Pot arribar a 30 o 40 cm de longitud. Viu als fons dels mars poc profunds, generalment entre herbes aquàtiques y algues. Les sèpies tenen una closca interna, ulls grans en forma de W, i 8 braços i 2 tentacles.
Mengen petits mol·luscs, crancs, peixos i altres sèpies. Els seus depredadors inclouen els dofins, taurons, peixos, foques i altres sèpies. Viuen entre 1 i 2 anys.
La sèpia es troba entre les espècies comestibles, pescades sobretot a la zona mediterrània. És un element essencial en la preparació de la paella a certes zones de Catalunya i de vegades es pot afegir al suquet de peix i a la sarsuela.
També es prepara com a element central d'alguns plats, entre els que cal destacar la Sípia amb patates, la Sípia amb pèsols i la Sípia a la planxa.
També es prepara com a element central d'alguns plats, entre els que cal destacar la Sípia amb patates, la Sípia amb pèsols i la Sípia a la planxa.
I ara una cosa que pot ser que no sabeu.....
La joieria
Els ossos de la sípia s'utilitzen com a motlle per a l'el·laboració de peces de joieria. Aquest material és esponjós i fràgil, i és resistent a les altes temperatures del metall fos. A més, l'os deixa uns bonics relleus impressos al metall que donen unes característiques molt especials a la joia.A que no ho sabieu??? , jo només ser que és fa servir per donar-li als ocells .
Aquest arròs pot ser caldós o no , com os agradi més.
Ingredients per 6 persones
400 gr. de cebes
700gr d´arròs
1 tomàquet
oli, sal
2 sipíes petites per cap
escamarlans i musclos
1 cap de rap
500gr de peix de roca
1 pastanaga i una mica d´api.
Elaboració
A una cassola amb oli , hi fregirem les sípies , netes i tallades , que si no en tenim de petites pot ser una de grossa tallada.Seguidament hi afegim els escamarlans , tot ben sofragide´t , desprès és treu del oli i és reserva'n.
Amb el oli de sofregir tot això , s´hi incorporà la ceba talladeta ben petita , Primer a foc fort i desprès més suau, fins que quedi fosca però sense cremar-se.
Hi afegirem el tomàquet pelat i ratllat.
En una olla a part hi posarem aigua , el cap de rap , el peix de roca , la pastanaga i el api.Te que bullir fins que redueixi a la mitat.
a la cassola del sofregit hi posarem l'arròs i anirem movent fins que quedi dorade´t.Hi afegirem les sípies i els escamarlans i com que ja tindrem el fumet a punt , li posarem . Tot junt pot ser uns 20 minuts més o menys, tot depèn de com os agradi de cuit.
Els musclos és poden obrir a part i posar-hi només una part amb el bitxo i l'altre no.
Bon profit.
24 comentaris:
Ostres Dolors, això d'avui és impressionant, quina arròs més suculent, t'ho dic de tot cor, el meu, al teu costat sembla de principiants!!!
La propera vegada també posaré els musclos sense closca! un petó immens.
Hola,
Fantàstic arròs de peix, senzill i amb bon producte. Si l'has fet amb els ingredients que ens ensenyes a les fotos, tot un luxe. Avui dia costa trobar sípies amb aquest color i lluentor de fresques que son i dels escamerlans no en parlem.
Quina sort que tens de disposar d'aquesta matèria primera.
Salut,
Pepin
La cuina vermella
No crec que el teu arròs sigui pitjor que el meu , que a mi em diu un ossellet que el fas boníssim!!
No sabia si posar la foto , perquè t'assegur-ho que queda més bo del que semble a la foto.
Un petó guapos.
La cuina de Cal Pepin
No se si t'ho creuràs , però jo aquest producte intento vendre'l i el que queda és el que ens mengem nosaltres . a vegades agafo uns escamarlans de fa 2 o 3 dies i com que no porten conservant estan una mica negres, arribo a casa poso la cassola al foc , poso els escamarlans mixt negres i al moment em queden vermells com si res .Aquest peixos quan els posem a la venta son acabats de pescar i encara que els mengem 2 o 3 dies desprès no passa res .
tens raó , costa molt trobar peix d'aquest , però és que també a nosaltres ens costa molts més sacrificis , al mati a una platja a la tarde si fa falta a una altra i a la nit al Mercabarna.
T´explicaría moltes més coses però semble que estigui venent i em sap greu.
gracies per escriure.
hola dolors, qu bueno tien qu estar, un dia nos tienes que invitar jjajaja besos
Dolors... con este arroz me has matado!!! a mí también me da envidia esa materia prima que estás utilizando, se ve que en grandes superficies no pillamos el pescado así ni de coña..!!!
menudo lujado de receta y de foto.. ya me pegaría yo un homenaje con esa cazuela de arroz. ¡¡qué rico!!
Ohhhh, quin arròs més gustoset!Es veu impressionant!He ampliat la foto i ostres, increible!
Petonets maca i gràcies per aquestes receptes amb peix tan delicioses.
Vanesuky.
Dolors quin arròs que t´has marcat, m´encanta caldoset com és , amb aquests escamarlans que diuen xúclem-ho tot!!!!!!
una meravella noia.
,molts petons
mai
Angeles
Atrevete ven y nos conoceremos, vale??
Onega
Guapa, me da pena que siempre me dices lo mismo y yo que no pueda enviarte nada.
Es verdad que en las grandes superficies no hay nada de eso.Yo fuí el otro dia ........no digo nombres porque tampoco se trata de hacer daño, pero fuí a chafardear el pescado porque estaba esperando a mi hijo y pensé : no hay veterinarios por aquí??? como yo no voy nunca a estos sitios , no estoy acostumbrada .Lo raro es que no maten a nadie.
Con el pescado que teneis por aquí, tendrias que ir al mercado a por lo fresco, no??
Vanesuky
Tu també el fas molt bé.
Adéu maca.
Mai
Hola maca , és veritat que amb aquest peix pots menjar- t´ho tot sense perill de que et fagi mal.Tot això no porta concervans.
no coneixia pas l'aplicació de l'ós de la sípia en joieria, que interessant.
Per cert, l'arròs fa una pinta boníssima!
Gracies pels comentaris sobre el meu pa, em treus els colors.
pt!
Eva
No ho sabies , oi??Jo tampoc.
i del pa ja saps que penso.
Un petó maca.
Arròs de peix i amb mol bon peix quina delícia, te na sobrat un plat, encara que estigui reescalfat ummmmm
petons
Que bó Dolorsssssssss!!!
I en el post de mes abaix quines maravella de gambas.
Petons
Maeeeeeeeee wapa que arros mas ricoooo y con to fresquito seguro que estaba de mueteeee lenta , se ve espectaculaaaaaaar.
Bicos mil wapa.
Fem un mos
Margot
Nenalinda
A les tres i a tots i totes!!
Estic molt contenta de que em visiteu.Per mi això és molt important i cada vegada que entro hi veig que tinc comentaris , m´emociona!!
Moltes gracies a tots i a totes i fins aviat.
Molt interessants les curiositats que ens expliques de les sípies i jo m'apunto a l'arròs sec.
Fins aviat
mmmmmmhhhhhhh!!!! aquest arròs devia estar per llepar-se els dits. Té molt bona pinta . Magnífic post , com sempre.
Una besada ben forta
Dolors; -El millor peix- La paella és per quinze o per vint?, si és per vint encara hi sóc a temps... si és per quinze, tindré que esperar un altre día, amb toca el disset... amb tots aquets ingredients i el millor peix... quina passada¡¡. Que vaigi de gust Dolors¡¡. Josepb.
Gloria
Estic segura que tu els fas molt millor que jo .Em tot el que ens ensenyes , no es pot comparar amb aquest arròs.
Xisca
Com estas maca ?ja falta menys per poder tenir un bloc ? Sinó no se on escriure.
Adéu maca , una abrasada.
Josepb
Josep ,quan vulguis i on vulguis.Sempre tinc sofregits de peix preparats al congelador i amb un moment tinc l´arròs fet t´ho assegur-ho.I això és perquè sempre tinc peix de sobres , que et semble.
Gloria
Estic segura que tu els fas molt millor que jo .Em tot el que ens ensenyes , no es pot comparar amb aquest arròs.
Xisca
Com estas maca ?ja falta menys per poder tenir un bloc ? Sinó no se on escriure.
Adéu maca , una abrasada.
Josepb
Josep ,quan vulguis i on vulguis.Sempre tinc sofregits de peix preparats al congelador i amb un moment tinc l´arròs fet t´ho assegur-ho.I això és perquè sempre tinc peix de sobres , que et semble.
Jolines!!!! Quina gana que fa quest arròs, te que estar bonissim...
Bsss
Celes
Hola , celes ,com estas maca??
És veritat , te un gust de peix boníssim
Una abrasada.
Celes
Hola , celes ,com estas maca??
És veritat , te un gust de peix boníssim
Una abrasada.
Ja pots anar dient ja noia de les meves receptes que al teu web hi tens coses molt saboroses, com aquest plat d'arròs de peix.
Amb el teu comentari respecte l'os de la sèpia m'has recordat que el meu avi m'hi dibuixava una Verge Maria que em durava fins l'arròs vinent.
Segueix per aquest camí que jo vindré al darrera a prendre'n nota, je je, je.
La mama
Molt contenta de tenirte al meu bloc.
Moltes gracies maca.
Publica un comentari a l'entrada