dijous, de juny 10, 2010

Dot , TXERNA o NERO de FONS

Aquí teniu el cusi germà del Nero...( MERO).

D´aquest tinc molt poca informació...és un NERO DE FONS que en diem nosaltres , és molt més gris que l´altre.
Aquest precisament és de Vinaròs. (Castelló)Pais valencia.
Té el mateix cost que el mero marron o vermell..


El Nero o Txerna pertany a la família dels Serránidos, de l'ordre Peciformes. Durant molt temps ha estat l'objectiu dels pescadors submarins per el seu  gran tamany  però en l'actualitat és una espècie protegida.
El nero habita en aigües tropicals i temperades com les costes de Brasil i les Bermudes (en l'oceà Atlàntic), en les aigües del mar Mediterrani i també en les del Pacífic. Se sol trobar al costat d'algues, corals i altres zones protegides de la costa, a unes profunditats que oscil·len entre els 20 i els 200 metres. Les espècies més conegudes A més de l'espècie de nero típica de l'oceà Atlàntic i del mar Mediterrani , existeixen altres espècies distribuïdes per mars càlids i tropicals. Algunes de les més conegudes són les següents.
Nero australià . És un dels neros de major calibre.
Habita en les zones tropicals de l'oceà Atlàntic. És un dels neros més consumits als Estats Units. Nero pinto o Txerna americana .Es troba en les costes de Florida i és considerat un dels neros amb millors qualitats gastronòmiques.
Nero negre .Es troba en les aigües del Carib colombià.
Nero moteado o Txerna cabrilla Es reconeix per la seva coloració, caracteritzada per taques i barres fosques sobre un cos de color marró-vermellós.  La seva aleta dorsal té la vora taronja, i les altres, de vora blava clar. Longitud i pes: La seva grandària varia entre les seves diverses espècies, des dels 3 metres del nero australià fins als 10 cm de les espècies més petites.
Alimentació: El nero s'alimenta de crancs, sípies i altres preses, sobre les quals s'abalança i aixafa amb les seves poderoses mandíbules.

Aquest és l´altre Nero ...perquè veieu la diferencia....
és molt més marron ...l´altre més gris...oi????



NERO AMB SUC
Ingredients
8 talls de Nero
1 ceba petita
1 nyora
1 tomaquet
1 all
1 llesca de pa
2 grapans de favetes tendres cuites
sal, oli d´oliva i brou de peix.....o aigua.

Preparació
Fregirem la ceba , la nyora lleugerament , el tomaquet sense pell ni llavors , l´all i el pa.
Ho pasarem tot per el braç elèctric .
Posarem el contingut del pot en una cassola i hi afegirem una mica d´aigua o de brou . Quan comenci a bullir hi col-locarem el peix net i salat .
De seguida que torni a bullir , hi afegirem les favetes cuites i ho rectificarem de sal .
El resultat final ha de quedar lligadet.
 
Aquest peix és el millor del mar ....vull dir amb aixo que si no tenia ganes de cuinar i fer salsetes ....només a la planxa ja ni ha prou....
i si el voleu aprofitar-lo més és treu totes les espines per fer- lo a la planxa i amb el cap i la espina feu un super fumet per el que calgui.... BON PROFIT!!!!

21 comentaris:

Dolorss ha dit...

Dolors, llegeixo les teves explicacions amb molta atenció, desconec tantes coses del peix.
Moltes gràcies per els teus ensenyaments

La cuina vermella ha dit...

Ostres tu, recordo aquest peix de quan feia submarinisme, l'havíem vist alguna vegada!!! Tot i que a vegades no pugui escriure, Dolors, llegim i gaudim en cadascuna de les teves entrades.
Va tot bé? a veure quin dia baixem a plaça i et venim a veure!! Petons bonica.

starbase ha dit...

No l'he tastat mai el Mero. Em sembla que ha de ser de la banda alta de preus, no?

Ara que si ens dius que és el millor del mar, farè un pensament i el tastarem! No ens podem quedar sense el millor del millor!

:)

Toñi (picapusa) ha dit...

lo prefiero al mero, la cherna me encanta!!!! me apunto la receta!!

moniateta ha dit...

Dolors, m'agrada moltíssim el teu blog, doncs sóc recent emancipada i els teus escrits sobre el peix m'ajuden d'allò més a l'hora de comprar-ne (m'encanta menjar-ne)
Un apunt geogràfic, Vinaròs encara que prop de Tarragona pertany al País Valencià ;)

ELS PEIXOS ha dit...

Hola Dolorss
Tu ens ensenyes moltes coses també....
sobretot a cuinar cada dia que ho fas molt bé.


La Cuina vermella
Hola guapos ..com esteu??
Tot va bé ...a vosaltres també perquè ja pregunto als Pares...

aquest peix també és molt nou per mi....


starbase
Sí ...és de la banda alta ..però precisament aquest ( Txerma) és molt més baix de preu que el Nero vermell o marró.....és porte´n uns 20 euros de diferencia per Kg.


Toñi
Que tal Guapa...
Hau mucho mas donde estas tu que por aqui....



Moniateta
No et conexia , estic contenta que t´agradi el bloc .
Moltes gracies per el apunt ....tens tota la raó ...ja ho he canviat...

Moltes gracies a tothom per escriura.

Els fogons del pare ha dit...

Dolors,
Com sempre la teva informació és d'allò més interessant.
Aquesta recepta es aplicable igualment a altres tipus de peix blanc, l'èxit està garantit.

Gràcies.
Salut.

Fem un mos ha dit...

Desconeixia totalment aquet peix, moltes gracies per les teves lliçons, van anotades a peixos.
Molts petons

NENALINDA ha dit...

No conocia este mero ,seguro que esta igual de gueno que el otro .
Una receta de 10 points asi como las explicaciones.
El post de los pescados blancos muy bueno tambien, gracias por compartirlo con nosotr@s.
Bicos mil y feli finde wapa.

Celes ha dit...

Hola Dolors!!! Muy buena la explicación, contigo siempre aprendo cosas nuevas...
El mero que comemos en casa es el que pesca mi marido, con fusil...


Bsss

xisca ha dit...

Dolors, sempre aprenem de tu. Que bé que et tenim , segueix així que ho fas molt bé.

Esper que estiguis molt bé . Com va tot??

Una besada ben forta

paco ha dit...

dolors, he pensado, a veces pienso.....que el no poder ponerte un comentario , nó es óbice que te pueda y deba saludarte.........paco

ELS PEIXOS ha dit...

Els fogons del pare
Si Manel , jo sempre faig una recepta amb el que tinc al moment .

Fem un mos
Hola sion ...ni ha molt poques vegades i no es gaire vist a les peixateries...

Nenalinda
Hola guapa...
Esta muy bueno , pero el otro también...


Celes
Que suerte tienes ... tienes el pescador en casa!!!
eso no lo puede decir todo el mundo...:-)))


Xisca
Hola maca ...com estas ??
A tu no tinc que ensenyar-te res , tu saps més que jo de tot..


Paco
Hola Paco como va todo??
Espero que muy bién....ya viene el verano y tendras que hacer muchas paellas para tu família , no??

Un abrazo ..paco.


Moltes gracies a tots i totes per escriure.

crismas ha dit...

Hola Dolores, no conozco este pescado, pero la receta no tiene desperdicio jejeje...espero encontrarlo este verano en la lonja de Sta.Pola y poner la receta en prática.
Besos cris

BuenasMigas. ha dit...

Hola estimada,

Doncs jo, que sóc la teva fan Number One... ja l'he posada en practica. Dintre d'un ratet la poso al bloc. Petons.

a peu coix ha dit...

Dolors, per saber que el peix és d'aquí com ho podem fer? Ens hem de fiar del que diuen a la peixateria?
Molt interessant tot el que expliques sempre.

ELS PEIXOS ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
ELS PEIXOS ha dit...

Hola Crismas ...que suerta la tuya de poder comprar en la lonja de St. Pola ....aprovecha que esto no es para siempre!!!


Las buenas migas
Nena ..vas mes depresa tu a fer la recepta que a llegir-la ...oi??
Ja hi anat a veure't i t'ha quedat estupend...
Els suquets m´agraden molt a mi ....sobretot poder- hi sucar pa.


A peu coix
Hola , com estas'
Mira no se que et tinc que dir.....tindriem que confiar amb els peixaters , però jo saben el que se i el que veig cada dia et diria que quan vagis a comprar et miris les etiquetes que tenen que portar els peixos quan arriben a la venta.Allà veuràs de on es , quin vaixell la pescat , a quina hora ha sigut pesca't i com es diu el que la pesca't i el que la comprat .Si vas al meu bloc veuràs que molts peixos porta'n la etiqueta que et dic i aixi podràs comprovar quan vagis al teu mercat.
Saps que passa que els peixaters mirem de no enganyar a ningú , però també passa que ens agrada molt vendre i tenim que vendre tot el que comprem....no se si t'hi ajudat , sinó m'ho dius i t'explico més.

Una abraçada totes .

Ricard Sampere ha dit...

Tot i que m'agrada molt el nero, d'aquest ni en sabia l'existència. Recordo haver-ne menjat d'aquells gegants fa temps al Carballeira i més recentment un parell de vegades que en he vist a Cambrils, però d'aquests petits de 2/3 racions..

*Eva* ha dit...

El 'mero' l'he tasta i és un eix realment bo, molt fi. Aquest no el coneixia.
Ni t'imagines el que aprenc cada vegada que et visito! M'ajuda molt a l'hora de comprar peix fresc i de cuinar-lo a casa.
Moltes gràcies!
pt!

ELS PEIXOS ha dit...

Ricard
No et creguis ...tampoc es gaire conegut per mi aquest.
Ara amb un suquet com aquest i una ampolla de cava i desprès agafa's el cotxe i que et parin els mossos , oi??
tens el dia fet...:-))))

Eva
Diuen que es el millor peix del mar...

Una abraçada a tots.

i també pots veure

Related Posts with Thumbnails