dissabte, de gener 23, 2010

El Lluç......

LLUÇ de BOU 
i LLUÇ de PELANGRE

Les barques d’arrossegament. L’art de bou.
L’art consisteix en dues peces de xarxa llargues, les bandes, que porten cordes amb flotadors a la part superior i ploms a la part inferior perquè l’art quedi obert verticalment. Les bandes van lligades per baix a la boca o gola, d’un sac de fons cec, el cóp. També és de xarxa. La corda superior de la boca és més curta que la inferior perquè així el peix no s’escapi per dalt.
Pesquen a una profunditat de 50 m fins a 800 m.
Es calen durant el dia. Les barques amb cinc a nou homes cadascuna, surten a les 7 del matí i tornen abans de les 6 de la tarda. Quan arriben al calador (triat pel patró) deixen anar l’art, subjectats per dos cables molt llargs i resistents que pengen de la barca i van units a les portes, dues planxes, que fan que la xarxa s’obri horitzontalment perquè el peix pugui entrar.
Van arrossegant aquesta xarxa pel fons marí, 1 parell o 3 hores, el cóp es va omplint, recollint, tot allò que ocupa la superfície bentònica; la pesca resulta poc selectiva i entren a la gola de la xarxa tota mena d’organismes.
Una vegada s’ha acabat el bol, es lleva l’art, es deixa el peix a coberta i els mariners el trien i el posen en caixes. Es desestimen una colla d'organismes sense valor comercial que es llencen per la borda, és la morralla. Solen fer dos o tres bols.
`S'agafa tot tipus de peix i altres animals: gambes , escamarlans, calamars , capellans, pops, lluces o maires, lluços, raps, bruixes, crancs de sopa...

ÉS DIU LLUÇ DEL BOU , PER LA MANERA QUE EL PESQUEN .....ARROSSAGA´N-LO 

Aquest són del Bou..(LLUÇ DEL BOU).
 
Aquest , és el llucet de bou petit ...
Net sense espina..enferinat i fregit, obert com un llibre..
Són fotos de la Virtuts ..ella , el tenia al congelador ,,li ha quedat , Perfecta.!!!!.


El lluç de Palangre És molt més  apreciat , però també és molt més car.Té escata i el pesca´n amb l´art de palangre és el que gaudeix de més bona reputació i la carn és molt més forta i ferme....
Jo os puc dir que el lluç de bou acabat de pescar és molt bo....
 
Aquest , és el lluç Palangre de Galicia



i  Aquest, és el lluç Pelangre de la nostra Costa Catalana
                                 recordeu que Palangre , vol dir , la manera de Pescar-lo ...amb Palangre
El palangre
Està format per un cordill de fibra sintètica trenada o mare d’uns 200 metres de llargària. De la mare en pengen uns 40 braçolins, fils d’un o dos metres amb un ham a l’extrem. Estan separats perquè no es toquin els hams entre ells. A cada extrem de la mare hi ha lligada una corda, la sirga, que porta en un extrem un pedral o mort i en l’altre, el gall per localitzar el palangre.
Cada palangre va plegat en una cofa.
Hi ha diferents models de palangre segons el tipus de peix que es pretén agafar.
Normalment es calen descansant els hams en el fons i es lleven l’endemà.

Amb palangres de fons es pesca, entre altres, el lluç, conegut com el lluç de palangre.
El peix pescat amb palangre no és tan masegat i és més apreciat.

Esper-ho que os ajudi amb aquestes explicacions..



19 comentaris:

Anònim ha dit...

I tan que m´has ayudat!!!!
Sempre pensava en qué es diferenciaven el del bou i el del pelangre. Sabía allò del ham, però no sabía que la seva carn fora més preciada, ni tampoc com actuaven les xarxes de pesca!!!!
Ets com un llibre obert per a mi!!!!
Gracies, dolors, amb tu sempre aprenc coses noves!!!

Margarida ha dit...

Veig que ets tota una enciclopèdia!

Cada setmana compro un lluç de palangre i el peixater ha d'anar amb compte perquè ve amb l'ham a la boca. M'agrada més el palangre de la nostra costa que el del nord, que és més fosc i més prim, més semblant a una serp. Ahir vaig comprar llucets de bou d'un quart de kilo cada un i els volia fer com els teus (oberts, sense espines, enfarinats i fregits), però al final els vaig fer sencers al forn, que és més saludable.
Aquests llucets em van costar a 25 euros el kilo, el de palangre anava a 30. Aviat penjaré una recepta de lluç, perquè en faig cada setmana. Té una carn blanca, suau i molt bona.

Petons

ONEGA ha dit...

la verdad que no conocía tantas diferencias entre las merluzas y pescadillas. Por aquí tenemos las de anzuelo, las de arrastre y luego las de Namibia y las americanas.... aquí es muy apreciada la merluza de anzuelo, además de cotizada. No es la merluza uno de mis pescados preferidos, me parece un pescado para niños y enfermos.... un pelín insípida... pero bueno, de buena gana le hincaba yo el diente a esas de las fotos.
un beso, guapa.
Pâsa un buen fin de semana.

MªJose-Dit i Fet ha dit...

Es un plaer aprendre coses noves al teu bloc...petonets!!

Lydia ha dit...

La información genial como siempre, muchas gracias guapa :)Me encanta la merluza, la como de todas las maneras posibles jeje. Besos

paco ha dit...

dolors...éxos lluçets preparats de aquesta manera me encanten.....bó y qué es lo que nó me encanta a mi la cúina,jajaja.....salutaçións paco

Pilar ha dit...

¡Vaya Dolors!, nos has dado una instructiva clase. Yo hace muchos años salía en un bou desde el puerto de Barcelona, bajo la torre del reloj, ibamos un club de pesca algunos domingos por la mañana y era una delicia, pero no sabía nada de lo que nos has explicado. Gracias, un beso

ELS PEIXOS ha dit...

Titaniii
M´agrada que t´agradi ...ho faig molt de gust , nomès que em falta temps per tot.

Margarida
No se d´on ets , però per el que veig tu també compres el peix de costa .ara ja som molts pocs els que venem peix de la nostra costa ..cada dia n´hi ha menys i costa més de trobar i ...més car que l´altre, clar!!

Onega
Me estas hablando de todas las mismas , pero de las vuestras .La del anzuelo que dices tu ..es el pelangre del Norte que enseño yo..i la de arrastre , es la pescadilla sin escama vuestra ..nosotros es la del Bou..
y todas estas que dices que hay de fuera también las tenemos aqui , lo único que aqui , muchos la hacen pasar por merluza del norte de españa y vosotros sabeis de donde vienen..si quieres la compras o sino la dejas.
Un abrazo guapa-.

Mª Jose
Os ensenyo el que més se , que no es gaire ...el peix.

Lydia
A mi también me gusta mucho más la merluza que el rape..a diferencia de los demas ..Gusta mucho mas el rape que la merluza, pero yo soy poco de pescado.Que te parece??


Paco
Ja és vist que no els hi fet jo, eh!!!
Tinc una cusina que m´ajuda amb la cuina ..ella cuina ( que en sap molt ) i jo faig les explicacions..
Com ho veus??


Pilar
Yo desde que hago este bloc , se mucho mas porque también me informo ...lo que yo nunca he hecho , es ir a pescar con un bou ni nada que se le parezca como tu ..
Que suerte , guapa!!!

Moltes gracies a tots per els comentaris.

margot ha dit...

Guapaaaaaaaaaa!
Cuantos sabes, yo solo conozco la merluza.Claro sera la profesión que te lleva a tantos conocimientos.
Besos.

Virtuts ha dit...

Aquest llucet després d'estar congelat i fet d'una manera molt senzilla ha quedat boníssim, però el millor de tot és la qualitat del peix el que fa què aquest sigui tan bo.
Dolors ja saps que això és el que sempre et dic, si la qualitat és bona pots fer-ho de la manera que vulguis que sempre surt bo!!!!

Un petó

Eva Flores ha dit...

amb tu estic aprenent molt de peixos, no coneixia pas perquè la diferència de nom. gràcies!
pt!

dolorss ha dit...

M’agrada visitar-te, cada dia aprenc mes.
Gràcies

La cuina vermella ha dit...

Quina diferència entre el peix d'aquí i el peix d'allà. Nosaltres tenim la sort de poder menjar el llucet de la Dolors i és boníssim, és una meravella.
Escolta Dolors que potser estaré uns dies sense poder-te visitar, però prometem tornar aviat!!

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Dolors; Una "sirena" del mar... amb tots els trucos que pogui haver i molt ben explicats, com sempre, moltes gràcies Dolors, per aquestes explicacions tant meravelloses. Salutacions¡¡. :-D

Fem un mos ha dit...

Una aplicació molt bona com sempre, els llucets del plat estan digen mengem, amb bon producte els plats sempre surten millors.
Petons

ELS PEIXOS ha dit...

Margot
Gracies maca , però tu també saps moltes coses que jo no se.

Virtuts
Gracies per ajudar-me amb la cuina , a mi no em queda també el peix fregit .i graciès per les teves paraules

Eva
Estic contenta que cada dia coneixis un peix més..

Dolorss
Jo no os puc essenyar res més del que se una mica.
Gracies a tu per visitar-me

La cuina vermella
Os estaré esperant com sempre , la vostra visita..
Fins aviat

Josepb
Moltes gracies a tu , Josepb , per haver-me dedicat aquest post tan bonic e interesant.
M´agradat molt...
Moltes gracies un altre vegada i fins aviat.

Fem un mos
Moltes gracies a tots vosaltres per esta aqui amb mi i ajudar-me a tenir ganes de seguir..

De veritat , moltes gracies a tots i totes.

Ricard Sampere ha dit...

Uisss... arrobo tard... que ja tens un mnt de comentaris... La lliço d'avui més o menys la sabia... però sempre es bo repassar i he après vocabulari de l'art de palangre...
Saps com m'agrada molt el lluç?. Fet al vapor amb només sal i un raig d'oli verge...

ELS PEIXOS ha dit...

Ricard
A mi també m´agrada molt el lluç així..La meva avia el feia bolli't amb una mica de ceba i una patata , era molt bo!!M´agrada més el lluç que el rap.

Unknown ha dit...

Hola, l'altre dia a la peixateria vaig veure un lluç de bou ( crec que era) amb la panxa inflada. La peixatera em va dir que és una característica seva, s'inflen amb aire quan els pesquen, és veritat?

i també pots veure

Related Posts with Thumbnails