dilluns, d’abril 05, 2010

SIPIONS; CASTANYONS.

Podem gaudir de les sepietes durant tot l´any : grosses , mitjanetes , petites ...De popets petits ...ni han més el novembre , època durant la qual comencen a créixer , per aquest motiu a l´estiu se´n poden trobar de mitjans , que són força gustosos. Ara be .....fa uns 15 dies en vaig tenir de petits i molt bons......Aixo del temps dels peixos ...cada vegada costa més d´entendre.....
Ens atrevim a assegurar que els calamars de novembre s´on els millors : acabats de pescar i cuinats simplement a la planxa amb un rajolí d´oli verge d´oliva i uns cristalls de sal maldon , són un plaer irresistible apte per a tots els públics , recomanable per a totes les edats.

Avui li tocar als sepionets ( castanyons).Son aquestes que quasi be no creixen , son més allargades i tenen una punxa ...que es la "barca" , la closca de dins, allò que donem als nostres periquitos...
El sepionet és el juvenil de la sèpia. Té un cos ample i ovalat, vuit braços i dos tentacles més llargs. El dors és de color marronós amb matisos negres.
La carn és molt gustosa i potencia el gust de qualsevol plat en què es faci servir . Té una gran popularitat i normalment el preu no és desorbitat.
Quan més gustosos són és al estiu .
Formas de pescar....el tresmall, l´arrossegament , el palangre i la potera.

SEPIETES AMB CARXOFES ESTOFADES:
Ingredients
20 castanyons o sepietes o sepions, com vulgueu dir-li
4 carxofes si pot ser del prat.
1/2 kg de fumet vermell o blanc , és igual!!i si es fumet de marisc també s´hi adiu.
1 cullerada picada de fruits secs.
oli d´oliva
sal i pebre.
La preparació
Netejar les carxofes i tallar-les a quarts .
En una cassola de fang amb un rajolí d´oli d´oliva saltar les carxofes .
Abocar el fumet calent .Tapar la cassola i deixar estofar durant 5 minuts.
Afegir -hi les sepietes , la picada i rectificar de sal i pebre.
Tapar i deixar estofar a foc lent durant 5 minuts més.


Picada base
Ingredients:
2 grans d´all , 1/2 manat de julivert, 2 cullerades soperes d´oli d´oliva.
Preparació
Afegit l´oli en un got de túrmix o de termomix , triturar les fulles del julivert ( sense la tija) i els alls pelats.
Aquesta és la base de totes les picades.

Picada de fruits secs
Ingredients
Tota la recepta anterior de la picada base
25gr d´ametlles torrades i pelades
25 gr d´avellanes torrades i pelades
Preparació
Tot molt picadet , és una picada molt adient per a l´elaboració de calderes de marisc i alguns arrossos, i en aquest cas per les sipiones amb carxofes.

SEPIETES AMB PÈSOLS DEL MARESME
els ingredients:
16 sepietes
320gr de pèsols del Maresma
4 cebes tendres
100gr de cansalada
1 botifarró de ceba
1 got de vi blanc sec
1/2 l de fumet blanc.
1 cullerada de picada de fruits secs.
oli d´oliva i sal.
La preparació
Tallar la ceba en làmines.Talar la cansalada en dauets.
En una cassola a foc fort amb una mica d´oli d´oliva saltar la ceba i afegir-hi la cansalada.
Posar-hi les sepietes i els pèsols .15 segons després abocar el got de vi blanc.
Deixar pasar 15 segons més i afegir-hi el botifarró trossejat.
Abocar el fumet calent i esperar que arrenqui el bull per abaixar el foc i tapar la cassola .
Deixar coure durant 10 minuts , tastar i rectificar de sal .
Tirar-hi la picada.
La cuina de la Barceloneta

28 comentaris:

Angie ha dit...

Creo que es lo que en Cádiz llaman castañuelas. Y con alcachofas...., qué delicia! Un besito, guapa.

Maduixa ha dit...

Que macos Dolors! la mare en comprava quan erem petits, i recordo ajudar-la a treure la "barqueta" que també li donàvem a un periquito que teniem.

Que en fa d'anys que no en menjo! :-)

crismas ha dit...

Uisss Dolores...no sé cual me gusta más, me costaría decidirme!!! me encanta la sepia!!
Una cosita, en que se diferencia el caldo rojo del blanco? estoy un poco verde en esto...
Besoss cris

La cuina vermella ha dit...

La foto és tan bonica, que ara mateix estiro la mà a veure si n'agafo uns quants.
Les escopinyes les hem menjat avui amb un arrosset que ha fet en Joan, i estàven boníssimes, han donat un toc súper bo a la paelleta.
Reina meva, ara només falta trobar castanyons i fer-los amb carxofa, quin vici! petons

starbase ha dit...

La sípia és un dels meus productes mariners preferits. Top 3 segur.

Per tant, aquests castanyons ho són per extensió. Tenen una pinta boníssima i amb carxofes la cosa ha d'estar despatarrant.

*Eva* ha dit...

sovint no se com preparar les sepietes, les picades que has proposat m'han semblat molt bones.
pt!

paco ha dit...

ché dolors qué en vols que en digui, maravellosos els plats que has preparat, peró estic veient aquestos sepionets en una paelleta de arrós y pot passar consevol cosa de bó.........ufffffffff......salutaçións paco

Els fogons del pare ha dit...

Dolors,
Totes dues receptes han d'estar boníssimes i són relativament ràpides de preparar. Es clar en ser tan tendres les sepietes amb poca coccíó n'hi ha ben bé prou.
Manel.

ELS PEIXOS ha dit...

Angie
Aqui la castañuela es un pez como un besugo pero en negro...
En cada region es diferente, verdad??

Fely
Muchas gracias fely..

Maduixa
M´agrada perquè tu ho llegueixes tot...
Quan vinguis per aqui a veure si vens a veurem i t´en donaré..

Crismas
Mas o menos hecho con pescado blanco o pescado de roca , si miras mis recetas donde tengo los caldos lo explico y si no lo encuentras me lo dices que te lo mandaré yo..

La cuina vermella
S´oposo que en Joan del arròs , és el teu pare , oi??


Starbase
Quedan molt bones de totes maneres , amb els pèsols també.

Eva
No em crec que tu no sàpigues preparar les sipiones...


Paco
A mi em pasa com a tu ...jo tot ho acabo fen un arròs....m´agrada tan!!

Es fogons del Pare
Tens tota la rao , aquest peixets amb poc ni ha prou...


Moltes gracies a tots per escriure.

Pepin ha dit...

¡Oh! que bones aquestes sipietes petites. Quin plaer.
El llibre del Quim Marques de la Cuina de la Barceloneta és fantàstic.
Salut,
Pepin

fem un mos ha dit...

No sabria per quina recepta decidir-me, encara que a la foto surten unes espardenyes que fan una pinta deliciosa
Petons

Onega ha dit...

nunca me canso de comerlos. Aquí los llamamos txipirones o jibiones... y en salsa negra me encantan. Tus fotos y tu información ¡perfecta!
un beso. Espero que hayas descansado esta Semana Santa.
un beso

ELS PEIXOS ha dit...

Pepin
Jo estic enamorada d´aquest llibre...Aquest i un altre que tinc d´en David solé...són la meva ajuda!!

Fem un mos
Les esperdenyes amb un arròs .....ummmm!!!!

ELS PEIXOS ha dit...

Onega
Aqui los xipirones son estos que estan en la foto al lado de las sipias pequeñas, son mas delgados y mas largos.Son como los calamares pero muy pequeños ...estos no crecen demasiado ...y los comemos frititos y estan muy buenos....

Margarida ha dit...

Dues receptes en una, quina sort, visitar el teu bloc!
M'encanten els sipionets! Tinc una filla que per sopar en menjaria cada dia a la planxa! Quan en torni a comprar els faré amb carxofes, que segur que ens encanta!
Una abraçada ben forta, Dolors!

xisca ha dit...

Quines peixos més frecs i que guapos , com m'agradaria tenir-te aqui per a poder comprar-te el peix, però m'he de conformar mirant les fotos que són una meravella. M'han agradat les dues receptes , i les faré totes dues segur.

El cap de setmana de la setmana vinent al meu poble fan la fira de la sípia. Ja t'ho contaré.

Una besada ben forta

Ricard Sampere ha dit...

mmm... sipietes... M'encanten per fer el meu arròs preferit... només amb ceba, sipietes, galeres, fumet i bastants alls.... Comporta llargues migdiades.. :).

La mama ha dit...

La sèpia, els sipions o les sepietes -tant se val el nom- és un peix esquisit per ell mateix. Si, a més, el cuines com tú ho fas, aleshores... què dir-te Dolors.
Precisament ahir vaig penjar l'apartat dedicat a la carn picada http://www.gustperlacuina.com/2010/04/plats-elaborats-amb-carn-picada.html i entre les receptes hi tinc "Mandonguilles amb sèpia" que vaig començar a cuinar fa anys, quan una amiga empordanesa em va passar la recepta després d'haver-la tastat a casa seva. Que bo que surt sempre!

Pilar ha dit...

Deu meu! que platos más ricos nos has dejado hoy, me voy a acercar al mercado a ver si encuentro estos "sipions", que junto con las alcachofas estofadas debe ser un plato delicioso, aunque mi marido que la ha leído me ha dicho que el con los "pessols" mejor, bueno habrá que probarlo todo.
Petons

ELS PEIXOS ha dit...

Margarida
Hola maca:::com estas??
Avui hi fet dues receptes , però és que aquestes sipietes queden be de qualsevol manera....


Xisca
Com va el teu bloc ...esper-ho que molt bé...
Tu tens peix molt bo per aquí Mallorca....
Jo vull sobrassada picant , si saps alguna adreça que en poguí comprar ...m'ho diràs??

Ricard
Creia que a tu no t'agradava el arròs ...aixi amb poqueges coses a mi m'encanta....
Crec que si que un dia haure de venir a dinar amb tu...:-))))


La mamma
Ja hi anat al teu bloc ...és com un llibre ..tu aprofites molt els post , ens fas tantes receptes ....que val la pena venir...
Las sipietes amb mandonguilles , no n´hi fet mai...t´ho pots creure??

Pilar
Ahora creo que hay muchos guisantes , no??
Tu misma , con todo estan muy buenas...

Un beso a todas
i Gracies a tots per estar aqui...

xisca ha dit...

Hola Dolors, et sorpendria saber que el meu poble Alcúdia que és mariner no té cap peixeteria que vengui el peix fresc , la cofradia de pescadors només la tenen oberta unes hores cada dia . Tot el peix se'n va a la llotja de Palma .

El bloc va bé , crec. Vine a visitar-me i ho veuràs.

En quan a la sobrassada no et preocupis , aviat en tindràs

Ricard Sampere ha dit...

Parlant de sipions.... Just ara arribo de bcn d'un restaurant que publicaré al blog i hem menjat unes sipietes petites.. obertes a la planxa amb all i julivert increibles... i acompanyades de patata bullida!!. Que bo!!. I responent al que dius de l'arròs... si que m'encanta tb.

Mercè ha dit...

Ai Dolors... si és que no puc entrar a casa teva!! Que em fas venir una enyorança!!! ;) I que bo que és tot... els sipions, les sepionetes, els popets, etc. etc. Aix!
Petons!

crismas ha dit...

Voy a ver los caldos rápidamente, he pensado que sería eso, pero...yo le pongo pescado blanco y pescado de roca todo junto.
Voy a pasarme por tu blog
Besoss

crismas ha dit...

Dolores, soy un poco torpe jejeje...no encuentro la receta de los caldos, si me puedes decir como encontrala te lo agradecería.
Besoss

ELS PEIXOS ha dit...

Xisca
Quan vinguis a qui pasa per casa i menjaras peix...

Merçe
Mágrada que vinguis a veurem!!!!

Ricard
Ara n ´hi han d´aquestes petites...

Crismas
Te hare un post dedicado....

Gracies a tots..

Assur ha dit...

I és que són tan tendres i gustosos, els sipionets!!!, i fets de les dues maneres que expliques han de ser de fàbula! VISCA EL PEIX!!!

P.S. Quin goig de cove, Dolors... I d'aquelles espardenyetes que es veuen entremig dels sipionets i de les gambes... no n'has de dir res? ;)

ELS PEIXOS ha dit...

Assur
Enric ...de les esperdenyes ja en vaig parlar a un altre post , però ja hi tornarem ...no pateixis...
i els castanyons ...de qualsevol manera queda´n bé...oi??

Una abraçada , Enric..

i també pots veure

Related Posts with Thumbnails