dimecres, de novembre 18, 2009

Orades

L'orada (Sparus aurata) és una espècie de peix de la família Sparidae. Es troba al Mar Mediterrani i a les costes de l'est del nord de l'Oceà Atlàntic. Creix fins uns 60 cm de longitud.
És un peix hermafrodita protàndric, és a dir que neixen tots mascles i quan fan uns tres anys (amb aproximadament 600 grams de pes) esdevenen femelles. Tot i això sembla que alguns peixos actuen de mascles tota la seva vida.
Novembre és el Millor mes per les orades.Ni han de totes mides i a mitat de preu.
La orada és un peix de temporada de fred , de novembre a gener és la millor època .Es pot pescar amb l´arrossegament , les nanses , el palangre i el tresmall.
Ara és quan son més bones i surten les que pesem 3 i 4 kg que és fan a filets , aquestes a la brasa són la bomba!!!També és cultiva en piscifactories .
És ferme , fina , molt gustosa i amb cert sabor de marisc , potser perquè l'Orada mateixa se n'alimenta.

Orada Xapada
Ingredients
orada , sal , oli d´oliva i vinagre.

Preparació
La netejarem i amb cap o sense , o amb espina o sense , la xaparem, és a dir , l´obrirem .La salarem i la posarem a coure, en sec , a la planxa .
Una vegada sigui cuita , la posarem al plat i pel damunt hi tirarem un bon raig d´oli d´oliva i unes gotetes de inagre.

A casa dels pescadors es feia , però a les brases de carbó de pi.
També hi feien un rossejat de barca .Bullien el peix amb alguna patata, ceba i all i alguna cosa més i després feien el rossejat amb el suc de la cocció i l´arròs ros.
A mi tot el que sigui amb arròs ja em va bé.
Bon profit
David Solé

21 comentaris:

Titaniii ha dit...

Hola Dolors!!!!
Que bones les Orades!!!!
es un peix que el pots preparar amb les mil i una!!!
está bonísssimmm!!!!
petonets, molts petonets!!!

Ricard Sampere ha dit...

Doncs m'ha agradat assabentar-me de que ara és temps d'orades... I les faré a la brasa. Una salsa que m'agrada molt posar per sobre el peix un cop està cuit i que hi dona un toc final i a més es força dietètica consisteix en barrejar en un bol, suc de llimona i oli verge en proporciona 1:3. Una mica de sal, pebre, all tallat a làmines i fulles de menta i alfàbrega trossejades... Bonissima!

Anònim ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
Glòria ha dit...

Que bo el peix fet a les brases, però ens haurem de conformar a fer-lo a la planxa a casa!.

La Cuina de Cal Pepin ha dit...

Hola,
La orada és un dels peixos que m'es m'agrada excepte cuinada d'una manera; a la sal. La hi aborrit, sembla que sigui la única manera que es pot cuinar. Amb lo bona que està com tu ens expliques o feta al forn amb unes patatetes, ceba, tomàquet i un bon raig de vi blanc.
Salut,
Pepin

fem un mos ha dit...

A casa ens agraden molt, i l`acostumem a fer a la brasa, amb un amaniment d`oli.
Petons

xocolata ha dit...

mmm que bona! m'encanta l'orada al forn amb patates, però a casa no els agrada gaire i la faig molt poc.
Petonets
Mònica

El cullerot Festuc ha dit...

M'encanten les orades! En faig tot sovint però no sabia que ara és la millor època. Normalment sempre les faig al forn...el pròxim cop li posaré unes gotes de vinagre!
Petunets,
Eva.

Onega ha dit...

Este pescado me gusta mucho, ahora es mucho más accesible comer el de piscifactoría, aunque supongo que una doradita al natural tiene que ser una auténtica delicatessen.
Es uno de los pescados que me gusta, asaditos sin más, ¡genial!

laviana ( Fely) ha dit...

hola wapa! la dorada es un pescado que preparo mucho al horno o a la sal. muy rico de cualquier manera.
bss

ELS PEIXOS ha dit...

Titaniii
Hola maca , és pot fer de totes maneres, oi ?
Aprofita ara , que n´hi han de salvatges i a mitat de preu.


Ricard
Hola Ricard , com estas??
Hi fet un comentari en el bloc del teu amic , no se si ho has vist..
La recepta teva la donaré a les meves clientes si no et sap`greu


Glòria
A la planxa i amb l´amanimen del Ricard ....

La cuina de Cal pepin
Sort que no hi fet la recepta a la sal , vaig esta a punt de fer-la.
A la planxa o a la brasa molt millor,.

Fem un mos
Hola , com esta ??
Fes-la ara i que sigui salvatge , veuras quin gust que te.

Xocolata
Prova de fer-la sense espina , i a la planxa amb una mica d´oli i el que vulguis posar-hi i segur que els hi agradará.

El cullerot Festut
Et dic el mateix que a totes , fes- la ara i compra -la salvatge , que estan bé de preu , sense espina i a la brasa o planxa.
T´agradará.

Onega
Como estas, guapa??
Prueva de comprar una de mar y verás la diferencia que hay...
Este mes es cuando se pescan muchas y el precio se pone a la mitad que normalmente, aquí, no se si es igual donde estas tu.Ja me enteraré.

ELS PEIXOS ha dit...

fely
Creo si no me equivoco que ya he visto alguna en tu bloc, puede ser o lo ha soñado?, porque ultimamente me hago mayor...

NENALINDA ha dit...

Ummmmmmm una dorada de vedaaaaa a la sal esta de muerte , yo la hago algunas veces pero es de piscifactoria y claro no solo se nota en el precio sino en el sabor.
Ahora que estan en temporada si tenemos suerte de que llegue alguna podre disfrutar de ella.
Bicos mil pescadera miaaaaa.

La cuina vermella ha dit...

Ten recordes quan et vam dedicar les orades a l'estil Floreta???

http://lacuinavermella.blogspot.com/2008/11/floreta.html

A casa ens agraden moltíssim i més si són les teves, un petó a la millor peixetera de Mollet i comarca!

*Eva* ha dit...

Hola!
les orades a la brasa tb són delicioses.
quina sort poder baixar a l'obrador a buscar una masa de pizza! ja m'agradaria a mi.

pt!

ELS PEIXOS ha dit...

Nenalinda
Si entrara en un sobre te mandaria una por correo , por lo guapa que eres!!!

La cuina vermella
Que et semble si m´ha enrecordo , encara estic vermella i sofocada.


Eva
A tu no et fa cap falta anar al obrador , perquè tu en saps molt de fer pizzes i si no que m´ho diguin a mi....

Moltes gracies a tots per escriure.

Isabel ha dit...

M'agrada molt l'orada a la sal!!! es un plat molt fàcil i bó!!!
UN PETÓ!!!!

margot ha dit...

El nom es precioso, li probada eh, pero es que no m'agrada el peix gaire.
Pero tinc que dir que es veun de primera.
Peton maca.

ELS PEIXOS ha dit...

Isabel
Doncs ara és el moment que son bonísimes i això dura poc.

Margot
A mi tampoc m´agrada gaire el peix, quina pena , oi??
Que son super fresques això no ho dubtis, son acabades de pescar.
Gracies a les dues per escriure.

Ricard Sampere ha dit...

Avui i seguint el que aprenc de tu he anat al Genis i aprofitant que hi havien aurades he dit... "poseume'n una ara QUE ES EL TEMPS"... jajaja. Ja veus m'he fet el "xulo" devant tota la parada... Amb la Weber ha quedat bonissima...
El tema de la saleta o vinagreta... em fas content si en fas difusió.

ELS PEIXOS ha dit...

Ricard Sampere
Aixi m´agrada que em feu cas , je, je,
A nosaltres ens agrada quan ve a comprar gent que veiem que hi entenen.
Molt bo lo teu!!!

i també pots veure

Related Posts with Thumbnails