Dolors tu ja saps que a les illes ens encanten aquests raons. Jo ja tenc amics que desitgen que arribin per a poder-ne menjar . Gràcies que els hi posen un cupo perquè sinó ..... A Mallorca ferien net.

Boníssims sóm

Fins aviat

paco ha dit...

ché dolors, como han dicho mis antecesores en el huso de la palabra escrita, yó tampoco conozco és tipo de pescado, será cuestión de comprarme un Jet para ir a tu pescaderia a comprarte el pescado y preparlos de todas las maneras posibles, incluido arrossets...molt bona la reçepta dolors, un abrazo paco

laviana ( Fely) ha dit...

Hola wapetona, este pescado nunca lo he visto si tu ices que está rico, seguro que lo está, me fio de ti.
Bexinos y feliz finde

ELS PEIXOS ha dit...

Maduixa
Pots fer el trinxat amb qualsovol peix que t´agradi , menys amb el PANGA...:-))))

Els raons son molt de Mallorca i els d´aqui també els hi envien. Aqui no es coneixen gaire , però és un peix exquisit.....molt bo i molt fi.

Lydia
Tienes que fijarte mucho porque se ven muy poco y depende donde no hay nunca , solo se encuentra en las playas....y depende la temporada , pero tampoco abundan , cuando salen solo 8 o 10 o a veces menos....


els fogons del pare
Ni ha molt poc i costa trovar-lo ....però és molt bo..

Estarbase

Aquest quan és la temporada vol dir que en surten uns quans més però el preu és el mateix...mai em vist una caixa de lloritos sempre 8 0 10 peçes quan ni han molts i si son cars ...deuen ser més o menys de 30 a 40 euros el kg , però pesen molt poc....
La XISCA del bloc nou ...en sap molt de Raons o lloritos..

Fem un mos
Allà és on ho coneixen més ...a les Illes ho fan de totes maneres i ho valoren molt.


Onega
Pero tu tienes que comprar el pescado a las pescaderias no a eroski , a estos sitios se va a comprar el jabon , las latas etc , pero la comida en tiendas especializadas...no te parece???


Xisca
Ja li he dit al Estarbase que tu en saps un mun de raons i lloritos, un dia els hi fas un post i si no tens fotos agafas les meves que jo et dono permis i si en vols més m´ho dius i te les envio...
un petó guapa..


Paco
Hola ...como estas??
Seguro que también hay por aqui donde tu estas , pero como salen tan pocos ....se ven muy poco , y lo que hay lo mandan pa Mallorca con la XISCA....:-))))


Fely
No me extraña por lo que le he dicho a todos , porque hay poquisimo y en todas las pescaderias no tienen ...a parte que es un pescado carito....



Moltes gracies a totsper ser-hi...

Glòria ha dit...

Sempre ens descobreixes coses noves, eh?. No coneixia aquest peix. Per cert, com va d'espines?, je. je.

xisca ha dit...

Tens tota la raó Dolors, aqui a Mallorca els coneixem i els valoram molt , però molt. Els feim dur de per tot . Promet que quan sigui el temps faré un post , gràcies pel teu oferiment el tendré en compte.

Haureu d'esperar una miqueta encara, com els meus amics que els esperen en candeletes.

Fins aviat

NENALINDA ha dit...

Hola wapa ,aqui no hay ese pescado en la pescaderia y si lo hubiese tampoco lo compraria no porque no este delicioso ,sino porque me recuerdan a un pez de peceras .
Bicos mil y feli finde.

Margarida ha dit...

Doncs sí qeu té pinta de lloro, sí!
Aquest peix no el coneixia. Però pel seu aspecte recorda una mica als molls, oi?

Em pensava que els pescadors deixaven de treballar... per no sentir-los parlar! ja,ja... Però veig que estava equivocada...
Una abraçada, Dolors!

ELS PEIXOS ha dit...

Glòria
De espines les justes...:-))))
N´hi ha molt poc!!


Xisca
esperarem el que faci falta...

Nenalinda
No sabes lo que te pierdes..


Margarida
Que et semble els pescadors, oi??
És un peix molt fi , però molt amagat...


Un petó a totes...

Angie ha dit...

No los había visto en mi vida!!!! Hay que ver la de cosas que aprendo contigo!!! Besito y feliz semana!

Ricard Sampere ha dit...

Ara que ja ets una Weber's girl.... ja podras posar receptes de peix adreçades a aquest aparell... que els lloritos caurein per entre la graella oi?.

ELS PEIXOS ha dit...

Angie
y yo contigo aprendo otras cosas...

Ricard
Em pensave que estaves de vacances ...ara ja puc tanca i posar un altre post.....

Una abraçada a tothom....

ELS PEIXOS ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
ELS PEIXOS ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
ELS PEIXOS ha dit...

Ricard
No t´hi contestat ...
Si, els lloritos caurien però hi ha molt peix per poder ensenyar ...però saps que passa?? que jo encara no en se .....més endevant si arribo aprendre!

Anònim ha dit...

Un peix sobrevalorat a Mallorca.

ELS PEIXOS ha dit...

Anònim
Dons si , fins i tot els que surten aquí els envien cap allà..

i també pots veure

Related Posts with Thumbnails