dilluns, de març 01, 2010

TEMPS DE QUARESMA ...BACALLÀ...i moltes coses més..

Bacallà Fresc  ( abadejo)
El Bacallà es pesca als mars del Nord amb la tècnica de l´arrossegament .Des de fa uns quants anys ens arriba en forma de filets nets, sense pell ni espines....
Com aquest...
Té una carn blanca , delicada i molt fina de gust .El fetge és especialment bo i nutritiu ja que , entre altres avantatges , té un índex elevat de vitamines a i D.
El Bacallà fresc es pot trobar sense gaire dificultat i el preu acostuma a ser bo, tenint en compte que ja ve net i nosaltres ja no tenim feina.
No tot arriba sense espina , també ni ha Sencer i molt fresc que ve del Nord...
Ara que estem a la Quaresma ..en tenim sovint...
El Bacallà , pot arribar a ser molt més gustos que el lluç..

MUSCLO ( clòtxina)
Aquest és un dels bibales més populars que hi ha..
Conegut i característic del nostre litoral..
Es cultiva al delta de l´Ebre .( Aquest son els que els hi diem ...musclo de roca)
Tenim els gallecs , que so més grossos i molt bons..

Aquest son Picants...
Ingredients
Musclos
ceba
alls , julivert , un raget de vi blanc
2 bitxos , 3 tomàquets
sal , oli d´oliva .


 Preparació
En una paella hi posarem...
1 - la ceba picadeta, després l´all picat , el bitxo i el julivert, de seguida el tomàquet triturat i després el vi ...
la sal i els musclos.
Un cop s´obrin ja estaran per servir....

Podem fer el mateix amb la ROSELLONA, o XIRLES.....
 

Aquest plats son de la meva cuinera
Virtuts...( la tinc a la Nòmina....:-))))

25 comentaris:

paco ha dit...

dolors, el bacallá me trae recuerdos inolvidables, me refiero en cuanto al bacalao en salazón, en alicante existian los más importantes almacenes de todo tipo de salazones, curiosidades de la vida, se decia al bacalao Inglés, a unos bacalaos enormes de color acaramelado, venian de barriles de madera de 200 kms, y venian sin sal, pués eran curados ó secados al estilo de las ñoras de guardamar del segura, al alba los sacaban de las naves, que cuando de iba el sol los volvian a entrar, y anteriormente dije curiosidades por que, ése bacalao era procendente de Terranova (canada) ése bacalao nó existe desde hace muchos años, sin embargo se le decia al bacalao que tú muy bién mencionas, "llauraó" todavia se le dice asi, y sin embargo nó era ni es de las islas del labrador (terranova) ése tipo de bacalao siempre ha venido y viene totalmente cubierto de sal, y es pescado como tú has mencionado en los mares del norte.....són recuerdos mios de hace cómo dos dias...uyyyyyyyy que digo.....dejémoslos en cuarenta y cinco años......dolors cómo siempre un placer leerte......paco

ELS PEIXOS ha dit...

Paco
Me da alegria abrir el bloc y ver que tengo un comentario tuyo ...porque pienso ...seguro será interesante..
Siempre tienes algo que contar , y siempre es algo que puede interesar a todos como hoy.
Ves !! lo importante que es en la vida tener años??? todo esto que nos cuentas es porque lo has vivido ..y mira lo importante que es para los mas jovenes saber estas cositas....
Siempre tienes que tener los recuerdos bien guardados para poder explicarnos de vez en cuando y cuando te apetezca...yo te lo agradezco y muchos de los que nos leen también...
Feliz fin de semana..o lo que queda de ella..

Angie Perles ha dit...

Me apetece mucho probar los mejillones picantes! Tomo buena nota. Un besito y feliz semana!!!!

ELS PEIXOS ha dit...

Angie
Tu con lo buena cocinera que eres los haras en un plis , plas...
Gracies guapa.

Eva Flores ha dit...

Hola Dolors, he entés bé? el bacallà i l'abadejo són el mateix?

ELS PEIXOS ha dit...

Eva
Jo fins ara ...pensava que el Abadejo , era un cognom i mira per on em surt això...

ELS PEIXOS ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Vanesuky ha dit...

Sí, que això de mejar peix en temps de quaresma s'està perdent!!Abans a casa era sagrat.
Jo em quedo amb aquesta delicia de xirles!

Petonets,

Vanesuky.

ELS PEIXOS ha dit...

Vanesuky
S´ha perdut del tot...ara , qui ho fa , nomès els divendres sant , i no tothom tamppoc..
A mi també em va tot lo picant..

Ricard Sampere ha dit...

Dolors... tb et va el picant?... A mi molt, però cal reprimir-me doncs no a tothom agrada. I el tema quaresma... jo com "ateo convençut" res de res... Però el bacallà, fresc o salat, sempre es benvingut.

Nenalinda ha dit...

El bacalao me encanta , pero a mi costy no le hace ninguna gracia ,pues en la mili se lo ponian dia si y dia tambien y lo aborrecio.
Los mejillones picantes o como sea le xiflan jis..jis asinque me llevo esa tapita se ven divinos.
Bicos mil wapa.

Fem un mos ha dit...

De bacallà fresc no ne comprat mai, del salat normalment en tinc a la nevera perquè ens agrada molt. Els musclos i les xirles estan boníssimes.
Vine per casa meva t'he deixat una coseta.
Molts petons

Cuinagenerosa ha dit...

gran peix, el bacallà, però millor el sec, el fres cel trobo poc gustós. i la recepta dels musclos picants, bona, bona.

ELS PEIXOS ha dit...

Ricard
Que tal Ricard , com estas??
A tu també t´agrada tot lo picant??
A mi que no em donin dolços , però salats i picants ..els que vulguis...
El bacallà tampoc m´agrada massa , però tenim que parlar de tot una mica...

Nenalinda
Pues cuida bién a tu costi...que hay mucha "lagarta" por el mundo, je, je,.
Las almejas y los mejillones con salsita picante y media barra de pan para untar....verdad??

Fem un mos
Ja hi anat a la teva cuina ...
Moltes gracies Sion , m´agradat molt..
Un petó maca..


Manel
Que tal , com estas ??
Si fas un dia el bacallà a la planxa t´agradara, però sempre pensan que és bacallà sense sal, perquè a vegades ens pensem que té que ser igual que el salat i no te res a veure..


Gracies a tots per escriure..

Torno a tenir un problema...i és que no es canvia el post meu al vostre bloc...ja intentaré fer alguna cosa si puc.

Virtuts ha dit...

Hola Dolors, el bacallà fresc no m'atrau molt, però el salat si que m'agrada, de cara a setmana santa hem de menjar més peix que carn, però com bé dius la tradició s'ha perdut i només es menja peix el divendres i de vegades tampoc si et vas a la muntanya a casa d'alguns amics i et preparen algunes costelletes o galtes a la brasa etc .... jejeje

ELS PEIXOS ha dit...

Hola Virtuts....
Sort que dius que els que et conviden són uns amics ...hi han fan fer pecats d´aquesta manera, de qualsevol cosa en diuen amics.....je,je,je
Adéu guapa...i de les fotos que dius , eh??
Tothom ho sap que són teves...

BuenasMigas. ha dit...

Tu i la Virtuts feu un tandem de categoria. Quin nivell està tenint aquest bloc ... mare meva. M'encanta tot.

Petons.

ONEGA ha dit...

Me encanta el bacalao... fresco, desalado...ahora estoy comprando el Skrei...me parece el colmo del bacalao fresco. parece otra cosa.... me rechifla y lo bueno es que a los niños también.
un beso, guapa

Maduixa ha dit...

Dolors, quina entrada més interessant!

No fa masses dies em van portar un bacallà, la mateixa persona que em porta a vegades el bonítol, bé, mig bacallà de d'alt a baix, però que fa gairebé un metre de llargada, salat al barco i pescat prop de Noruega, al menys això em van dir, que es on solen anar els barcos de per aquí.

T'ho comento per que a part de la típica recepta amb samfaina, esqueixada, i fins i tot uns bunyols, no conec masses maneres de fer-lo. Que em podries suggerir alguna més? es que en tinc un munt i no se m'acut com anar-lo cuinant.

Ah! i enhorabona pel premi, bonica! ;-) un petó ben fort.

ELS PEIXOS ha dit...

Buenas migas
La Virttus no vol que digui que ho fa ella o a vegades el seu marit...però no podem dir mentides, quan ho fagi jo , ja dire que es fet meu...no et semble??

Onega
No se cual es este bacalao que me nombras....tiene otro nombre??

Maduixa
T´enviare per correu alguna recepta de bacallà salat, d´acord??
Adéu maca.

MOltes gracies atots per els comentaris...

Assur ha dit...

Jo en sóc un fanàtic, del bacallà en salaó, perquè admet infinitats de maneres de preparar-lo però, igual que li passava a la meva mare, m'encanta el que aquí en diem bacallà fresc (abadejo). Ella sempre deia que era el pexi que més li agradava.

Moltes vegades me'n compro i, o bé me'l menjo, per sopar, acabat de fregir (m'agrada més que a la planxa), o me'l guardo per l'endemà i, fred, me'l cruspeixo al menjador de la feina amb pa amb tomàquet acabat de sucar amb un rajet d'oli d'oliva. (Si el pa fos del forn que jo sé, ja seria el súmmum!!!) :))

Una abraçada, Dolors!

ELS PEIXOS ha dit...

Assur
Hola Enric !!!
Ara m´has fet recordar la meva mare...a ella també li agradava el bacallà fresc , o el peix fregit fred i amb pa amb tomàquet....
Aprofita ara que ni ha molt de bacallà fresc i molt bo...i això encara és pot comprar que no és massa car.

Anònim ha dit...

Un blog només de peixos!!!! ;) que original!! m'agrada!no hi ha molts per aquí....

et segueixo maca!

salut!

lamambalina

Anònim ha dit...

Un blog només de peixos!!!! ;) que original!! m'agrada!no hi ha molts per aquí....

et segueixo maca!

salut!

lamambalina

ELS PEIXOS ha dit...

Lamanbalina
És un bloc de peix , perquè és el únic que entenc una miqueta...
Molt de gust de coneixet...

i també pots veure

Related Posts with Thumbnails