dimecres, de gener 27, 2010

Plats de Romesco de les comarques Tarragonines

 Arrossos Mariners ,arrossejats..Fideuà
 L´arròs és un dels plats més típics de la cuina marinera.
Les costes de l´Empordà tenen l´especialitat de l´arròs negre, segons uns , de fer un sofregit prolongat, però sense que arribi a cremar-se; i segons d´altres , el color negre s´obté posant al sofregit tinta de sèpia o de calamars.
Arròs a banda.Arrossejat. A València i a Castelló no solen utilitzar la nyora en els arrossos mariners , prefereixen que la base del sofregit sigui l´all i la ceba .
 L´arròs Tarragoni. La gasttronomia del litoral Tarragoní ha rebut l´influx llevanti.


RATA , LLUERNA , ESCÒRPORA
GALERES i ARANYA


RATA
 Cos no comprimit , amb el cap més voluminós i la boca més obliqua que la de les aranyes.
Es pècie bentònica que s´enterra als fons de sorra i fang .En treu només els ulls i la boca , d´on surt un apèndix cutani que serveix per atreure les possibles preses , que són engolides en dècimes de segon.
Es reprodueix entre abril i agost i assoleix una llargada màxima de 35 cm.
La rata es troba a la Mediterrànea i a la mar Negra. A l´Atlàntic s´estén , sobretot , des del golf de Biscaia fins al Marroc.
Aranya blanca
Cos allargat i comprimit.Boca obliqua i ulls situats a la part més alta del cap.
Espècia bentònica d´activitat nocturna que viu enterrada en fons de sorra o fang .Deixants només els ulls al descobert.
Les espines de la primera aleta dorsal - negre com a senyal de perill-i la dels opercles estan connectades amb una sèrie de glàndules verinoses.
El contacte amb una d´aquestes conduex a la descàrrega immediata del verí, que paralitza i mata els peixets i crustacis dels quals s´alimenten les aranyes , i pot provocar febre, rampes , somnolència o una lesió cardíaca seriosa als humans. ( Quan arriben a port ja no la porten, els hi treuen a la barca.) però quan ho comprem a Mercabarna , moltes vegades encara la porten....CUIDADO!!!!
Es reprodueix durant la primavera i l´estiu.
És pesca amb Soltes , tresmalls i arrossegament.

ARROSSEJAT DE PEIX .El peix pot ésser : rap , aranya , rata o llisa.
Ingredients per a 4 persones
1 kg de peix
1 kg de patates
1 ceba
oli i sal

Preparació
En una olla es posen les patates i la ceba tallades juntament amb aigua.Quan és cuit es tira el peix net i no es deixa coure gaire perquè no es desfaci, que quedi l´estrictament cuit.
Es prepara a part una picada d´all , julivert i tamàquet madur.
En una cassola amb oli abundant i quan està roent , s´hi tira la picada i a continuació l´arròs i se sofregeix tot molt bé,
A continuació es tira a la cassola el brou que ha sortit en l´apartat primer i es deixa coure fins que quedi l´arròs completament eixut.
Aleshores es treu del foc la cassola i tenim el primer plat.
El peix i les patates que han quedat a l´olla se serveixen com a segon plat en una plàtera.
Aquest segon plat és per a servir amb all i oli , o bé millor , amb all picat al morter amb oli i vinagre.
PER LLEPAR_SE´N ELS DITS

La fideuada (pronunciada fideuà en valencià) és un plat típic de la cuina de la Safor, originari de la ciutat de Gandia, a la comarca de la Safor. A hores d'ara és habitual a la Safor i la Marina Alta, tot i que també se'n pot trobar a gran part de la costa valenciana, la costa catalana meridional, i fins i tot a la Costa Brava. La fideuà està feta a base de suc de peix complementada amb marisc al gust del consumidor i uns fideus específics que són de major grossor que els normals i en forma corba.
Es fa, com la paella, al recipient també anomenat paella, és a dir en paella ampla i plana, encara que es coneixen altres variants tradicionals fetes en cassola.
Una història de la Safor conta que uns mariners que estaven a alta mar pescant van decidir fer una paella per dinar aquell dia, la sorpresa va ser que se'ls va oblidar l'arròs a terra i el van substituir per fideus, d'ací el naixement de la fideuada.


Fet per la Virtuts... 
MOLT BO ..

26 comentaris:

Vanesuky ha dit...

Una delícia!!Té una pinta espectacular.

Petonets maca,

Vanesuky.

Anònim ha dit...

Mira que curiòs l´anècdota de la fideuada..., és ben curiosa, i com sempre, t´agraeixo totes aquestes explicacions que em fan més sabia cada día una miqueta més.
M´encanten les paelles, de peix, de conill, de verduretes... les fideuades... sòc molt de plat.
A casa, gairebé cada diumenge fem arròs. Els meus fills em diuen: mama, un altre vegada paella?? i jo els contesto: no, paella no, pa-nosotros... ja, ja!!!! és un acudit una mica dolent...
Petonets, Dolors.

Virtuts ha dit...

Dolors, no tenia ni idea de com va néixer la fideuà, és curiosa la teva explicació, ara sé una mica més (no et aniràs a dormir sense aprendre una cosa nova), gràcia per la teva explicació i per tota la feina que fas perquè aprengui cada dia una mica més.

I gràcies per posar la foto de la fideuà.

Un petó

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Dolors; Com sempre genial, si tot aixó l'hi posem un acompanyament amb aquesta fideuada... molt + genial :-D
Que vaigi de gust Dolors¡¡

LaCocinanta ha dit...

muy interesante todo lo que cuentas,
la fideua con esta materia prima ke hoy nos enseñas triunfa seguro...

paco ha dit...

hay doloretes, cómo te lo diria yó.jajaja........yá sabemos que en cada comarca ó región ó país, existien sus formas y maneras tanto para cocinar cómo para otras cosas, ahora hablamos de cocina...yá he visto en algún blog que al cocer el pescado se le ponen patatas, por aqui no hay costumbre de ponerlas, tengo un vídeo puesto de cómo se hace un caldo de pescado para hacer, tanto arroz cómo fideuá, en mi zona, yó soy un poco tozudo al hacer arroces, por ejemplo....nunca les pongo cebolla salvo que ése arroz sea muy pobre en materias grasas, tampoco les pongo guisantes, por que contienen mucha agua y són dulces, por que en mi teoria dónde hay guisantes mezclados con granos de arroz, esa cucharada está "desaboria", tampoco pongo ninguna clase de vinos u otros destilados por que desvirtúa el sabor del arroz, tampoco hago una paella de las llamadas mixtas, por que se confunden los sabores de la carne con el pescado, todo ésto que digo nó significa en absoluto que a los arroces que se le ponen todos ésos ingredientes, hagan mejor ó peor las paellas, tan solamente expongo mis gustos ó preferencias........y por último es una lástima por mi parte que tu pescaderia la tengas tan lejos de mi pueblo, por que, con ésos pescados que tienes en las fotos, menudo caldo repararia para un arrosset u fideuá,ufffffffff, creo que me he pasado de prepotente ó listillo, si es asi pido disculpas.....saludos paco

ONEGA ha dit...

Por esta zona no hay mucha costumbre de comer fideua, pero a mí me gusta mucho. Alguna vez la he preparado, con pescados... eso sí, nada que ver con la variedad y calidad que veo en tus fotos... ya le pegaba yo una palada a ese caldero de la foto... además ahora mismo, para cenar.
un beso

Lydia ha dit...

Mmmmhhh fideuá, me encanta y mira que hace tiempo que no la como. Tiene una pinta estupenda! Un besito Dolors

deakiapekin ha dit...

HOLA GUAPA, con ese pescado, creo que da igual lo que le pongas hasta con garbanzos estaria delicioso un saludo guapa

ELS PEIXOS ha dit...

Vanesuky
Gracies maca!!

Titaniii
Jo a casa , faig sofregits molt grans de peix....que raro , oi??
els poso al congelador i cada vegada que vull arròs , ho faig amb un tres i no res.

Virtuts
Moltes gracies a tu , per enviar-me aquestes cassoles tan espectaculars que fas a casa teva .
En tinc un altre a punt de sortir.
Adéu , guapa..

Josepb
Un altre vegada ...Moltes gracies per tot.

mami
te has leido lo de la aranya??
Ahora lo he puesto en rojo , porque nadie me dice nada sobre esto y creo que no lo habeis leido.

paco
Estic totalment d´acord amb tu...
Res de res de prepotent ...
Quan vulguis , aquí estic.

Onega
Que pena que yo no este cerca de ti ...comerias pescado a todas horas.
Yo antes comia fideos a la cazuela con costilla de cerdo y pimiento verde , también estaba buena , pero desde que lo hago con pescado me gusta mas.

Lydia
Animate ...que és muy facil.
Yo muchas veces , solo hago un fumet bien consistente , y en la cazuela solo ajos y fideos y el fument ..y queda muy buena también.

Angeles
Es verdad guapa...solo con el sabor del pescado , ya hay bastante..
A mi me gusta ponerle un all i oli que hace mi prima Virtuts , que le queda como a nadie...


Gracias a todas por leerme..pero leerme bien , que os habeis dejado lo de la Aranya...Ja, ja,..

Nenalinda ha dit...

Guenoooooooo se ve espectaculaaaaaaaaar wapi , seguro que estaba delciosooooo.
No conocia esos dos pescados , ni la rata ni la araña blanca se ven aqui en las pescaderias que pena no tener tu pescaderia mas cerca,para disfrutar de los ricos pescados que nos pones seguro que estan bien ricos ,no obstante despues de leer lo que cuentas de la araña no se si me la comeria jis..jis.
Me ha encantado toda la informacion que nos has puesto.
Bicos mil wapa.

Ricard Sampere ha dit...

Coneixia l'anecdota de la fideuà... Però es ben curiòs la quantitat de plats actualment ben coneguts que han aparegut amb motiu d'errades o d'oblit de productes essencials...

Eva Flores ha dit...

moltes gràcies pels teus comentaris, venint de tu afalaguen molt.
Et pots creure que la meïtat dels peixos d'avui ni els coneixia? Em queda tant per aprendre...
pt!

crismas ha dit...

Dolores, me encanta ver tus recetas, siempre aprendo algo nuevo, aquí en esta zona de Alicante, hacemos un arroz muy similar y le llamamos "Caldero" está hecho con el caldo del pescado y a éste también le añadimos patatas y lo servimos con ajoaceite.
Gracias por compartir...
Saludos Cris

Fem un mos ha dit...

El primer cop que varem menjar arròs a banda va ser al Serrallo de Tarragona, i hem va cridar molt l`atenció lo dels dos plats. Un arròs, o una fideua amb aquets peixos queda de meravella.
Petons

Manduca ha dit...

Que buena la historia de la fideua y vaya pinta tiene la de la foto..., con el tiempo que hace que no la pruebo...,

BeCeeNe ha dit...

Vaja uns peixos que ens ensenyes, a quin més bo per fer sopes, uhhhhhh, amb el que a mi m'agraden. Et felicito també pel peix que tens tan fresc, anar a la teva parada deu assegurar l'encanteri... i la compra, per descomptat!

Mai ha dit...

Com m´agrada tot el que expliques i quan en saps de peix!!!! t´adones tot el que ens enssenyes? perquè hi ha coses que sabem , però n´hi ha tantes que no!!!!
sobre tot els peixos, m´agrada tot el que ens contes, les fotografies tant aclaridores de les espècies , vaja tot! ets una mestra peixetera!
una abraçada i segueix contant

Maduixa ha dit...

Dolors! quines entrades tan alliçonadores, m'encanta com expliques les coses.

Em fa vergonya dir que el meu besavi era pescador del Serrallo i jo no conec la majoria de peixos. Això sí, m'encanta el peix i el marisc, i la teva fideuada està impressionant!

moltes gràcies per tot el que ens ensenyes.

un petó.

Xisca ha dit...

Magnífic com sempre aquest post!!!! a mi també m'agraden molt les aranyes per a fer brou de peix . Aqui també es fa l'arròs negre , que bo que és .!!!!!

Una besada

Xisca

Celes ha dit...

Que bo el que has explicat. Sa recepta bonissima com sempre...

Bssss

ELS PEIXOS ha dit...

Moltes gracies a tots per escriure...perdoneu tots , però crec que tinc un virus al ordenador i no os puc contestar , un per un , ho veig tot molt més gros de lo normal...i fins el dilluns no trobaré cap tècnic.
Moltes gacies a tothom per els comentaris.

La Cocina de Emma ha dit...

quina bona pinta que té!! em menjaria un platet ara mateix!!

ELS PEIXOS ha dit...

Moltes graciès Emma...
Un petó maca

Assur ha dit...

Hola, Dolors!: He tret el nas pel teu blog i no puc fer res més que felicitar-te per la quantitat d'informació que hi dónes.

Jo, com Paco, tampoc hi poso ceba, a l'arròs perquè la meva mare deia que l'estovava i, al contrari del que feia ella, i tal com tampoc fa en Paco, no hi poso mai pèsols (i m'agraden moltíssim, eh?, però no a l'arròs) ja que, pel meu gust, són massa dolços, i si bé sempre que faig arròs el faig només de peix, sempre, sempre, el primer que fregeixo és una mica de costella de porc, ja que m'agrada molt el gust que hi dóna... i m'encanta menjar-me-la! :))

A la Plaça Vella de Badalona, on jo compro perquè la tinc just davant de casa, només hi queden quatre peixateries, però he de dir que no sabria dir-te quina de les quatre ven millor peix, tot i que tinc tendència a anar sempre a la mateixa des de fa molts anys, i em tracta a cos de rei, va a dir-ho, perquè sap com m'arriba a agradar tot. Dissabte passat, sense anar més lluny, ja m'esperava per regalar-me els ous d'un lluç que feia tres quilos i mig! Estaven boníssims!!!

L'altre dia van fer un reportatge per TV3 on hi sortia la Montserrat Tura que comprava a la plaça de Mollet i vaig pensar: "A veure si li compra a la Dolors!"

Una abraçada!

ELS PEIXOS ha dit...

Assur
Bona Nit , Enric !!
Jo tampoc hi poso ceba al arròs , i pèsols , molt poques vegades..

El meu Pare , coneixia a quasi tots els peixaters de Badalona..fa molts anys que és peixater..però ara , és el meu cunyat que també en coneix bastants..M´ha parlat de una tal" Cirera" no se si és on compres tu...

La SRA. Tura , no compra a la meva parada , compra a una parada del meu costat. Jo la conec , des de que estic a Mollet , fa uns 13 anys, i ells sempre va els mateixos llocs.
A mi em compra , quan el altre peixater , fa vacances i coincideix que nosaltres tinguem obert..
Molt Bona Nit i moltes gracies per escriure´m.

i també pots veure

Related Posts with Thumbnails