Sardina costa
Són una bona font de proteïnes, riques en greixos insaturats (Omega-3), vitamines A, D i B12 i (iode, ferro, fòsfor, magnesi i calci.)
Serveixen per: controlar el pes
Protegir el cor i bones per al reuma, l'osteoartritis, les malalties inflamatòries, els dolors pectorals cíclics i les malalties de la pell.
Augmenten la vasodilatació arterial i disminueixen el risc de patir trombosi.
Si tenim àcid úric (gota) hem de limitar el consum.
A la primavera i estiu són més saboroses perquè tenen més greix.
De novembre a març, és l'època de reproducció i emigra a aigües més profundes
Estem en plena temporada de la sardina, n´hi ha tot l´any però de la nostra costa , no.
N´hi ha que ve d´altres Països però no te el gust de la nostra.
Quan aneu a comprar , demaneu sardina de la costa.
D´el Març fins octobre-novembre podem menjar sardina bonís simas
SARDINES FREGIDES A LA (MARI-REINA)
Un cop netes i sens cap, tretes les espines, es fan de cada sardina dos filets.Després d´amanides de sal , es mullen amb un ou debatut i es passen per molla de pa blanc ratllat, al que li haurà afegit una mica de formatge de Gruyère també ratllat.Quan estiguin enfarinades es reserven fins a fregir-les amb bastant oli bullent , retirant-les ben rosses i cruixents.
A part es posa a coura una quantitat regular d´espinacs.Passats dos minuts de cocció s´escorren d´aigua i es trinxen una mica , després es saltegen, amb oli fi, sal, pebre blanc en pols , es ruixen amb un xic de vi clar, i es deixa reduir el líquid.
Al moment de servir es col-loquen les sardines en forma de corona en la plata; en el cercle que formen s´hi posan els espinacs, alguns trossos de llimona a les vores de la plata i queda acabat el plat.
Sardines amb escabetx
Ben fregides les sardines, es posen en una cassola de de terra i es cobreixen amb un sofregit d´alls , oli un xic abundant, farigola, llorer i vinagre.Es serveixen fredes.
Sardines amb casaca
Ben netes i sense espines, s´hi tira sal i es passen per una pasta un xic ensafranada, feta amb farina i ou debatut, més unes gotes de llimona .Es fregeixen amb oli molt calent.
Sardines a la siciliana
Ben netes sense espines, s´amaneixen de sal i llimona, es mullen amb ou debatut i pa ratllat.Es fregeixen de moment amb oli; cada dues sardines es col·loquen a la plata a sobre d´una rodanxa de llimona bastant grossa.
Apart es crema una bona quantitat de mantega de vaca, suc de llimona, julivert trinxat, tàperes , ou dur picat i algun filet d´anxova, i s´aboca tot damunt de les sardines i es serveixen.
Totes aquestes receptes van bé per aprimar- se.
Son del llibre ( La Teca)
13 comentaris:
Hola guapa!!
Ja et vaig dir que vindria per aquí a veure que es cuinava, i la veritat, m'agrada molt.
Molt boniques les fotos, quin goig que fan aquets peixos, entren ganes de posar-se a cuinar de seguida!!!!
Ves-te’n preparant perquè ara et demanaré las sardines ben netes!!!!jajja es broma que sempre las poses netes y molt be arregladetes.
Fins i tot em vindrà be passar per aquí per practicar el meu català escrit que el tinc molt abandonat (sort en tinc del corrector del word)
A reveure.
Anja.
Que tal?
No t´esperaba, estic molt contenta.
Soposo qu´est qui em penso, oi?
Gràcies, guapa per escriura.
Hola reina, avui m'han regalat unes sardines precioses i ja sé que en faré.
Un petó ben fort, i aquest bloc és la canya!!! petons.
Tu sí qu´est la canya!!!
Animás a tothom....
Gràcies , Maca..
Ai Dolors! Com m'agraden les sardines... Tinc però un petit problema, la oloreta que escampen per totes la casa quan les cuines...
De totes maneres et vindré a comprar sardines!
no sé qui et penses que soc!!!!!!jajajaja.
podríem dir que soc la de les tovalles?¿?¿
I gracies per res perquè la veritat es que m’ha agradat molt venir a veure’t, la gent que volta per aquí cuina molt i molt bé m’anirà molt be aprendre una mica!!!!
A reveure,
Anja.
Quetal Rubén?
No faig això per a que vinguis a comprar sardina, però si vens estaré encantada
si vas a comprar sardines demana de la costa nostra.
Et donaré un secret per menjar sardina sense olor;
posa el forn a 200 º, quan estigui calent posa les sardines amb una plata i una mica de sal, sense oli (elles soles deixen oli), quan estiguin gairebé fetes hi poses una mica d'all i julivert i atures el forn, s'acaben d' fer amb la calor i queden boníssimes i no fan olor.
adeu i fins aviat.
Anja
No te había conocido!!!!
Si et paseiges per tots aquest blogs quedes amb la boca oberta.
Del meu rés, acabo de començar i copio les receptes, les fotos son meves i el peix també, això si que ho saps , oi?
adeu.
Hola Dolors!
Que bones estaben les sardines nena... Les varem fer arrebossades i no van quedar ninguna.
Els meus dos trastos es llepaven els dits, ja ja ja
Jo també, no et pensis...
Un petonet bonica!
M'has fet recordar un plat que m'agrada molt i que fa molts anys que no menjo: les sardines escabetxades, ummmmmmm! que bones!.
Fins aviat
Virtuts
Tu si que cuines bé, las sardines eren bones però tu las saps fer.
adéu
Gloria
jo també fa molt de temps que no en menjo de escabetxada i m'agrada molt , Peró no em queden guaira bé.
Tenia una amiga que jo l'hi dona be les sardines i ella les feia , eren molt bones, ara ja no pot fer.
adéu
Hola Dolors
Si la calitat del peix es bona, no cal se una bona cuinera jejejeje
A10
Soc la Virtuts, que no he posat el meu nom i surt com anonim.
A10
Que receta tan rica!! me gusta el escabeche, tanto en pescado como en carne. Felicita a tu primo de mi parte.
Saludos cris
Publica un comentari a l'entrada