dijous, de març 19, 2009

CONGRE



Es aquell peix allargat que s´assembla més a una serp que a un peix que viu al mar.
Aquest què os ensenyaré pesa 16 kg, esta pescat d´ahir a la tarda i quan arribat al mati no podíem agafar-lo.No té escatés però sí és recobert de mucositat.( quan l´agafes rellisca i si és molt Gros és difícil de tallar).És un animal de roca, fosc, solitari,voraç, nocturn i sedentari.( a la nit quan aneu a banyau se enrecordeuse que aquest surt d´anit)
És fàcil de netejar, només cal treure-li les aletes, el cap i buidar-lo de la panxa. ( Però que la peixatera el neteixi).No és gaira car. Agrada molt a les comarques del sud de catalunya.( si en compreu mireu que sigui de la part del cap i de la panxa, es més gustos i no porta tantes espines com a la cua)
La cua esta plena d´espines i es fa servir per fer fumets, com qu´est un peix de roca dona molt bon gust als caldos o fumets.
Antigament es consumia força, però a poc a poc ha anat desapareixent de les nostres preparacions culinàries.
Durant l´estiu és quan és més bo.i es pot pescar de totes les maneres,palangre, nanses ,tresmall i arrossegament.
Aquest qu´os presento si h´os hi fitxeu esta pescat amb palangre perquè te un am a la boca molt Gran.

Olla de Congre
Ingredients
6 persones
! bon tros de congre, 1 patata grossa,
4 grapats de fesols cuits, 1 manat de bledes
2 grapats d´arròs, 2 alls, 1 branca de julivert, aigua,
sal i oli d´oliva.
PREPARACIÓ
En una olla tirarem un bon raig d´oli d´oliva i hi afegirem el julivert i els alls picats per fer un sofregit i dos litres d´aigua, més o menys. Al moment que comenci a bullir hi posarem el congre escaldat fet a tros sets.Quan passin uns deu minuts hi incorporarem la patata tallada a tros sets, l´arròs i les bledes.Deixarem passar uns 10 m. més, hi afegirem els fesols cuits i ho rectificarem de sal.
Un cop l´arròs estigui cuit, ja ho podrem escudellar.

Arròs a la Cassola de Congre
Ingredients
6 persones
300g de congre. 400 g d´arròs, 1 ceba
2 tomaques madurs
1 branca de julivert
3 alls
un grapat de pèsols, sal, oli
1 l. d´aigua.
PREPARACIÓ
Picarem la ceba, el julivert, els alls i el tomàquet.
en una cassola de terrissa posarem els tres primers ingredients amb oli , i un cop estiguin ben sofregits, hi afegirem el tomàquet i quan estigui i posarem l´arròs, desprès de fer un parell de remenadetes hi tirarem l´aigua . Un cop comenci l´ebullició hi incorporarem primer el congre net, després les verdures tallades a cuadrets .Només faltarà tastar-lo per posar-hi sal. Els darrers cinc m. de cocció es poden fer al forn amb gratinador .L´arròs amb 20 m ja esta.
recepte de David Solé.

9 comentaris:

La cuina vermella ha dit...

Hola Dolors, bona nit!!! Escolta quin tros de bitxo ens portes, eh?! Mare meva que gros és, fer fotografiar-lo si que necessites un bon ull de peix, oi?
Escolta magnífic post. Un petó.

ELS PEIXOS ha dit...

Gràcies guapa!!
Tu si que anima's

Su ha dit...

Ay
que rico todo y lo que me gusta...y lo caro que lo encuentro...
Enhorabuena por el post

ELS PEIXOS ha dit...

Que tal, Su?
Que dificil es encontrarme verdad?
Todavía no se me encuentra fácil!!
No se como estais aquí de pescado, pero ahora con la crisis ha bajado mucho el precio.Aquí hace buen tiempo , eso quiere decir que pescan mucho, que pasa? que no lo venden y tienen que vajarlo.
Anímate y compra pescado que es muy bueno para la salud !!aunque aquí teneis una carne muy buena...
saludos.

Glòria ha dit...

Oi que aquest peix és típic de Setmana Santa?.

Fins aviat

ELS PEIXOS ha dit...

Glòria,
A la taula arribin jovençans els sabors del mar i de la terra perquè en aquest plat tu coneguis el cel", deia Pablo Neruda del " CALDILLO de CONGRE"
No ho se gaire tot això Peró s'opòs que fora de Catalunya si, aquí ja saps que mengem bacallà.
La meva avia feia el bacallà amb panses , ous durs i pinyons, però ara ja tothom mengem el quens ve de gust, encara que no sigui peix per setmana santa.
Felicitats, per Sant Josep

Anònim ha dit...

Hola dolors, que tal!!!!! Ja veig que va augmentant el teu blog.
Com estes treballant perquè quedi bonic!!!!!

Esta quedan preciós, contínua així ets única.

Petonets

deakiapekin ha dit...

me encanta el arroz con cualquier cosa pero con congrio no lo he probado nunca, me lo apunto saludos angeles

ELS PEIXOS ha dit...

Angeles
El arroz con congrio esta de muerte!!!
Gracias guapa..

i també pots veure

Related Posts with Thumbnails