dilluns, de gener 18, 2010

El "CHANQUETE" "Andalusía" Xanguet ..aquí

La gastronomia d'Andalusia és molt variada i hi ha diferències entre la costa i l'interior, la gastronomia andalusa forma part de la dieta mediterrània. Està molt vinculada a l'ús de l'oli d'oliva, els fruits secs,peixos i carns. En la rebosteria es mostra gran influència de la cuina andalusa amb l'ús d'ametlles i mel, sent molt coneguts d'aquesta regió els dolços nadalencs: els mantecados, polvorones i alfajores.
La tècnica del fregit és domini dels andalusos, fregit amb oli d'oliva, que es produïx en les províncies de: Jaén, en règim de gairebé monocultiu, Còrdova, Sevilla i Granada, principalment. Fregit amb abundant oli calent, enfarinat a l'andalusa, és a dir amb farina exclusivament, sense ou o altre tipus de preparacions, si bé s'usa farina de almorta, especial per a arrebossats.
El peixet  fregit i el marisc està molt estès per la zona litoral i l'interior sota la seva influència. Destacant la tonyina vermella en les zones almadraberas del Golf de Cadis, el llagostí de Sanlúcar, la gamba blanca d'Huelva i el chanquete malagueño.
Amb cinc províncies costaneres, el consum de peixos i mariscs és bastant elevat: gambes blanques d'Huelva, cañaillas, quisquillas, aladrocs, chipirones, chocos, boques de la Illa, acedías, panojas, coquinas etc. És destacable la important pesca de tonyina en les almadraves de la costa gaditana, així com el consum popular de mojama i altres salazones. 

XANGUET de MÁlaga Nom comú: És el chanquete, encara que els pescadors sempre li han cridat 'colorao' perquè té una vena vermella que li recorre tot el cos. Nom científic: 'Aphia minuta'. Grandària: De sis a vuit centímetres els mascles, i de sis i cinc, les femelles. Procedència: Del mar de Alborán, que banya Màlaga, i del Mediterrani.
Com es diferencia: Per la vena vermella, i el seu color més grisenc. La seva carn és consistent però molt més delicada que la del chanquete xinès. En el plat tenen diverses grandàries. Per què estan prohibits: Perquè es pesquen on creixen les altres espècies, que també es capturen quan són inmaduros.

El xanguet és un peix marí molt petit que habita en el mar Mediterrani i en l'oceà Atlàntic. Ès quasibé transparent i d'aspecte delicat, amb una longitud màxima de 6 cm en els mascles i de 5 cm en les femelles. Viu prop de la costa i sol formar bancs de molts individus. La reproducció d'aquests peixos té lloc durant l'estiu.
El xanguet es coneix com a "jonquillo" a les Illes Balears i com a "cabeçon" en occità. Es pesca sovint junt amb el sonso






Per fregir el Xanguet
Oli
sal
paella o fregidora
farina blanca bona
col-lador o sedas


Preparació
Agafar uns quants banquets i posar-hi sal , posar-ho amb molta farina , i després amb un colador o sedas treure tota la farina i ja veureu que os quedaran un a un.
Tenir preparat el oli ven calent i ja es pot fregir al gust de cada un.

i també podeu fer una truita:
Agafeu el xanguet i el poseu a fregir amb una mica d'oli i sal , quan estigui una mica fet , ja si poden posar els ous que calguin , depèn del peix que feu servir .Això va amb el gust de cada un.

Aquí .. a Catalunya tenim la Llengueta ..és molt assemblat al xanguet , però més pla .
També és transparent..

26 comentaris:

xisca ha dit...

Hola Dolors,

Que bo que és el jonquillo , precisament l'altra dia una companya que té el seu marit pescador ens va dir que començava la temporada i que si era com l'any passat ( va anar molt bé) ens en duria. Noltros aqui com el solem menjar és fent una raoles de jonquillo que te xupes els dits.
El que passa és que són unes raoles que et miren, estan plenes de ullets.

Una besada ben forta

Lydia ha dit...

Lo que se aprende aquí..jeje. Pues nunca los he probado, pero las ideas que das para cocinarlos me gustan. Besos

paco ha dit...

doloretes, la tégua ment es una auténtica universitat sobre el peix, narracións cum laude, es nota el téu amor per la tégua professíó, y les fritures a andalussia són cuasi perfectes, em recordu cuant estava fent la mili a san fernando (cadiz) en les freiduries, deman-naves unos fritos....uffffffff, en un paper de estrassa grán feien un cartucho y el omplien de de peixos tots rebossaets....una maravella.....saludos paco

Fem un mos ha dit...

Mas fet venir molts records de casa els pares, al para li encantaven i fa molts anys que no ne tornat a menjar, desconeixia del tot la llengüeta, mol bones les teves classes sobre el peix
petons

deakiapekin ha dit...

Hola D olors, me encanta el chanquete y todo lo que se ponga por delante , la semana que viene nos vamos el fin de semana a malaga a comer pescado, es el regalo que nos trajeron los reyes, un fin de semana en malaga un beso guapa

ELS PEIXOS ha dit...

Xisca
Com estas?? COm prova el any??
Jonquillo!!, quin nom tan diferent d´aquí, oi?'
Quina sort que tens de tenir aquestes amistats...però no esta prohibit com aquí , pescar-ho?'
Jo tenía una amiga , que el fregia i li quedaba un a un ...era espectacular ..és de Málaga ( ROSA)
i allà en saben molt de tot això.
És veritat que queda tot ple d´ullets que et miren.
Fins molt aviat , esper-ho un bloc...:-))

Lydia
Los hay de la china y congelados .Si no fuera por esto nadie tendría .No dejan que se pesquen , esta totalmente prohibido..

Paco
No t´ho creguis , no és la meva ment ..ja m´agradaria tenir un cap tan despert. És tota la informació que trobo als llibres i a internet i poca cosa més que ser jo...
Quan parles de la mili , semble que fos ahir, oi??
Quina vida ....quan més bé estem en els llocs , és quan tenim que marxar...
Jo no hi anat mai a Andalusia , però un dia hi aniré.


Femun mos
No en veus perquè no en podem vendre , però l´altre dia no se que li va passar al peixater i en va portar. La llengueta si assembla molt i també és molt bona fregida..

Angeles
Que suerte la tuya ..siempre viajando!!!
ya me gustaria a mi tener tiempo como tu para hacer estos viajes relampagos.
Nunca he ido a Andalucia y tengo muchas ganas .Yo me he pasado la mitad de mi viva , conviviendo con andaluces , y tengo ganas de conocer su tierra..
Un abrazo y que tengas un muy buen viaje..

Anònim ha dit...

És un dels meus plats preferits!!!!
Tan bo, i tan cruixent....
Ay, quines ganes m´han entrat de menjar un bon grapat de xanguet!!!!
petonets, dolors.

dolorss ha dit...

Quina meravella, un blog on puc trobar moltisima informació fidedigna dels peixos que tenim a l’abast. Ha estat un plaer entrar a la teva “peixateria”.
Per cert, quin nom més bonic que tens!!!! (je, je, je,.. )
Petons

Ricard Sampere ha dit...

Si que estan bons en truita.... Deu ser el plaer de lo "prohibit" que els fa més bons... ;-).
Jo vaig una mica perdut en això de que està prohibit o no. En un dels "meus restaurants" m'ofereixen en ocasions "datils" de mar... i jo no sabia que estaven prohibits i un dia li dic en veu alta... "com es que els datils mai estan a la carta"... :-)).

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Dolors; Amb aquest xanguet -chanquete para los amigos- m'he troba veient "el verano azul" fregit a la mateixa barca i fresc fresc¡¡ Que vaig de gust Dolors¡¡.

ELS PEIXOS ha dit...

Titaniii
Nena , no ni han gaires , per no dir cap...estan prohibits i quan en pportem , es a basse de pensar si ens multaran.
En venen de congelats , però són xinessos.

Dolorss
Jo fa molt de temps que et segueixo , però mai dic res ( em falta temps)
et vaig coneixer , quan visites al bloc dels meus amics vermells.

Del meu nom , n´estic molt orgullosa , encara que quan era petita servia per fer riure als nens..
Encantada de parlar amb tu..

Ricard
ja saps que tot el que es prohibit , és el que més ens agrada...
en quan als dàtils , ja t´ho hi dit ..estan molt, molt prohibits..


Josepb
Com estas , Josepb?'
Ja veig que tu encara recordes " el verano Azul " del Xanquete ..si mal no recordo eren de Málaga i el xanquet també.

Una abrasada a tots..

Nenalinda ha dit...

Wapa cuantas cositas aprendo contigo ,eres la mejor pescatera wapisimaaaaaaaa.
Aqui el xanquete no se ve mas que en foto ,pero en una tienda que es solo de ocngelados si los hay ,vienen enharinados listos para freir.
El color es de un tono gris no son asi transparentes como los que tu has puesto en la foto... a lo que me pregunto...¿seran xanquetesssss ? ...amossss que yo los he comido arguna vez poque a mi me encantan los pescaitos fritos ,pero no me habia parao a pensa si eran o no .
La proxima vez que vuelva le pregunto a la dependienta.
Bicos mil wapa.

ELS PEIXOS ha dit...

Nenalinda
No son chanquetes ...seguro ...i si son , son muy diferentes a los nuestros , son de la xina...no se pueden comparar , y si encima son baratos , todavia menos....
Vale mas que compres boqueroncitos frescos y les pongas tu la harina y te los fries que estan buenísimos.

A peu coix. Núria Sagués ha dit...

Hola Dolors un reportatge molt interessant, com molts dels que fas.
Una abraçada
bloc pa amb oli i xocolata

Virtuts ha dit...

Hola Dolors, aquest peix si que és bo, la pena es que estigui prohibit. però ben fexidet com tu expliques està bunisimmmm.

Un petó

Margarida ha dit...

Ai, noia, quantes lliçons que ens dones! Tant sentir (i veure) el Chanquete de Verano Azul, y no tenía ni idea de quin peix era!
No n'he menjat mai, però sí una parenta seva, la llengüeta. Enfarinada i fregideta, que bona és! Quan els nens eren més petits en comprava més sovint, perquè com no té espina... va la mar de bé. És una mica cara, però com se n'aprofita tot, al final encara surt bé de preu!
Un dia hauré de venir a Mollet i passar-me per la teva parada, que veus que tens de tot!
Una forta abraçada!

xisca ha dit...

Hola dolors, realment al jonquillo que noltros memjam no n'està prohibida la pesca ja que és una espècie semblant el chanquete , però no és el mateix . A diferència d'aquest el jonquillo són exemplars adults i per tant es poden pescar , però es fa minjançant la pesca artesanal de desembre fins a gener, crec.

xisca ha dit...

Ara ho he demanat i la temporada és de Desembre a març. El que m'ha dit la companya és que Alcúdia , el nostre poble és a on hi ha més flota jonquillera.

Perdona per l'equivocació

Angie Perles ha dit...

Pues también me encantan, pero qué difícil es encontrarlos! Un besito.

Celes ha dit...

Hola Dolors!!!!
Buenisima la explicación, como siempre.
Mi madre hacia unas croquetas de chanquete que estaban de muerte....


Bssss

ELS PEIXOS ha dit...

Vosaltres , si que em doneu lliçons a mi i m´ajudeu a tenir ganes de seguir amb tots els vostres comentaris..
Virtuts
Esper-ho més fotos teves per teure al bloc.

Margarida
Si trobes llengueta , ja esta bé , és molt bona i fresca.

Xisca
Moltes gaciès , per tota la informació que em dones de Mallorca , ja saps que ens agrada molt aquesta Illa..

A peu coix
M´agrada saber de tu , esper-ho llegir-te aviat.

Celes
Aquestes croquetes que feia la teva mara , segur que les faré aviat perquè la Xisca ,m´ha posat un enllaç d´una recepta de mallorca.

Angie
Es verdad , guapa . No se ven porque estan prohibidos..

Un beso a todos.

fely ha dit...

desde luego wapina mia me encanta leerte, siempre aprendo algo contigo. Yo nunca los comí, seguro que me pierdo mucho...pero no se encuentran mucho...y si encima no entendemos...nos engañan como quieren.
Bexinos wapi

La cuina vermella ha dit...

Mira que n'arriba a ser de bo el xanquet, una truita de xanquet és una delícia pels sentits. Les teves fotos son una meravella Dolorss, ens agrada molt com tens el bloc.Felicitats.

Glòria ha dit...

No se'n troben fàcilment, eh?. Quan n'hi ha, s'han d'aprofitar!.

ELS PEIXOS ha dit...

Fely
No es que no se encuentren , es que estan prohibidos.Y estan escasos y caros..

La cuina vermella
Fregits molt bons , perpo dificil de fer,,,i amb truita bonísims..

Glòria
Aquí tenim la llengueta , que és molt bona , i si no ho coneixes gaire , semble xanguet..

Una abrasada a totes.

lacuinadesempre.cat ha dit...

I qué bons que son !!!...es poden substituir per llengueta....a falta de pan...no?
Felicitats pel bloc !!! M'encanta !!!

i també pots veure

Related Posts with Thumbnails