diumenge, de desembre 06, 2009

Del Mar a la Llotja

Peixos del Litoral català  2ª Part

Rajada
Raja undulata
Raya mosaica
Viu sobre els fons de sorra o fang, fins als 200 m de profunditat.S´alimenta de petits cucs , crancs i cloïsses.
Són ovípares.Els exemplars més vells poden arribar als 100cm de llargada.


Congre 
Conger
El congre no ataca si no se´l molesta.
En cas de perill , si no ppot fugir , es defensa mossegant.Té una bona dentadura.
Viu a la Mediterrània i a l´Atlàntic , des de Noruega al Senegal.
Es ppot pescar de varies maneres com palangre, tresmalls, soltes i bous d´arrossegament.



Lluç Mediterrani
merluccius
Denominació castellana : Merluza Europea

Viu en fons sorrencs o fangosos o entre dues aigües des dels 30 m fins als 700 m de profunditat .A la nit puja a la superfície tot perseguint les moles d´anxova, sardina i maire de les quals s´alimenta.
(Jo en dono fe de tot això , perquè quan els obrim moltes vegades porten sardina seitó o maire., quan encara no l´han digerit)
En aigües del Mar català , el lluç es reprodueix de gener a abril .Cada femella pot pondre cinc milions d´ous.
Poden arribar viure més de 20 anys i a pasar 70 kg. ( Jo no n´hi vist mai cap d´aquest i fa 38 anys que soc peixatera)

Rap 
Espècie bentònica que viu dels 0m als 1000m de profunditat , sobre fons de roques , sorra o fang.
El rap , mig enterrat al fons, mou el filament pescador acabat en un lòbul membranós bifurcat , la qual cosa atreu les curioses preses cap a ell.
Quan les té prou a prop , obre la boca , que actua com un xuclador , i se les empassa de cop.L´operació dura dècimes de segon.
La reproducció té lloc de febrer a juliol.




Llobarro
Castellà Lubina.
Viu en tot tipus de fons, encara que de manera més habitual se´l pot veure a les platges sorrenques i també a prop de roquisars.
S´agrupa en moles més o menys nombroses, i s´alimenta de gambetes, mol-luscs i peixets.
És reprodueix entre els mesos de gener i març.

Déntol
Dentex
castellà Dentón
El déntol és un peix solitari i fins no fa gaire havia esdevingut rar a les nostres costes.Ara , sembla que la població es torna a recuperar .
S´alimenta de peixos i de mol.luscos .Es tracta , per tant, d´una espècie carnívora.

N´hi han molts més ,ja continuarem.....

Més enllà de les habituals guies de natura , Del mar a la llotja , Peixos del litural català ès obra d´un gran coneixedor de les ciències marines que, a més , domina el dibuix i la pintura amb una mestria notable.
Lluís Mercader.

14 comentaris:

Vanesuky ha dit...

Gracias per donar-nos a conèixer caracterísiques d'aquests peixos que habitualment mengem.

Petonets preciosa,

Vanesuky.

Cuinagenerosa ha dit...

dolors, com sempre, s'apren un munt de coses sobre el mar i els seus fruits visitant el teu bloc.
i els calamars amb cloïsses, sensacionals.
una pregunta, si no és abusar, realment són més bons els calamars, si no els traiem la pell ni les ales?

ELS PEIXOS ha dit...

Vanesuky
de res maca.

Manel
Que tal manel!!
realment, més bons no ho se , però molt bons si i més tendres.I menys feina...

Gracies a tots dos per escriurè, segur que som els unics que no em anat de pont.

paco ha dit...

se nota que eres una gran profesional, además de una perfecta enamorada de tu profesión comercial, gracias por explicarnos con todo detalle los pescados que expones........saludos paco

ELS PEIXOS ha dit...

Paco
Muchas gracias por tus palabras.
Me gusta mucho lo que hago , y no lo escogí yo , me pusieron mis padres de muy pequeña pero he llegado como dices tu a enamorarme de mi profesión.Me gusta vender y me gusta vender lo que vendo. No todos los pescateros tienen la suerte de poder vender este tipo de pescado tan fresco y especial.
Un abrazo Paco.

Pilar ha dit...

Si que es bonita tu profesión y si la disfrutas y como es tu caso investigas sobre el pescado que vendes tanto mejor, siempre me fijo en los consejos que das en tus recetas e intento seguirlos. Hemos estado con mi marido leyendo tu post, que es muy interesante. ¡Qué difererncia del pescado cuando es recien sacado del mar!. Antes veraneabamos en Vilanova y a veces ibamos a comprar cuando llegaban las barcas, mmm ¿qué rico y qué recuerdos!. Un beso guapa

MªJose-Dit i Fet ha dit...

M´agraden tots!!!! no em diguis que no és un luxe poder gaudir de tots ells...una informació molt interessant...petonets estimada!!

Ricard Sampere ha dit...

Jo si que he anat de pont, però ja veus que de tornada a aprendre una mica d ela teva pàgina....De veritat que m'agrada molt.

ELS PEIXOS ha dit...

Pilar
Muchas gracias por escribir , me gusta que le enseñes todo esto a tu marido .
En Vilanova también hay un pescado muy bueno. Ayer preparando un post , leí que en tarragona tenemos el mejor pescado azul del mundo.( No se si Vilanova ja es Tarragona , si no es , esta muy cerquita),je,je.
Un beso guapa.

mª Jose
Sí noia , no tothom té la sort que tinc jo de poder tenir tots aquest peixos. Però jo els vull vendre si puc !!!!
Adéu


Ricard
Que tal ?
M´agrada que t´agradi el meu bloc .
Jo faig lo millor que ser fer...parlar de peix..
Fins aviat

Eva Flores ha dit...

amb tu no para d'aprendre!
pt!

Fem un mos ha dit...

2ª classe magistral dels peixos, gracies per passar-nos els teus coneixements.
Un petonas

Virtuts ha dit...

Hola Dolors, carai quin munt de peix ia quin més bo, ets una enciclopèdia errant, m'encanta la teva explicació.

Petons

ELS PEIXOS ha dit...

Eva
Amb tu s´apren molt més maca..

Fem un mos
Moltes gracies per les teves paraules..

Virtuts
enrecordat que en tes de totd colors al meu congelador.

Nenalinda ha dit...

Wapa me encanta ver la variedad de pescados que tienes en la pescaderia , ademas se ven tan frescos que dan ganas de meter la mano y coger alguno.
Estoy segura que tus clientas estaran encantadas contigo vendes muy bien el pescado, yo me lo llevaria toitooooo.
Bicos mil wapa.

i també pots veure

Related Posts with Thumbnails