divendres, de maig 08, 2009

Calamars


Calamars
Són aquells que estan formats per una bossa, cap i potes o tentacles, per això també s´anomenen cefalòpodes.
En la composició tenen el 90% d´aigua i entre el 8 i el 18 % de proteïnes de gran qualita.Tenen un 2% de greix i els hidrats de carboni no s´aprecien.D´altra banda, són rics en vitamines B1 i B2 i en minerals com el iode, el fluor i el magnesi.
Per netejar quasi tots els animals d´aquest grup, caldrà treure´ls la pell que envolta la bossa i els tentacles .En algun cas s´haura de treura les ventoses de les potes.Després també s´hauran de netejar de dins , de la panxa, girant la bossa en algun cas i obrint-la en algun d´altre.finalment, només caldrà treure´ls la boca que tenen entre els tentacles.
Calamar,Calamanxí( calamarsó, Xipiró, calamarcet)
La forma d´aquest cefalòpodes ens recorda un torpede.Les dues aletes que té mesuren més o menys la meitat de la llargada del cos, que l´acaben de formar vuit braços i dos tentacles llargs.
La pell és vermellosa amb taques fosquetes.
El gust de la carn és saborosa i fina, en definitiva és un animal apreciat.
La millor època del calamars és a partir de setembre; la del calamanxí, entre maig i juny.Es pesca
amb tresmall i potera.
Calamars fregit , a la Andaluza
Ingredients:
calamars
farina bona blanca de forner
oli d´oliva.
Preparació
Tallar el calamars o que el talli la peixatera.Deixar escorra molt bé , que quedi molt sec perquè no ens cremi.
M'entres tens el calamars a la farina, posar la fregidora o paella amb molt d´oli a escalfar.
Quan el calamars esta amb molta farina, donar-li unes quantes voltes per que és vagi secant.
Agafar una escorredor, posar-hi el calamars enfarinat i treure la farina que sobri, seguidament ja tindrem el oli molt calent i ja podem fregir.
Si el calamars ha estat ben sec , no tenim que patir que no ens cremarà.
Queda boníssim.
Recepta pròpia.
Calamars a la Marinera
Ingredients per 4 persones
1k de calamars
2 alls
un raget de vi ranci
un polsim de farina
sal
brou de peix pelut
oli d´oliva
Preparació
Amb el calamars net, posarem una cassola al foc amb oli.
Tallarem l´all a làmines i l´incorporarem a la cassola, un cop estigui rosset hi afegirem el calamars una mica de farina i ho remenarem.
Després hi tirarem un raget de vi ranci i sal.Si veiem que per acabar la cocció hi falta una mica de líquid, hi posarem brou.Hi podem afegir un ramet d´herbes si es vol.
És poden fer amb aquesta salsa totes classe de calamars, petits sencers , gros tallat a rodanxes
Xipirons també, sobretot el xipiró queda perfecta amb les favetes ara que es el temps.
Amb aquest suquet li queda bé qualsevol pa, jo os en present-ho uns quants i trieu el que més os agradi.

4 comentaris:

Virtuts ha dit...

Ufff calamars!! de qualsevol forma estan boníssims.
Que fotos més guapes!
Quin munt de calamars i que precios!

Adeu guapa!!

ELS PEIXOS ha dit...

virtuts
Si que t´hi has posat tard, que no trevalles demà?
Ara no n´hi ha gaira de calamars, sobretot és difícil trovar la mida que vols, tenim que comprar la mida que trovem.
Això sí, comprem el millor que trovem..
adéu i fins aviat queja saps que tenim moltes coses per celebrar..

La cuina vermella ha dit...

Hola Dolors.
Què bé que hagis conegut a en Rubén. Aquest noi és un solete!! Avui ens has fet una classe molt entenedora sobre els mol·luscs. Un petó.

ELS PEIXOS ha dit...

la cuina vermella
ja fa molts dies que no veniu,Tens molta feina oi txell?Trevallant i el bloc és dificil...
semblo profe però no ho soc , jo també aprenc amb tot això.
Fins aviat.

i també pots veure

Related Posts with Thumbnails