Pot arribar a 1 m de longitud total i a 10 kg de pes.
Cos ovalat i comprimit lateralment.
Es reprodueix entre la primavera i l'estiu quan la temperatura de l'aigua ateny els 15 graus. La posta i els ous són pelàgics. Els alevins formen bancs molt nombrosos.
És molt voraç i agressiu, s'alimenta de peix blau, mol·luscs i cefalòpodes.
És una de les espècies de peixos més preuades. Se'n capturen unes 2.000 tones a l'any al Mediterrani.
Es pesca amb fluixa, tremalls, arts d'arrossegament i palangres. Segons la legislació espanyola, la mida de captura ha d'ésser superior als 25 cm de llargada.
És una de les preses més difícils i apreciades a la pesca submarina, es captura fent esperes (amagats darrere pedres esperant que s'atraqui mogut per la curiositat) a grans fondàries (20-35 m). Tot d'una que nota la presència del pescador fuig amb gran rapidesa.
Déntol al Forn
Ingredients per 4 persones
1 ceba3 patates
1 déntol de kg i 250gr. més o menys
oli d'oliva
vi blanc
2 dens d'all
sal i pebre
Preparació
Tallarem la ceba molt prima i la posarem a una plata de forn.
Tallarem les patates molt primes i les posarem damunt de la ceba, de manera que quedi el fons de la plata tot cobert.També hi posarem sal i pebre.Sobra de tot això hi posarem el peix net i salat.
Tot això ho regarem amb bastant d'oli d'oliva.
Tindrem el forn ben calent i ho posarem a dins del forn uns 8 minuts, desprès hi tirarem el vi per sobre.Ja podrem baixar una mica el foc, ho tornem a posar uns 10 minuts més , tot depèn de lo gros que sigui el peix.Passat aquest temps , agafem una mica de suc de la plata i ho posem a una paella amb els alls talladets i quan estiguin fregits és t'iran per sobra del peix .
ho tornarem a posar uns minuts més dins del forn calent .
Això dels minuts , depèn molt de com sigui el peix de mida , o si son dos de més petits, tot depen de lo que os agradi més o menys cuit.De totes maneres val més tenir-lo dins del forn , més minuts les primeres vegades que no pas els últims minuts amb els alls perquè sinó se os cremarien.
16 comentaris:
donc no l'havia sentit mai aquest peix!!
nena tiene que ser un lujo poder comer cada dia pescado en casa, yo me apunto un beso
aquest peix no el coneixia. M'hi hauré de fixar en la meva propera visita al mercat.
pt!
Aquest és el peix preferit dels meus pares, ells el fan al forn i realment és molt i molt bo. Molt bon reportatge. Petons.
Ayyy!!!! si pillara yo uno la mitad del que nos has enseñado para el fin de semana...¡¡menudo festín me iba a dar!!
El nom ni em sona, però ben segur que fet al forn tal i com has explicat deu ser boníssim!!
Petonets preciosa!
Vanesuky.
Cada dia estic més enganxada a aquest blog!! hi han ben pocs que ens ensenyin a cuinar peix com tu!!
Amb lo bó que es el peix!!!
UNA ABRAÇADA!!
Aquest peix no l'he tastat mai, em falta, je, je.
Fet al forn amb les patatones, ha de ser boníssim!.
Molt bona pinta el dèntol. I així fet al forn amb patatetes és com més m'agrada! La teva recepta s'assembla molt a les de l'Arguiñano, només que ell ho feia amb llobarro o amb dorada.
Petons!
una delicia de pescado tienes una buena variedad, me encanta lo que me enseñas wapa.
bss fely
la cocina de Emma
Aquest encara no han pogut posar-lo a la piscina, no els hi queda bé.
Angeles
Sabes que me pasa , Angeles??Pues no me gusta mucho el pescado, que pena verdad??
Eva
D´aquest peix no ni ha sempre , nomès quan és la temorada i no en surt massa.
La cuina vermella
Hola guapos!
És un peix molt fi, del seu gènere, est dels millors!!!
Onega
Hola guapa!!
Si pudiera te aseguro que te mandaba uno, y quien me conoce lo sabe que lo haria.
Aquí tu tienes pescado muy bueno.
Puedes hacer un besugo de los vuestros con la misma receta
Un beso guapa.
Vanesuky
Aquest peix , no es veu cada dia , per això quasi no el veus mai.Però si el vols veurè vina a casa i en veurás molts i de molts tipos.
Isabel
Tens raó Isabel, el peix és molt bo i sobretot per la salut, encara que a mi no m´agrada massa .Si pots menjar peixos com aquest val la pena , i si no son com aquest el menys que siguin molt fresquets sigui el que sigui , que a vegades és veuen uns peixos posats a la venta que semble mentida que existeixin els veterinaris....
Jo només os ensenyo peixos molt frescos i les receptes les copio dels llibres que tinc a casa dels cuiners que m´agraden , però de el que cuino no os ensenyo res , perquè no en se gaire i també perquè quasi tots els blocs de cuina , cuinen , clar, per això és diuen blocs de cuina, oi??
bé ja no m'enrotllo més i encantada de coneix et, desprès visitaré el teu bloc.
Gloria
El pròxim dia que et torni a convidar la Txell , li donaré un perquè te'l faci , que et semble??
Anna
Tu si que el coneixes, oi?? Aquesta recepta no és del Arguiñano, és d'un llibre que tinc de uns quants restaurants de Catalunya .És una recepta bastant normal , o popular diga'l-li com vulguis, je, je...
Jo quan faig peix al forn amb patates, em menjo les patates i el peix el deixo per els altres, quina pena , oi ??? Doncs soc així de tonta..
Fely
Que tal guapa??
Para que veas si hay pescado para comer , en vez de lo que tu sabes .Y todos estos pescados , salen un poco caros , pero si tu quieres con uno de ellos haces 3 0 4 comidas , osea que se aprovechan mucho y estan deliciosos.
Si un dia te decides a comprar algo así o parecido, tienes que decirle a la pescadra que te hagan filetes.Con la cabeza y la espina y unas pocas xe verduras , haces un fumet que te sirve para hacer fideua un dia, sopa otro dia y arroz otro dia y como deja un sabor tan bueno , con poca cosa mas tienes bastante . Me refiero que despues de todo aun sale a cuenta...
Adios guapa , como me enrollo!!!Parezco una pescatera de verdad...
Muchas gracias a todas y todos `por escribir.
Hola Dolors!!! Quina alegria tornar per aquí!!!!
Aquesta recepta és deliciosa, només llegir els ingredients i la preparació ja mén adono. I es que les patatetes al forn amb el suquet del peix queden bonísssimmmeessss!!!! I mare de deu, quin peix més maco!!!! Si sembla de cera!!!!
Segur que surt exquisita, i si que conec el déntol, però més el coneixía per pagell.
un petonet, guapa.
Titaniii
Jo sí que estic contenta quan et llegeixò!!! Portes aqueste alegría sempre a dins teu..
El pagell i el déntol o dentó no és el mateix , el pagell és una mica més rosadet i el déntol té un color més fosquet, però s´asemblen molt.
Un petó maca.
Hola guapa!
Quina bona recepta aquesta del déntol al forn, MMmmm...
Saps? Vaig fer el teu chilindrón amb xips de ceba, però amb perca en lloc de mero, que ja se que no és el mateix però el chilindrón em va encantar. La tinc al bloc, l has vist? També he trobat molt interessant el comentari que m'has fet avui sobre el rap, que s'ha de deixar la pell perquè no es encongeixi, però la pell negra també?
Es un luxe tenir tant a prop una experta en peix com tu, això m'encanta!
Un petonàs, maca.
Buenas Migas
Hola Anna , com estas??
Hi contestat en el teu bloc sobre el meu comentari del rap.
No hi vist la meva recepta en el teu bloc , com est que s´ha m´ha passat?? , ara mateix ho vaig a veure.
Ho pots fer amb qualsevol peix que s'assembli al mero , orada , déntol , llobarro, lluç , rap , filet de bacallà. el que vulguis .
bon dia amb alegria
ahir un pescador em var regalar un dento de 1.900 un bixo y avui mirant y vist vostre pagina vaig a probarlo
merces
Publica un comentari a l'entrada