dimecres, de març 03, 2010

PEIXOS amb ESCATES

PELL I ESCAMES
La pell dels peixos es compon de dues capes: l'exterior o epidermis i la interior, dermis o cutis. L'epidermis excreta una mocositat que redueix la resistència per fricció de l'aigua i constitueix una protecció contra els paràsits. L'epidermis d'algunes espècies forma substàncies dures, com els denticles cutànis.
Entre la capa exterior i la interior estan les escates, inserides en la dermis. No tots els peixos tenen escates.
Les escates creixen juntament amb el seu portador. Per això es pot “llegir” l'edat dels peixos pels anells de les escates, de manera similar als anells dels arbres. El nombre d'escates d'una fila longitudinal i transversa és diferent en cada espècie de peix, d'aquí s'extreu l'anomenada “fórmula de retrocalcul” que pot ajudar a la identificació científica de l'espècie. La fórmula informa sobre el nombre d'escates que hi ha en el sentit longitudinal de la línia lateral i de les quals hi ha entre aquesta i el començament de l'aleta dorsal, o bé entre ella i la vora inferior del ventre.
80 – 90  ___8 – 10 ___
          17 – 20
En aquest cas, la fórmula de la perca indica que aquesta espècie pot tenir de 80 a 98 escates seguint la línia lateral; d'ella al dors de 8 a 10 i de la línia lateral fins el ventre 17 a 20.

Les escates o escames són petites plaques, imbricades o juxtaposades, que formen part de la pell d'animals vertebrats gnatostomats, per exemple certs peixos, rèptils i ocells. En general es presenten en un gran nombre recobrint la pell i atorgant protecció, tot i que poden desenvolupar altres funcions.

L'origen de les escates en els vertebrats es troba en certs grups de peixos, que generalment en presenten recobrint gairebé tota el cos. Sembla que van aparèixer amb funció protectora, tot i que aviat van aparèixer escates modificades amb funció de dents.

PAGELL
Per anar a comprar el PEIX:
Ens pensem que el fet de comprar un peix és fàcil, però hi ha tantes coses que cal saber que a més d´un li pot semblar un veritable acte d´heroisme.
Cal tenir en compte :
L´olor : ha de ser suau i agradable , gens forte.
les brànquies , han de tenir una coloració vermellosa , uniforma i brillant.
Els ulls transparents i brillants i una mica exuberants.
La pell , ha de ser fina i una mica relliscosa al tacte, amb les escates ben adherides , també cal que sigui brillant.
La carn, ha de ser elàstica ; si es prem amb el dit , després ha de tornar a la seva forma natural.
Vull dir que si os queda el dit a dins ...no cal que el compreu...:-))))

Aquest peixos és poden fer de qualsevol manera...al forn , a la planxa , amb suquet , fregit , bolli't ...de totes les maneres que més os agradi , però sempre ..els hi diem ..peixos per el forn, semble que són especials per fer-los amb unes patates al forn i que fa més festa!!!!

Aquest , és el CORBALL
és fet a pa planxa amb oli, llimona i una mica de Romani....

Aquest , és el salmó, que també és fet a la planxa amb molt poc oli d´oliva...
Tots dos els ha presentat , la Virtuts.

Nena....Virtuts , no t´enfadis ...però és la veritat!!!!.

 

30 comentaris:

Eva Flores ha dit...

no sabia que amb les escates es podia saber l'edat d'un peix, què interessant!
(moltes gràcies pels teus comentaris al meu bloc)
pt!
Eva

Rosa, ha dit...

Com es nota que conèixes el peix, d'on vinc jo, tambe som bastant exigents a l'hora de distingir i comprar-lo. M'agrada molt el teu blog, ho trobo molt interesant, vindré molt sovint a visitar-te.
Muxuak Petonets

La cuina vermella ha dit...

A nosaltres no ens cal aquesta informació, perquè tenim la millor peixetera que ens ofereix sempre el MILLOR PEIX. Petons guapa.

paco ha dit...

vermells, por favor decirme cúal es vuestra pescatera....pues en mi casa se come pescado dos o tres veces a la samana........gracias ...........saludos paco

ELS PEIXOS ha dit...

Eva
Gracies a tu maca...és un plaer llegir-te..

Rosa
Que tal rosa!!!
Encantada de que em visitis i de que t´agradi el meu bloc...


la cuina vermella
Que contenta que estic amb vosaltres....
i quina sort que teniu de tenir la millor peixatera...però segur que no és la millor , és una de tantes..

Paco
T´has equivocat de bloc?? parle´s amb mi o amb els vermells??
Ja et vaig dir que de " vermells" , nomès ni han "uns""
Una abraçada , Paco..


Un petó a tots .....

paco ha dit...

jajajajaja, dolors, nó, nó me he equivocado de blog, simplemente queria decirle als vermells que, efectivamente tienen razón, al decir que tienen a la mejor peixetera del món mundial........molt grat sempre a tú dolors.............paco

A peu coix. Núria Sagués ha dit...

Hola!

Magnífics consells sobre la compra del peix i excel·lent el contingut del teu bloc.
Gràcies per compartir els teus grans coneixements.

Bloc pa amb oli i xocolata

Margarida ha dit...

Quantes coses ens ensenyes, Dolors! Tu sí que saps, eh?
A mi el peix d'escata com més m'agrada és a la brasa. I no et pensis que el faig a la brasa-brasa! Tinc una barbacoa elèctrica que va de meravella. Hi torrem les carxofes, fem l'escalivada, torrem el pollastre, les botifarres... Fem el pa torrat, i torrem el peix.
És veritat que al forn, amb les patatetes, la mica de suquet... fa més plat de festa, però també és més lleuger fet a la brasa. I amb una bona llesca de pa amb tomàquet, jo no menjaria res més! Això sí, si puc triar, que sigui llobarro o besuc de la piga.
Petons

Ricard Sampere ha dit...

Dolors... saps que m'encanta aquest tipus de peix... Però avui ja em confesso... Sempre el menjo a la brasa . Saps que m'agrada presumir de cuinar... però es que el peix d'escates, obert en llibre i fet a la Weber (tu ja saps que es) no hi ha cosa més bona... I un cop fet un raig d'oli. El que sempre em fa gràcia es veure com a la meva peixateria, s'esforcen en treure les escates (ni m'escolten....) quan a mi tant em dona... doncs al fer-lo "a l'espatlla", la pell ja es desenganxa sola...

Ricard Sampere ha dit...

A la meva peixateria (que tu tb saps quina és)... són tan burro/as que en el fons pensen ... "uissss... un homenot... ves a saber com espatllarà el peix"... i encara que els digui que el faig a la barbacoa, ells m'expliquen alguna recepta de salses infames... Em sembla que em traslladaré a viure a Mollet... :-).

Assur ha dit...

Magnífics i clars consells, Dolors, i interessantíssim el que expliques de les escates. Per comoditat i perquè a casa els agrada més, gairebé sempre aquests peixos els faig al forn, però he de reconèixer que fets a la brasa és menja de déus!

Nenalinda ha dit...

Maeeeeee como me ha gustado este post ,desconocia que por las escamas se pudiese saber la edad del pescado.
Ademas nunca esta de mas que nos recuerdes como saber si un pescado esta fresco.
La corvina y el salmon de Virtudes se ve divino ,felicidades a la cocinera por la receta y presentacion y para ti wapa que como siempre nos enseñas muxas cositas.
Bicos mil wapa.

Celes ha dit...

Interesantima esta entrada. Otra cosa que he aprndido hoy...

Bsss

Isabel ha dit...

Com sempre... tota una lliço del món del peix!!
Ets GENIAL!!
UN PETONARRO!!!

ELS PEIXOS ha dit...

Paco
Ya lo se que no te has equivocado .
La Txell y el Kike ( els vermells).
Me gustaria que los conocieras ...hay poca gente como ellos, de verdad!! yo estoy aqui por culpa de ellos , sino los hubiera conocido ..aun no sabria que existian los blocs.
Un abrazo Paco...cuidate!!

A peu coix
Hola , Núria !!! No sabem massa de tu , s´oposo que estas bé...
Gracies , per entrar i escriure..

Margarida
Jo se com tothom ...busca'n informació i llegint llibres i el poc que se.. per els anys de fer la mateixa feina.
Aquesta planxa que tens elèctrica i ho fas tot ...no serà també una weber com en Ricard??? és que diu que li va tan bé , que ja aniria a comprar-ne una....
és veritat que aquest peixos a la brasa son boníssims....!!!
Jo els faig moltes vegades al forn , perquè hi poso patates i m'encanten !!!!


Ricard
jo acabaré per comprar-me una weber .....No se si és el mateix que té la Margarida...
A veure, no se qui és la teva peixatera o peixater, però pensa que si son com nosaltres ..ens encanta despatxar els homes.
Els dissabtes venen molts Srs. a comprar , m'entres la Sra. fa un altre cosa ...mai pensem " un Homenot"!!! al contrari , tots els homes que venen saben el que volen i saben com ho tenen que fer.
Jo també soc una mica com la teva peixatera , que sempre vull explicar com ho tenen que fer i m'hi donat compte que en saben més que jo. Nosaltres aprenem molts plats amb tots els Srs. que venen a comprar.....i s'oposo que tu també els hi pots ensenyar quelcom als teus peixaters.

ELS PEIXOS ha dit...

Assur
Hola , Enric !!!
A mi em passa com a tu , que per comoditat també ho faig moltes vegades al forn, però també perquè m´agrade´n molt les patates amb el guste't del peix, menjo més patates que peix.
Avui hi fet un parell de besucs de la piga( que eren del dimarts) sense espina a la planxa, han quedat molt bons, però és té que menjar acabat de fer .



Nenalinda
La Virtuts ...la millor cuinera!!!!
Muchas gracies guapa , por tus alagos.


Celes
Hay tantas clases de pescado de escamas que a veces nos perdemos , verdad??

Isabel
Hola maca , quan temps sense saber de tu , oi??
Ara hi vist que és fet un post nou...
Ja vindre..

Moltes gracies a tots i a totes..

Ricard Sampere ha dit...

Dolors... tu ets una persona intel·ligent i que t'adaptes a l'actualitat.. Els meus peixeters, estan anclats al passat... tenen bon peix, però no han evolucionat. I t'asseguro (sé llegir el pensament) que pensen.. "que vols que cuini un home sol..."... :-))). I amb aquest panorama, jo tampoc soc dels que xerra massa..

ELS PEIXOS ha dit...

Ricard
Tu explica tot el que fas amb la Weber ...i els deixaràs boca i badats...:-))))

Fem un mos ha dit...

Un altre "master class" sobre els peixos com ens tens acostumats, ets com una enciclopèdia vivent dels peixos.
Petons

Virtuts ha dit...

Dolors, tots són boníssims i fets de cualsevol manera están per llepar-se els dits.
Petons.

Margarida ha dit...

No, i ara! Una Weber d'aquestes és caríssima! I posats a fer, ja m'està bé la meva barbacoa de llenya tradicional.
El que tinc és una Ufesa d'aquelles que es posa aigua a la plata de sota per no fer tant de fum, i si no recordo malament em va costar uns 30 euros. En 20 anys n'he tingut tres, i és un estri de cuina imprescindible per mi! Quan se'm faci malbé, me'n comprar´´e una altra!

Ricard Sampere ha dit...

Dolors... per mail privat, ja t'enumero les aventages de la Weber.. Jo tb tinc barbacoa de llenya (de les d'obra) i al mail ja t' explico pros i contres de la comparativa. Que es cara?... doncs si.. però si una cosa es cara i és líder a nivell "món"... la gent no són tontos oi?.

Maduixa ha dit...

Mare de Deu, Dolors, quantes coses aprenc amb tu, bonica.

Ni m'ho hagués imaginat que es podia calcular l'edat i l'especie del peix, i menys que hi hagés una fórmula matemática. Impresionant les coses que em queden per aprendre :-)

I ara que llegeixo a la Margarida, jo també en tinc una d'aquestes, Dolors, amb una safata d'aigua, i surt realment bo i net, i mes si es tracta de una cuina sense llars de foc o barbacoes. També la faig servir molt per la carn, les butifarres o el pollastre, fins i tot bolets, queden, pel meu gust, molt més bons que fets a la planxa.

ELS PEIXOS ha dit...

Jo també tinc una planxa d'aigua però no la faig servir.Tinc una cassola prínceps elèctrica ...que la faig servir per quasi tot.
Però acabaré compra'n una Weber , perquè tothom que conec que la tenen , els hi va molt bé.
Ni han de totes mides i per totes les cases...en vaig veure una per sobra els fogons , no cal tenir.la a fora, es pot tenir a dins a casa.

Moltes gracies a tots per escriurè

Ricard Sampere ha dit...

Ostres... ara que m'anava a comprar una Ufesa... i resulta que em deixes en dubte... ;))).

Manduca ha dit...

que raó tens quan dius que comprar peix no és gens fàcil, per mi és el més complicat, necessito algú com tu aquí més prop...

fely ha dit...

ya me gustaria ami tener una pescadera como tu cerca....pero cun entrar en tu blog ya me conformo. Gracias por enseñarnos tantas cosas sobre el pescado.
bexinos

crismas ha dit...

Dolores, una pena no tenerte cerca!! te visitaría día sí día también jejeje...con esa seguridad de comprar buén pescado. Me encanta leerte, quién pillara una dorada salvaje, por aquí no se encuentra facilmente.
Besitos cris

Angie Perles ha dit...

Cada día aprendo cosas nuevas contigo! Es un placer visitarte. Un besito, guapa!

ELS PEIXOS ha dit...

Estic molt contenta que os pogui ajudar a tots una miqueta , però jo no se tan com semble , també busco informació i aprenc amb tots vosaltres...
Moltes gracies a tots i totes...

i també pots veure

Related Posts with Thumbnails