dimecres, de febrer 03, 2010

PILOTA DE PEIX


El concepte de peix blau al·ludeix essencialment a la proporció de greix en els músculs del peix. El peix blau és un grup de peixos que conté aproximadament un 5% de greix mentre que el peix blanc només en conté un 2%. La quantitat de greix influeix en la coloració i és la raó per la qual gran part dels anomenats peixos blaus tenen una coloració externa blava. Aquesta coloració els fa invisibles als depredadors.
El peix blau és menys sedentari que el blanc i és per aquest motiu que necessita més quantitat de greix.
Com a norma general, el peix blau neda a prop de la superfície mentre que el blanc ho fa en aigües properes al fons.
Gràcies als seus greixos el peix blau admet tot tius de cocció: a la brasa, a la planxa, en guisats, com a ingredient en amanides, coques de recapte, pizzes, empanades... Les diverses formes de cuinat no afecten els àcids grassos omega-3 però sí que influeixen en la digestió. A la planxa, a la papillota, al forn o bullit la digestió és més ràpida.

La tonyina, tonyina vermella, tonyina roja o tonyina d'aleta blava (Thunnus thynnus)[ és una espècie de peix teleosti de la família dels escòmbrids i de l'ordre dels perciformes. La forma juvenil es denomina golfàs.
Es troba a l'Atlàntic occidental (des del Canadà, el Golf de Mèxic i el Carib fins al Brasil i Veneçuela) i a l'Atlàntic oriental (des de les Illes Lofoten -Noruega- fins a les Illes Canàries i Mauritània, incloent-hi la Mediterrània i el sud de la Mar Negra). També n'hi ha una població a Sud-àfrica.
La tonyina és un peix blau que es consumeix fresc o en conserva. La seua carn és ferma, agradable al paladar i nutritiva. Conté olis omega-3 molt importants per a una nutrició equilibrada.



PILOTES DE tonyina
Peix Blau ,
per 4 persones
750gr. de peix balu , el que vulgueu sense espina.
Una llesca de pa
Un all
dos rovells  d´ou
El suc de mitja llimona
200gr de farina
Uns brots de julivert i fonoll frescs.
Una tassa d´oli d´oliva
Pebre bò i sal.

Preparacio
Netexeu el peix , sense espines.poseu-lo a coure amb una tassa i mitja d´aigua bullent amb sal.Quatre minuts de cocció i traieu-lo. Reserveu el brou colat.
Amb el peix net d´espines , si agrega el pa, banyat i premut , i un rovell d´ou .El julivert i el fonoll, net i picat .L´all pelat i picat molt petit. Poar-hi sal i pebre , fer boletes i enfarinar-les.
Fregiu-les amb oli molt calent i i ja és poden posar amb una mica d´oli i caldo de peix que bullin una mica.
Si voleu s´hi posa un rovell d´ou i una mica de llinona.
és poden acompanyar amb patates fregides.

També és pot fer , amb peix blanc ...amb el que més os agradi..

25 comentaris:

paco ha dit...

xiqueta, créo que mi "coco" está algo turbio hoy, bueno generalmente siempre lo está, es broma claro, péro lo he dicho por lo siguiente, la pilota de peix, te refieres tal cómo se hacen las de cocido, ó a otras con menor tamaño....ufffffffff, al final sí que créo que estoy algo empanado hoy.....disculpa dolors.......paco

Ricard Sampere ha dit...

Ostres... això si es un tros de tonyina maco...!!!.
Res a veure amb els del blog de "Comer japones"...
I si vols que et sigui sincer.. actualment i ja fa mesos... a la parada de qui tu ja saps, no saben ni que es una tonyina així...

ELS PEIXOS ha dit...

paco
es de un libro menorquino , i creo que las hacen estilo "mendonguilles"o albondigas , no pueden ser muy grandes ....como las del caldo no, mas pequeñitas..

Yo a esta hora también tengo un lio tremendo...
Adéu.

Lydia ha dit...

Hola bonica ;) Me encanta el atún y el trozo ese que has puesto se ve espectacular, supongo que será de tu pescadería no? jeje. Muacks

ELS PEIXOS ha dit...

Ricard
Ostres....Ricard...ara si que tenim unes tonyines preciosas...ara que no és el temps...que et semble??
aquesta semble , el entrecot que t´has menjat tu avui ....
Adéuu

ELS PEIXOS ha dit...

Lydia
Si , es de mi casa...todo lo que enseño , es mio ...Me gusta enseñar todo esto tan bonito..
Cocinar , ya ves que lo hago muy poco...

a peu coix ha dit...

Caram! M'ha agradat molt, l'apunto al meu apartat de coses que tinc per fer

Josepb. ha dit...

Dolors; Quines mandonguilles -pilotes- més interessants de fer... i també interessant la tonyina amb aquell primer plano, que s'ho emporta tot¡¡ :-D
De segur que delicioses Dolors¡¡

Margarida ha dit...

No acostumo a comprar gaire peix blau, encara que sé que és molt bo per la salut. Divendres passat vaig comprar sardineta d'aquella petita, però no se'm va posar bé, i això que en vaig menjar poca.
De verats o de tonyina (tot i que, a la parada on compro el peix, té la mateixa bona pinta que la teva) no en compro mai.
La meva sogra, quan tenia a l'estiu els nets, els feia aquesta tonyina arrebossada, però els deia que era vedella, i quan tornaven a casa els meus fills em deien que la padrina els feia una vedella "que feia gust de peix"!!!! Però se la menjaven!!!!

Pepin ha dit...

Curiosa aquesta recepta de mandonguilles, no l'havia sentida mai. Es ven cert que cuines tant properes com la menorquina son desconegudes per molts de nosaltres.
Salut,
Pepin

paco ha dit...

dolors ara sí, yá tinc les idees clares després de la tégua aclaraçió, yá emsemblava que foren mandonguilles, per axó el méu lio de avánt.....molt grat dolors.....salutaçións paco

ELS PEIXOS ha dit...

A peu coix
Ja em diras si t´agrada...

Josepb
No et preocupis que m´en recordo de tu...

Margarida
Jo el divendres passat , també en vaig menjar de sardineta , perquè feia molt de temps que no en teniem...però el peix blau costa més de paí ....
Els nens ...tontos..no son...!!

Pepin
Cuinem molt diferent...

paco
Bé , ara que és més tard...ara estem més despers..oi??
Com som!!!

Virtuts ha dit...

Hola Dolors, quin tros de tonyina tan maco!! aviat tendre de venir a agafar-te una mica de peix i si tens tonyina com aquest agafaré una mica, per anar canviant. A la foto es veu expectacular.

un peto

NENALINDA ha dit...

Wapi las pelotas seran arbondigas ¿no?..poque el traductor no ha traducido bien el texto pero por la elaboracion me suena que sean albondigas.
La receta desde leuego es bine facil , no tardare en hacerla.
El peazo de atun se ve especatcular , que suerte tienen tus clientes to el pescao es de mu guena calidad ,aqui lo gueno se vende por la mañana a la tarde no hay apenas na.
Bicos mil wapa.

laviana ( Fely) ha dit...

hola preciosa. Que pena no vivas cerca....me gustaria que fueras mi pescadera....De todas manera mil gracias por toda la información. Las albódigas tienen que estar bien ricas pues con ese pescado...seguro que si.
Bss wapa

Onega ha dit...

Seguro que salen unas albóndigas de categoría con semejante pez. Me encantaría tener tu pescadería cerca para dejarme aconsejar sobre lo que llevar cada día.
Soy una gran consumidora de pescado fresco. Si a los niños les gustase más estaríamos comiendo pescado un día sí y otro también.
Esperaré un poco a que maduren sus paladares y desde luego, ¡¡pescado por un tubo!!

Maduixa ha dit...

Dolors! maca, quina tonyina! m'han encantat les mandonguilles de peix, no les he provades mai pero han de ser d'alló més bo.

A mi també m'agradaria tenir-te a mà :-) i poder preguntar-te tot el que no sé. Que per cert, ara que torno a veure els seitons en el linkwithin. M'imagino que vas molt enfeinada, però quan tinguis un momentet, que podries donar un cop d'ull al missatge que et vaig deixar allí? et pregunto un parell de cosetes que m'interessaria saber.

Moltes gràcies preciosa.

un petó.

ELS PEIXOS ha dit...

Nenalinda
Muchas gracias , guapa ..siempre me animas

Fely
Muchas gracias a vosotras por ser como sois...

Onega
Es lo mejor que puedes darles a tus hijos..el pescado.4 dias pescado i dos de carne...lo dicen , los médicos.

maduixa
Ara vaig a veure que em vas dir , perquè no m´ha arribat.

Gracies a tots per els comentaris..

ELS PEIXOS ha dit...

Virtuts
Aiiiii...que no t´hi vist!!!!la confiance , fa fastic.
Quan vulguis , ja ho saps , i de tonyina com aquesta ..cada dia n´hi ha i de millor també..
Adéu , guapa.

Xavier ha dit...

Quina meravella de blog que he trobat! Quina iŀlusió!

Crec que prodré aprendre molt sobre peixos ja que en sóc un ignorant però alhora m'agraden força!

;)

Maduixa ha dit...

Dolors, com que m'has dit que m'has enviat un correu, he mirat els missatges, també al teu bloc i al meu, però no veig res. Millor, si ets tan amable, deixa'm la resposta a la teva entrada i ja ho aniré a consultar allí.

mira, es aquí:

http://dolors-elspeixos.blogspot.com/2009/06/pa-dolives-amb-anxoves-fetes-casa.html

No hi ha cap pressa eh, quan et vagi be. Moltes gràcies, bonica. :-)

ELS PEIXOS ha dit...

Xavier
Crec que nosaltres , sí que podrem aprendre de un noi com tu tan jove i que escriu tan bé....

maduixa
Molt bé,,t´escriure.

Gracies a tots per els comentaris

Els fogons del pare ha dit...

Dolors,
Avui per dinar he fet mandonguilles de bonítol, seguint la teva recepta, amb una salsa de tomàquet i pèsols...
Hi hem sucat pa de veritat. boníssimes.
Gràcies. i salut.
Manel.

fem un mos ha dit...

Noia cada cop amb sorprens mes, no se m`hauria ocorregut mai fer una pilota amb peix, es nota que toques molt be el genero

ELS PEIXOS ha dit...

Els fogons del pare
Hola manel , com estas??
M´alegro que t´hagi agradat , s´oposo que amb la salseta de tomàquet , deu ser d´allò més bo.
Aquesta salsa li va molt bé al peix blau , però jo després....el pa amb perd.

fem un mos
Noia , tinc molts llibres de cuins a casa meva , que no són meus , són del meu marit que li agrade´n molt.
Però és una bona idea , oi??


Graciès a tots per escriure.

i també pots veure

Related Posts with Thumbnails