dilluns, de febrer 22, 2010

VEDELLA de MAR ....EMPERADOR, MARRAJO...

Fa temps que os volia parlar del emperador , però no trobo massa informació...perquè , no ens acabem de entendre amb el nom segur...Emperador , marraco...o com és diu de veritat??

Emperador i peix espassa ..son el mateix?? no ho se..

Jo avui os presento , el que nosaltres diem ..emperador , que no és el mateix que el peix espassa..del peix espassa , jo os en vaig parlar un altre dia.

 Aquest , és el peix Espassa...

Li diem Emperador , però realment és el marrajo...Molts ho poden confondre amb la tintorera , o amb un tauró....
A la Peixateria ja ens arriba net , ens arriba una rodanxa , que va amb pell i que pot pesar la" rodanxeta" , 8 o 10 kg tranquil·lament...Nosaltres trèiem la pell i ho fem a trossos que després venem a talls..



Viu entre aigües fins als 400 metres de profunditat, tant oceàniques com costaneres, on acudeix per a nodrir-se. Pot ser el tauró més actiu i nedador més potent, saltant freqüentment fora de l'aigua. S'alimenta de peixos que viuen en grans bancs, tals com el verat, sorell i seitons, sense deixar de costat a les tonyines i peixos espasa. És un gran tauró, amb cos fusiforme, esvelt i morro extremadament punxegut. Posseïx cinc grans obertures branquiales, situades per davant de les aletes pectorals. La seva boca és bastant arrodonida i molt llarga. Les seves dues aletes dorsals són molt diferents, la primera és molt gran i la segona tot just visible i distanciada, que arrenca a l'altura de l'angle intern de les aletes pectorals.
 Formes de Presentació en el Mercat Com tots els taurons, la seva carn aquesta pràcticament eximeix de greix, és de color blanc, escàs sabor, el que obliga a realitzar una cuina adequada a aquestes circumstàncies. Funciona molt bé a la planxa, en rodanxes fines, ocasionalment adobat. És bona matèria primera per a ser trossejada en petits tacs, adobada i en fregit profund.

.El marrajo o mako és un tiburon de 4 metres de llarg. El seu color és de blau indigo pel dors i blanc pel ventre, les dents d'aquest tiburon són aguts allargats i orientats cap a atras, fins i tot es veuen cuado l'esqual tanca la boca. Com el seu cosí de 9 metres, el gran tiburon blanc, el marrajo té un musell conico i els lobulos superiors i inferiors de la cua són gairebé simetricos. Els makos tenen una carn molt benvolguda i estan sent afectats per la pesca excessiva. Aquests són els taurons mes rapidos, arriben a 35 kilometros per hora i a donar salts de 6 metres d'altura.

Emperador o marrajo amb salsa de tomàquet..
Primer , posar una mica de sal .
Posar la planxa ben calenta i marcar.
Fer la salsa de tomàquet com vosaltres esteu acostumats a fer-ho...Quan ja quasi bé esta , si posa el emperador i és deixa uns 5 minuts més.
Si voleu , hi podeu posar una picada...

 Fet per la Virtuts...
Moltes gacies per la foto...

23 comentaris:

La cuina vermella ha dit...

Hauràs de posar en nòmina a la Virtuts, que fa uns plats espectaculars. No sabia que el marrajo era l'emperador, no saps quantes coses aprenem amb tu (tan si t'ho creus com si no, tots els comentaris que et deixo son sincers). Molts petons.

ELS PEIXOS ha dit...

La cuina vermella
És un secret , però aquest no és la virtuts ...és el seu marit , però no vol que ho diem....així, que no podem dir res.

Jo crec que el marrajo , és la vedella de mar i el taurò cusi del taurò blanc...però , li diem emperador , no se perquè..
Jo crec que el peix espasa és el mateix que el emperador...
Es que no ho se segur tot això...

ELS PEIXOS ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
paco ha dit...

dolors, véus que nó soc sols el que en dic que éres la ençiclopédia dels pexos, els amics la cuina vermella també són de la matexa opinió, per sart, aprofitu que en parle de élls ara, per a dirlos que a vegades he visitat el séu blog, que es realment fantástic, y mái he possat comentari sobre els seús plats, vergoñós que u soc la propera vegada que els visite els saludaré....salutaçións paco

crismas ha dit...

Dolores, no sabes como me gusta leerte, siempre aprendo algo nuevo!!
Besos cris

Ricard Sampere ha dit...

Dolors... pel que jo tinc entés (Dit per una peixatera ara ja jubilada) es que tot i ser de la mateixa familia, el peix espasa es de superior qualitat que l'emperador... i ja no sé si són manies meves, que quan he tastat una cosa o l'altre, m'ha agradat més el que portava el nom de peix espasa... Però em poden haver aixecat la camisa...

Els fogons del pare ha dit...

Dolors,
Jo pensava que es tractava del mateix, i que com passa amb molts peixos d'una zona a una altre canvien de nom popular.

Aquesta recepta és senzilla i efectiva, segur molt bona, i si hi volem afegir unes patates...
Salut.
Manel.

*Eva* ha dit...

Aquests si que els conec i m'encanta!
dels meus favorits!
pt!

Petita cuina ha dit...

Un plat sencill, que nosmalment son els mes bons, no l'he fet mai amb salsa de tomàquet i de ben segur que la faré, això si seguiré la teva recomanació i li posaré una picada, segur que a la meva filla li encanta.

Gracies per les teves idees, la veritat que les poques vegades que l'he preparat l'he fet a la planxa.

Petonets.
Nuria

Celes ha dit...

Hoy he comprado un par de rodajas de emperador, ya se como hacerlas....

Bssss

Margarida ha dit...

Aquests sí que no els conec ni els he tastat! I quin embolic amb els noms, oi?
Sort que us arriba net i en "rodanxes", perquè segur que faria por mirar-lo!
Petons

RUBEN ha dit...

Dolors, quin bloc tan xulo t'ha fet la Maria Lunarillos, m'agrada molt! Vedella de mar???? És la primera vegada que en sento parlar, ara bé, l'emperador si que el conec...

Una abraçada

PapaLucas ha dit...

Ja sabeu que és gairebé l'unic peix que li agrada a la meva dona... per aixó us el vaig a comprar sovint!!
Jo crec que es el peix més "tolerable" per les persones que no els hi agrada el peix...

Glòria ha dit...

Aquest peix és força adequat per als que no els agraden les espines, oi?.

fem un mos ha dit...

A casa sempre l`em fet a la planxa, però aquesta recepta te molt bona pinta provarem
Petons

ELS PEIXOS ha dit...

Paco
Quan coneixis als " Vermells " , t´agradara´n molt!!!
No se gaire de res , busco informació..com tothom..

Crismas
Muchas gracias , guapa...

Ricard
El peix espassa és d´aqui la costa i el emperador no...
El peix espassa , és molt igual a la tonyina i a tu t´agrada molt...
és molt més tendre que el marraco.( marrajo)


Els fogons del pare
El peix espassa és una cosa i el marrajo és un altre , però l´emperador i el peix espassa ...crec ...que és el mateix, però tampoc ho poc assegurar.


Eva
Clar que t´agrada ....segur que és.. perquè no té espina.., oi??


Núria
A la planxa , és mpolt bo ...i amb salsa de tomàquet ...és per sucar-hi pa..


Celes
Si quieres poner unas patatitas , también quedan muy bién..

Margarida
El primer de la foto , és el peix espassa ..aquest ens arriba senser amb la espassa i tot, no l´es vist mai??...si el vols veure en el meu bloc hi es..
Aquest el dia que el trobis proval que t´agradará..

Ruben
Hola !!!Com estas ??
No havies vist encara el bloc?? Aiiiii que poc em visites...!!!
tens feina a estudiar , oi??


Papa Lucas
Molts busca´n el teu bloc...
És el que més agrada a la gent que no vol espines..
Gracies , per entrar papa del lucas...


Glòria
Ho acabo de dir ...la gent que no vol espines , sempre compren això..


Fem un mos
A la plaxa ..i amb patates estofades també..


Moltes gracies a tots i totes per els comentaris...

Gemma ha dit...

He aterrat a la teva cuina a través d'altres blogs amics. Bueno dirte que aixó es tota una lliçó de peix, ja m'agradaria quant vaig a peixateria em donguesin la meitat d'informació, però veus ara ja sé on tinc que venir. Felicitats! Per cert a casa ens agrada molt l'emperador i a mes així con a la teva recepta.
Muas!

Virtuts ha dit...

Hola Dolors

la propera vegada que ho faci, li diré al Jordi que li posi unes patates i una picada que estarà més bo.

Adeu

Manel ha dit...

Dolors,
caldria que algun biòleg ens ho confirmés, però crec que ens trobem davant de tres espècies:
Peix espasa: Xiphias gladius
Emperador: Luvarus imperialis
Solraig (marrajo en castellà): Isurus oxyrhynchus

Però si aquesta informació es mira a Internet, com que tot hi cap, hom pot mantenir l'embolic per sempre!

ELS PEIXOS ha dit...

Gemma
Tu quan vagis a comprar ..intenta preguntar i veuràs com t´ho explica´n ...tampoc ho sabem tot ..eh!!!

Virtuts
Aixi ..esta bé..

Manel
Ara si que ja no entenc res...:-)))
demà parlem..

Anònim ha dit...

Good post. I certainly love this website. Keep it up!


My webpage; honda s2000 for sale dealers autos

Anònim ha dit...

excellent post, very informative. I wonder why the other experts of this sector do not understand this.
You should proceed your writing. I'm sure, you've a huge readers' base already!

Visit my webpage wrist heart rate monitors

Anònim ha dit...

I'm truly enjoying the design and layout of your site. It's
a very easy on the eyes which makes it much more enjoyable for me to
come here and visit more often. Did you hire out a developer to create your theme?
Superb work!

My blog - fred starring in marvin marvin

i també pots veure

Related Posts with Thumbnails