dilluns, de març 23, 2009

SARSUELA


Quan es fa amb ingredients frescos i de primera qualitat, és un dels grans plats de la restauració catalana, semble que creat a la Barcelona modernista i noucentista.
El nom de Sarsuela referit a un plat de peix i marisc ,es un hispanisma que ve de Zarzuela, nom d´un lloc a prop de Madrid on en el segle XVII es feien representacions d´obres liricodramàtiques.
A Cadaqués la cuinaven especialment per a Salvador Dalí.
A la dècada dels anys seixanta-setanta la sarsuela era el plat bandera representatiu de la Barceloneta.Encara que actualment pot considerar-se un plat demodé , és vigent en algun local del barri.
Sarsuela( Quim Marqués)
els ingredients
4 talls de rap
4 talls de lluç
4 rodanxes de calamar
4 gambes
4 escamarlans
4 clöisses
1 caiena o bitxo
1 cullerada d´estragó
1 cullerada de picada de fruits secs.( 25 g d´ametlles torrades i pelades i 25g d´avellanes torrades i pelades, tot molt ben picat, picada que va molt bé per calderes de marisc)
1 got de brandi
1l. de fumet vermell.( si busqueu enrere, trobareu els fumets que vaig fer)
farina de blat
sal
oli d´oliva.
La preparació
Salar i enfarinar el peix i el marisc, menys les cloïsses , per fregir-ho lleugerament amb oli d´oliva ben calent: no ha de quedar cuit, només es passa per la paella perquè agafi una mi queta de color.
En una cassola o paella gran amb capacitat per a tots els ingredients, distribuir primer els talls de lluç i rap , els calamars, les gambes i finalment les cloïsses.
Escampar l´estragó i el bitxo trossejat per sobre.
Posar la cassola al foc i esperar que el conjunt s´escalfi per poder afegir-hi el brandi.Si s´ha fet correctament, és a dir , s´ha deixat escalfar bé el menjar, en abocar el líquid aquest s´encendrà automàticament.Quan l´alcohol es consumeixi la flama s´apagarà.
A continuació, tirar el fumet i la picada.
Tastar la sal seta per poder rectificar-la de sal.
També es pot fer tot igual amb tot el peix cru sense fregir, posar-ho tot cru , pasar-ho per l´oli i fer tots els altres passos iguals.
Si no os agrada el rap i el lluç , es pot fer amb qualsevol classe de peix blanc i fort. Si no h´os agrades el calamars si pot posar sípia.

11 comentaris:

Anònim ha dit...

Hola dolors

Acabo de veure el peix per a fer una sarsuela i m'he adonat que fa temps que no faig aquesta meravellosa recepta, amb el bona que està, quan està bé cuinada i tal com ho expliques a de quedar bonisimaaaaaa. .
A10

ELS PEIXOS ha dit...

Virtuts
Tu sempre anima'n, quan vulguis fer la sarsuela ,ja ho saps...
Adéu
Ah!!!!Pasal-hi l´adressa a qui tu saps, je,je,

Pilar ha dit...

Hola Dolors, hoy he descubierto tu blog y tus interesantes recetas de pescado, tienes razón, no era consciente de que la zarzuela ha caído en desuso, pero es tan buena...
Petons

ELS PEIXOS ha dit...

Que tal, Pilar?
No te conocía, soy nueva en esto y voy un poco perdida, ya ves que yo no cocino, solo enseño lo que tengo en casa que es pescado y muy bueno.Las recetas las saco de los libros de cocina que tengo en casa que son muchos.
Antes de contestarte ya me he paseado un poco por tu bolg, y no tiene nada que ver con el mío , el tuyo es trabajado y mucho yo tengo muy poco tiempo.
He visto que has hecho sardina escabechada, tiene muy buena pinta a mi me encata.
Muchas gracias por escribir y felicidades por tu blog tan bien hecho.

Manduca ha dit...

Mi madre me hacia Zarzuela cada Nochebuena, era como una tradición, este año por primera vez se la he hecho yo a ella, a mi me gusta mucho y tu blog (que acabo de descubrir)también.

La cuina vermella ha dit...

Estimada, hola! Amb aquest post t'has superat, t'ha quedat molt i molt bé. El teu peix és el millor de tot Catalunya, i tant que sí!
El teu blog fa molt de goig, és una passada!
Un petó.

ELS PEIXOS ha dit...

Manduca
Tampoco te conozco, como muy bién se nota, soy nueva en esto.
He paseado por tu blog y me ha gustado mucho, es diferente de lo que acostumbro ver.Hablas de Riera Marsa, hace muchos años les vendió una tienda a mis padres.Me fijado que en tu blog no se pueden hacer comentarios, me equivoco? de todas formas gracias por escribir y Felicidades por el blog!

Txell, blog o bloc ? aquets es el dilema!!!
Encara es tingut temps de mirar la meva recepta amb la feina que tens?
Gràcies maca per animar.me.-

RUBEN ha dit...

Hola Dolors! Dijous passat et vaig venir a veure a la parada perpo parlaves per telèfon...
Tornaré...
Per cert, la sarsuela és el meu plat preferit!!

ELS PEIXOS ha dit...

Rubén , com sabies quera jo i no la meva germana?
Jo encara que soc vella soc més vergonyosa que ningú.Vina i diga'm qui est perquè no et conec nomes conec un gat , Oi?
Si vens i tinc sardina de la bona , ten regalaré una mica perquè facis un escabetx i un post, ja,ja,
En dos o tres dies i vist dos post amb sardina escabetxada
adéu

Cuinagenerosa ha dit...

dolors, tens raó que ara gairebé no fan sarsuela enlloc, i és una llàstima perquè considero que segueix sent un plat boníssim i de luxe si es fa amb bon peix.

ELS PEIXOS ha dit...

Gràcies Manel, per escriura amb la feina que tens tu que fas un post cada dos dies , Eh?
fins la próxima

i també pots veure

Related Posts with Thumbnails