dijous, de juliol 09, 2009

ARRÒS

Recomanació
L´èxit del plat es basa en el fet que el producte triat sigui fresc, especialment quan la matèria primera prové del mar.
Avui en dia , el peix i el marisc viatgen molt ; en cap moment diem que per aquest motiu siguin dolents, però tenint les llotjes a dues passes de casa no val la pena consumir peix de fora.
Recordeu: si el peix és fresc no fa cap olor , ens ha de mir
ar amb bona cara.Ulls quasi transparents.
Per fer la base del arròs
els ingredients
300g d´arròs
12 sepietes petites o 2 o 3 de normals, millor que siguin negres.
1 ceba grossa
1 pebrot vermell
1 cullerada de sofregit de tomàquet
2 l. de fumet

Preparar les hortalisses pelant i esmicolant la ceba ben petita.El pebrot també s´ha de trossejar en daus petits.
En una paellera de mida mitjana , per a quatre persones , fer-hi un sofregit amb un raig generós d´oli d´oliva i la ceba, ben a poquet a poquet.
Quan la ceba comenci a enrossir afegir-hi el pebrot.
Incloure les sepies i saltar-les amb el sofregit , per tirar l´arròs tot seguit i saltar-lo també.

Amb aquesta base i afegint-hi els ingredients que més us agradin podeu sorprendre amb una paella de creació propia.

La Picada
els ingredients
2 grans d´all
1/2 manat de julivert
2 cullerades soperes d´oli d´oliva
la preparació
Afegit l´oli en un got de túrmix o de termomix, triturar les fulles del julivert i els alls pelats.

Sofregit de tomàquet
ingredients
1kg de tomàquets madurs
1 ceba 1 gra d´all
1 pastanaga
1/4 de branca d´api
oli d´oliva
1/2 copa de vi blanc
la preparació
Tallar o triturar les verdures
Començar sofregint la ceba en una cassola de fang amb un raig generós d´oli d´oliva i el gra d´all sense pelar, a foc fluixet.
Quan la ceba comenci a prende color , tirar la pastanaga i l´api esmicolats.
Afegir-hi els tomàquets ratllats i el vi .
deixar coure a foc lent durant uns 20 minuts.
El sofregit estarà llest quan s´observi que l´oli està formant un petit bassal per spobre del tomàquet.

Per fer el fumet
els ingredients
1/2 cap de rap
200g de peixos de roca petits
100g de crancs de mar
1 cua de lluç o 1/2 cap de lluç
2 cebes
2 pastanagues
8 tomàquets madurs
1 porro
1/2 branca d´api
1 gra d´all
oli d´oliva
la preparació
Una olla gran amb oli , saltar les verdures amb el gra d´all .Quan siguin rosses afegir els crancs i saltar el conjunt durant 2 minuts més.
Omplir l´olla d´aigua, afegir els peixos, cues i espines.
Esperar que arrenqui el bull i deixar fer xup-xup a foc lent durant 20 o 30 minuts.
Amb l´ajuda d´una escomadora a nar retirant la capa d´escuma que es fa sobra el fumet.
A l´hora de fer servir el fumet per cuinar és important colar-lo per retirar-ne les impureses i sempre fer-lo bullir abans d´incorporar-lo a qualsevol plat.

ARRÒS DE SENYORET

Els ingredients per fer el arròs
Una base per l´arròs
8 gambes pelades
16 musclos sense closca
16 escopinyes sense closca
uns retalls de rap
2 cullerades de picada

la preparació
Esperar que el fumet , abocat el sofregit, comenci a bullir.
Afegir tots els mol-lucs i crustacis pelats i la picada ben distribüida per la paella.
tastar i rectificar de sal.
Si es finalitza la cocció als fogons, deixar coure durant 15 minuts, vigilant que no s´enganxi l´arròs.
És preferible acabar la paella al forn a 180º durant 12 minuts.
L´arròs senyoret , és igual al arròs net de closques.

La cuina de la Barceloneta de Quim Marqués

Ja podeu observar que si teniu totes les bases, les picades i els fumets fets, és d´allor més fàcil.

6 comentaris:

Virtuts ha dit...

Hola Dolors, amb el peix i marisc que vens tu, la paella surt que ni pintada queda tan bé ....

Un petó

Cuinagenerosa ha dit...

dolors, com pot ser que et deixis els musclos a la botiga? ja ho diuen els castellas que en casa del herrero...
ara, amb poca cosa l'arròs del senyoret fa una pintassa magnífica, quan no l'haig de fer jo (que em toca pelar-ho tot) és el meu preferit.
i el teu fumet és molt i molt complert.

ELS PEIXOS ha dit...

Virtuts
i amb tomàquets d´aquells tan bons ..

ELS PEIXOS ha dit...

Manel
No m'agraden gaire els musclos i ne-teixar-los menys.
Ja t´ho vaig dir un dia que el que més m´agrada a mi és el arròs i que quedi una mica cru-et i el mateix temps torradet, no se si m'entens.
Jo vaig aprendre de fer L'arròs de la meva sogra que cuinava molt bé.
Un dia explicaré un arròs a la meva manera , que em queda molt bo. Aquest l'hi fet del llibre que en saben més que jo.

La cuina vermella ha dit...

Ai, Dolors aquest arròs de senyoret és un bé de déu!!! a mi també m'agrada com a tu, torrat ben torrat i amb el teu peix és una meravella. Molts petons bonica.

ELS PEIXOS ha dit...

la cuina vermella
Un dia que tinguem temps , os faré un arròs que és lo que em queda més o menys bé.Segur que aquell dia em quedarà fatal..
Adéu guapos!!!

i també pots veure

Related Posts with Thumbnails