divendres, de febrer 19, 2010

SARD

 Amb castellà Sargo..
SARD IMPERIAL
Cos comprimit i ovalat .Color gris platejat , amb el musell i el front foscos.
Té una taca negra , com el besuc de la piga ..os enrecordeu??

Viu en fons rocosos , entre els prats de posidònieso als sorrals propers a les roques , fins a uns 50 m de profunditat .Als més joves se´ls pot trobar , entre la primavera i la fi de la tardor , en aigües salades .Els adults solen ser més solitaris que els joves.
El sarg és un peix carnívor: es nodreix de mol.luscs, crustacis fins i tot d´eriçons i cucs marins , té unes potents dents..
A les nostres costes , la reproducció té lloc entre els mesos de març i juny. Es tracta d´una espècie hermafrodita proteràndrica que madura sexualment als dos anys , en arribar als 17 cm de longitud.Amb una llargada màxima de 45 cm, pot pesar uns 2 kg.

Pot ser capturat amb canya , per el tipus de fons i la profunditat on viuen.., també amb palangre , nanses , soltes , tresmalls i fusell submarí .
Talla mínima legal de captura : 15 cm..

EL SARD

El Diplodus Sargus, conegut a tot arreu del país com a "sard", té el cap i la boca grans, amb una taca negra que va del morro fins darrera de l'ull. Té de 8 a 9 bandes transversals, que desapareixen en arribar a la panxa, amb una taca negra a l'inici de la cua.

S'alimenta d'algues, moluscs i peixets, i viu entre els 2 i els 20 metres de fondària. De jove viu en grups, però de grans és solitari.
A l'estiu pot entrar a les desembocadures dels rius, però es molt comú a tot el litoral durant tot l'any. Amida de 20 a 30 cm. tot i que se'n troben de fins a 45 cm. i dos quilos de pes.


Sarg Imperial amb bolets de tardor confitats..

els ingredients
4 supremes de sarg
1/2 kg de mescla de bolets ( ceps, peus de rata, camagrocs, rovellons, trompetes de la mort...)
4 grans d´all
uns grans de pebre negre
oli d´oliva
sal grossa tipo Maldon

la preparació

Abocar en un cassó a foc lent mig litre d´oli d´oliva , els grans d´all, uns grans de pebre negre i confitar-ho durant 10 minuts , per tal que l´oli prengui el sabor d l´all.
En una paella o wok saltar els bolets a foc viu amb un rajolí d´oli d´oliva . Si voleu els bolets al dente , els fregiu amb dues o tres tongades.
Un cop saltats tirar un pessic de sal i anar afegint-los a l´oli d´alls.

Finalitzar la cocció dels bolets durant 20 m. a foc lent.Retirar el cassó del foc.
A part, marcar les supremes per les dues cares.
Acabar de coure el peix al forn , interessa que quedi lleugerament cru.
A l´hora de servir , posar el peix al centre del plat amb la pell cap amunt i dues cullerades de bolets confitats .
Finalitzar afegint-hi un pessic de sal Maldon als bolets..

El sard imperial és el peix rei..
Hi ha sarg i sarg Imperial.

15 comentaris:

paco ha dit...

doloretes, nó has puesto ni el dia ni la hora de la presentación del plato, pára su degustación......avísameeeeeeee.....jjajajajaja, yó llevo los postres......salutaçións paco

NENALINDA ha dit...

Conozco este pescado pero nunca lo he comido y con esta receta acompañado de setas tiene que estar mu rico.
A ver si lo encuentro en la pescaderia y lo hago asi.
Bicos mil y feli finde wapa.

La cuina vermella ha dit...

Hola Dolors,

és una passada la varietat d'espècies que hi ha en els nostres mars, cada qual amb les seves característiques, formes, colors i sabors.
Tu saps treure i ensenyar el millor de cadascún d'ells. Moltes gràcies.

Mai ha dit...

Dolors, suposo que tindré algún detractor quena digui això però jo si he d´escollir entre un bon Sard i una Orada, sense dubtes em quedo amb el Sard i la recepta que ens dones és per tindre-la ben anotada , venint de tu és un valor segur.
una forta abraçada reina

ELS PEIXOS ha dit...

Paco
Cuando quieras , ya lo sabes...aquí estoy...

Nenalinda
Si no encuentras este , otro que se parezca, te quedará igual de bueno..

La cuina vermella
Faig el que puc , si així os ajudo una mica , ja va bé..

Mai
Hola maca , com estas...
Acabo de veure el bloc d´en Manel i nomes es parlava bé de tu....
Si el sard és imperial , jo t´assegur-ho que és molt millor que la orada , si és un sard normal ..no sabria que triar...

Un petó a totes i gracies per escriure ...ah!!! i a tots ..Paco..

Ricard Sampere ha dit...

Aquest si que no l'he provat mai... Em sona de nom, però mai l'he tastat...

Virtuts ha dit...

Dolors sóc un desastre no me'n recordo del sabor del sard, però el Jordi em diu que ho hem menjat i que és molt fi. sort que tinc l'apuntador que si no ni me'n recordo ..... amb la recepta que expliques ha d'estar molt ric.

Adeu

Maduixa ha dit...

Dolors, bonica, jo ja sé que soc un desastre amb això dels noms dels peixos, però diria que no l'havia vist mai aquest. Això sí, la recepta que ens suggereixes sembla riquísima.

Una cosa, suposo que l'oli que prepares es deu poder guardar després com un oli aromatitzat, oi? vull dir, no el fas servir tot, no?

un petó ben gros! :-)

Glòria ha dit...

No he tastat mai el sard i les receptes amb peix i bolets cada dia m'agraden més.

*Eva* ha dit...

un altre peix que no he tastat mai. Amb els bolets ha de ser un plat ben exquisit.
pt!

Onega ha dit...

Dolors....otro pez que no he tenido el gusto de conocer ni de catar... aunque `por la forma de alimentarse que tiene y los salvaje de su vida tiene que ser de los de carne prieta y sabrosa... ¡qué ignorancia la mía!! menos mal que con tus entradas, cada vez se aprende una cosa nueva.
un beso.

ELS PEIXOS ha dit...

Ricard
A tu i a tots els que em llegiu....és un peix que té molta espina si es petit...quan són molt petits , els posem a la sopa perquè li dona molt bon gust..
Perquè no tingui tanta espina , millor compra'l -lo gros i si pot ser imperial...llavors el trobareu boníssim..
Ricard , el pots fer a la teva WEBER ...obert i sense espina i un bon raig d´oli cru...
També quan fas peix a la brasa , no se si has provat mai , quan el tens fet , poses una mica d´oli a una paella i fregeixes un parell d´alls laminats i un parell de "guindilles"..i quan esta fet , ho tires a sobra el peix ...i es molt bo..també.

Virtuts
No recordo , que jo t´ho hagi venut mai, perquè quasi sempre venent petits i a vosaltres les espines no os agrade´n gaire..

Maduixa
i tan que pots guardar el oii restant , però si fas un peix gros , quasi be que el gastes tot..


Glòria
No n´hi han masses vegades però si un dia en veus , prova´l que no és molt car i és de la costa..


Eva
Amb el pa que tu fas i el peix que jo t´ensenyo ...pots fer birgueries....


Onega
Que bien ...cuando vayas a la pescaderia , les pides algo de lo ultimo que has aprendido y que te quiten las espinas...
Nunca has hecho pescado en el bloc??
Ahora lo voy a mirar ..desde que yo te sigo , no lo recuerdo..
Un beso guapa..

Un petó a tots i totes i gracies per escriure...

fem un mos ha dit...

Nosaltres alguna vegada que hem aconseguit sard imperial, l`hem fet a la brasa i queda deliciós. Gracies per las grans explicacions de els peixos de les nostres aigües

. ha dit...

De sards en pescavem molts a Port de la Selva (fa uns 30 anys), quan els pescadors deixaven pujar les families a les barques, a la caiguda de la tarda. Després van aparèixer una colla d'impresentables i tot es va acabar. Una pena.
Ens els menjavem a la brasa i eren deliciosos.

ELS PEIXOS ha dit...

Fem un mos
En saps tu igual que jo ...
Et coneixes tots els peixos que t'ensenyo..

El gust per la cuina
No vas veure L'altre dia que no et vaig conèixer amb el nou look..??
M´agrada el bloc com el tens ara..

El meu 25 aniversari , va ser l´any passat ..és que estic fen canvis i ho barrejo tot..


Gracies a les dues per escriure..

i també pots veure

Related Posts with Thumbnails