dijous, de novembre 26, 2009

Les Espardenyes de Mar

Espardenya (Stichopus regalis) és un equinoderm holoturoïdeu del ordre dels aspidoquirots, de la família dels esticopòdids, de cos allargat, amb la superfície ventral xafada i reptant, proveïda de peus ambulacrals. Els exemplars adults ténen una longitud d'uns 30 cm i són de color vermell marronós amb taques blanques.
L'espardenya presenta una simetria bilateral secundària, ja que internament la disposició dels òrgans segueix sent fonamentalment pentarradial, com la immensa majoria d'equinoderms.
Alguns exemplars allotgen un paràsit a l'interior d'aspecte similar a un cuc, tot i que en realitat es tracta d'un peix (anomenat pamfort) que s'alimenta dels seus òrgans sexuals. Quan l'animal detecta la presència d'aquest paràsit expulsa les seves vísceres, que més tard regenera. Aquesta tàctica evolutiva és comuna a tots els holoturoïdeus, i els serveix també com a estratègia per fugir dels depredadors.
L'espardenya és molt apreciada en gastronomia. Històricament ha estat consumida per pescadors de la costa mediterrània, especialment a Catalunya, País Valèncià i Balears, però avui en dia es tracta d'un producte molt cotitzat a totes les cuines, i el seu alt preu  es justifica per les tècniques de pesca especialitzades que requereix la seva captura. De l'animal només es mengen les gònades, que són de color blanc i fan uns cinc centímetres de longitud, i que recorden en forma i textura a una navalla.
 
Són sense la pell o closca.



 Aquesta és una recepta molt ràpida i fàcil. El que no és tan fàcil és poder comprar espardenyes sempre.

Espardenyes amb cigrons i un ou pouche
Ingredients
espardenyes
cigrons bullits
all i julivert
oli d'oliva
ou

Preparació
Posar una paella amb oli d'oliva i quan esta calent  posar-hi les espardenyes amb una mica de sal, quan estan una mica fetes ja si poden posar el all i el julivert pi cadet i acte seguit els cigrons , donar-li un parell de voltes i seguidament el ou que és faci molt poc , que quedi pouche!!!
i ja esta.

24 comentaris:

Ricard Sampere ha dit...

Ostres...soc el primer avui. La veritat es que estic aprenent molt gracies al teu blog. Avui he entrat en una peixateria no habitual i m'han ofert les aurades... ja m'he avançat dient "si..ara es el temps"... El tema de les espardenyes, mai l'he sapigut apreciar... I gent del meu entorn senten passió per elles... però no els hi trobo res que justifiqui el preu... Serà que soc un "homenot poc refinat"???.

deakiapekin ha dit...

caray dolors no te estas de nada, yo solo las he comido una vez en un restaurante, estan muy buenas pero me duele el corazon pagar tanto por el caracol ese jjjaj un besote,
mañana nos vamos a paris a tomar un cafe y volvemos por la noche , 1 euro por persona, animate y vente algun dia

Eva Flores ha dit...

qué interessant! aquestes no les he vist mai, ni tampoc les he tastat.
un altre peix més a la llista.
pt!

fely ha dit...

nunca he visto este tipo de pescado...o marisco? pero tiene que estar...vamos que creo no está a mi alcance (de bolsillo...)
Un bexazo wapa

Lourdes ha dit...

Sento passió per les Espardenyes de Mar, el problema es el preu!!!.

Fem un mos ha dit...

No les havia vist mai amb la closca, i no m`imaginava que fossin així, amb lo bones que estan. Gracies al teu bloc estem aprenen molt sobre els “peixos”
Un peto

Anònim ha dit...

Ay Dolors, ja poden dir que les esperdenyes de mar són un manjar, però qué vols que et digui!!! Així, crues, no m´agraden gens!!!
Perdona si ho dic, però m´han recordat als llimacs del meu jardí!!!!
Segur que no les compraré, je, je!!!
Petonets, guapa.

ELS PEIXOS ha dit...

Ricard
A mi em passa el mateix que tu ..Jo no hi trobo el que , en canvi a la meva germana l´hi apassionant.
Nosaltres ens passa...que a vegades encara que no en vulguis menjar ..ho tenim que fer perquè no s´en venut.
Les orades estan a punt d´acabar , abans de Nadal ja no n´hi han.
Angeles
Que yo no me estoy de nada ??? y tu te vas a Paris a tomar un café ??
Esto si que es un escandalo.
Disfruta por mi guapa.

Eva
És fan fregides també.
Jo miro de treure peix de totes menes i avui li ha tocat aquest.

Fely
La verdad es que son muy caras , pero como pesa poco no se nota tanto.
A mi me gusta mas un huevo frito.

Lorda
Hola lourdes..
La veritat és que son cares.

Fem un mos
Saps que jo tampop les havia vist mai amb closca abans.

Titaniii
Imaginat que estan cuites, tenen un altre pinta.

ELS PEIXOS ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Nenalinda ha dit...

Guenoooooo me encanta entrar en tu pescaderia wapa , siempre con algo con que sorprenderme si seño , ojala tubiese aqui una pescaderia con esa varieda.
Una vez vi a un cocinero hacer una receta con las alpargatas de mar y me xoco muxooo el nombre porque el bixo en si no lo enseñaron y ahora lo entiendo jajaja.
Sera digno del mejo gurmet y delicioso pero cielo yo no me lo podria come ahora que he visto como es aunque en la pescaderia solo esten las gonadas me da iguaaaar asinque si me lo regalan te lo doy toito paaaa ti.
Me recuerda a unas aligaxas que hay a veces en los huertos .
La receta seguro esta pa xuparse hasta la puntica de los dedos.
Bicos mil y feli finde wapa.

Isabel ha dit...

Dolors, no n'he menjat mai d'espardenyes, m'imagino que el preu també fa!
Poder m'animo a pagar-les i tastar-les, després d'aquesta mega-descripció que ens has fet i amb aquesta recepta tant fàcil!!
Es una passada el que arribem a apendre del peix amb el teu blog!!!

UN PETÓ!!
ISABEL

ELS PEIXOS ha dit...

Nenalinda
Supongo que en la foto tienen una impresión rara pero hechas cambian .De todas formas tamppoco es mi fuerte pero yo tengo la obligación de enseñaros todo lo que tenemos en nuestro mar.
Tienen sabor a gamba y no tienen ninguna espina.
Adios guapa


Isabel
Soposo que el preu que tenen és el més important per no comprar-ne.
A la meva germana li encantan , però mai les havia vist amb la closca..Avui ha mirat el bloc ..i quan les ha vist m´ha dit ..no sè si en tornaré a menjar..je,je,

ONEGA ha dit...

no dejas de sorprenderme con pescados o "cosas" que no había visto nunca, ni siquiera las había oido nombrar. La verdad es que ya pueden estar regaladas, que yo no me aventuraría a comprarlas y menos a comerlas... se asemejan a gusanos asquer.... además después de leer la historia del parásito..buaffff.... todavía menos.
un beso y buen fin de semana, Dolors

La cuina vermella ha dit...

Hola estimada reina del mar!! les espardenyes no n'hem menjat mai, però les hem vist moltes vegades a la platjeta de Palamós quan anem a fer submarinisme, llàstima que està prohibit agafar-les quan baixem sota del mar.
Molts petons artista!

ELS PEIXOS ha dit...

Onega
Yo las he comido muy frititas y tienen sabor a gamba.
Otro dia no explicaré tantas cosas porque sino cogeis manias...
És muy caro y no podemos comer muchas .yo sin ellas puedo vivir , prefiero un pan con tomate o simplemente pan tostado con aceite bueno.


La cuina vermella
Vosaltres si que sou artistes de veritat !!!

Os hi vist en el bloc de la Glòria i en Josep ..Cafè de nit

A vosaltres segur que os agradarien i segur que teniu una recepta millor que la meva.
Adéu guapos i graciés per escriure

Pilar ha dit...

¡Vaya de que me vas a hablar, manjar de dioses!. Sólo las he comido una vez en El Botafumeiro, pero no las he cocinado nunca, para que me salieran mal con los precios a los que están. Te ha quedado un plato delicioso. Un beso

A peu coix. Núria Sagués ha dit...

Hola!
Ja saps que m'encanten els teus apunts, aprenc molt sobre peix i com cuinar-lo.
No havia vist mai les Espadenyes" i menys menjar-les. No m'hi havia fixat mai. Ara quan vagi a la peixateria demanaré que me les ensenyin.
He vist que has donat un tomb pel meu bloc, tens raó, feia dies que no hi escrivia però sempre bado pel teu, encara que a vegades en silenci.
Bloc pa amb oli i xocolata
Salut!

ELS PEIXOS ha dit...

Pilar
pues en el botafumeiro las debiste pagar muy bien de precio, verdad??
Simplemente fritas quedan estupendas..
Adios guapa

A peu coix
Hola maca!!
No sempre les trovaras per el preu que tenen .A vegades és tenen que encarregar.
Gracies per escriurè.

BuenasMigas. ha dit...

Molt bona recepta i molt bona explicació. Com sempre, molt interessant el que ens expliques. Un petó gran.

Maria Jesus Novillas Mancho ha dit...

Un día hice arroz con "espardeñas"
¡¡¡Riquisimo!!!

Maria Jesus Novillas Mancho ha dit...

Queria decir riquisimo

Núria Ordóñez ha dit...

Caram Dolors, aquest estrany peix el vaig tenir a casa d'hoste quan un dels meus fills li va donar per muntar un aquari... La veritat jo no me'l menjaria, em fa una mica d'angúnia.

DOLORS, perquè no tornes al blog? Et trobem molt a faltar, de veres, encara que sigui un cop a la setmana, o cada 15 dies. No oblidis que aquesta activitat, a part de donar-nos coneixement mutu ens distreu i ens aporta salut, física i mental.

Vinga, un petó ben fort per a tú i el teu home.

Anònim ha dit...

L'espardenya es l'ambrosìa dels qui lagrada les menges exòtiques del nostre Mediterrà i millor que tingin un preu força car, aixi n'hi habran mes per mi.

ELS PEIXOS ha dit...

Hola anònim , gràcies per escriure , no entro gaire i moltes vegades no veig si escriviu..

i també pots veure

Related Posts with Thumbnails