dijous, de novembre 12, 2009

Peixos Marins dels països Catalans.

Pelàgics i de fons profunds.
Sardina
Sardina pilchardus
Forma moles molt denses que viuen prop de la superficie , a mar obert , on s´alimenten de plàcton .
És el peix més capturat al mar català.







Seitó
 Engraulis encrasicholus


Anxova , cent -en -Boca

Peix migrador molt gregari.a la primavera s´acosta al litoral , mentre que al l´hivern viatge a aigües prufundes.


Tonyina
Thunnus Thynnus
 Molt corpulenta, gregària i excel-lent nedadora , efectua migracions que temps enrere l´apropaven a la costa , on es capturava amb almadraves. La pesca intensiva per nodrir el voraç mercat japonès està posant en joc la seva pervivència.

Gall de Sant Pere
Zeus Faber
Viu solitari o en grups petits, i se´n troben tant prop del fons com entre dues aigües. S´alimenta en bona mesura de sardines , i ppot arribar a fer mig metre


Pagre
Pagrus
Com el pagell , viu solitari o en grups petits , sobre fons de roca , grava i sorra.
els exemplars adults arriben als 75 cm.

Mero
Mero de fons
habitant dels fons rocosos profunds , cada cop n´hi ha menys .



Lluerna Rossa
Triga lucerna
Pròpia d´aigües poc profundes , sobretot a l´estiu, on viu en grups sobre fons de sorra i grava.







Peix espasa 
Xiphias gladius
Emperador
Espècie migradora i predadora a peixos pelàgics i calamars.Pot presentar
un comportament agressiu vers altres peixos, com ara taurons , per defensar el territori.



Bruixa
Com els alyres peixos plans , no té una forma simètrica , sinó que neda lateralment sobre el fons.Viu en substrats fangosos i sorrencs.





Escórpora allargada
Scorpaena elongata
com les altres escórpores, és un peix predador, solitari i territorial, que viu sobre els  fons profunds.


Sard
El Diplodus Sargus, conegut a tot arreu del país com a "sard", té el cap i la boca grans, amb una taca negra que va del morro fins darrera de l'ull. Té de 8 a 9 bandes transversals, que desapareixen en arribar a la panxa, amb una taca negra a l'inici de la cua.

S'alimenta d'algues, moluscs i peixets, i viu entre els 2 i els 20 metres de fondària. De jove viu en grups, però de grans és solitari.

A l'estiu pot entrar a les desembocadures dels rius, però es molt comú a tot el litoral durant tot l'any. Amida de 20 a 30 cm. tot i que se'n troben de fins a 45 cm. i dos quilos de pes.

 

Verats
És un dels peixos blaus més capturats. Molt gregari i migrador , viu en fondàries considerables, però se´l pesca a la llum .





Molla , o Mollera Roquera o Bròtola, n´hi han de fang.aquesta no ho és.
Els adults d´aquest peix de fons fangosos ocupen profunditats importants. És capturen sovint amb arts de ròssec.




Llenguado
De dia viu enterrat al fang, amb els ulls que sobresurten del substrat, i surt de nit a caçar.Els juvenils viuen en aigúes litorals.





En faltan molts més , un altre dia farem la segona part , d´aquesta especiè tan maca que tenim en el nostra Mar.













15 comentaris:

Onega ha dit...

¡¡¡qué buen post, Dolors!!! la verdad es que es una buena idea para conocer lo que se cuece en los fondos marinos de esa zona del mediterraneo... no sé de dónde sacas tanta información y tanta foto de peces y pescados. Seguro que estás superbien documentada. ¡¡menudo trabajazo!!
un saludo.

Titaniii ha dit...

Dolors!! Em sembla molt bo aquest post!!! Em va perfecte per a conèixer una mica més el nostre peix!!! Tot el que sigui aprendre sobre el tema culinari m´agrada, així que espero ansiosa la segona part!! Encara que potser tindrás que fer una tercera!!!
Petonets!!!

fem un mos ha dit...

Una classe magistral per conèixer als nostres peixos, així sabrem mes be el que comprem
Un peto

Angie ha dit...

Qué variedad de pescados, Dolors! Y yo no conozco ni la mitad! Gracias por enseñárnoslos y feliz finde!

Margarida ha dit...

Avui per dinar hem menjat galls de Sant Pere a la brasa. Que bons!
M'agrada molt tot el peix, però de blau no en menjo gaire perquè l'oli que té no se'm posa bé. Però cada dia podria menjar peix i no me'n cansaria mai.
Quin bon post que ens has posat!
Una abraçada!

Celes ha dit...

Me ha gustado mucho esta entrada, tenemos que conocer lo nuestro, y a veces se nos olvida, al final sabemos más de los demás que de nosotros...

Bsss

ELS PEIXOS ha dit...

Onega
Hola guapísima !!! Me imagino que eres guapa , mira que si luego me sales fea!!!!! Pero por dentro eres muy guapa.
Esta información? me la mandaron el gremio de los pescateros.Las fotos??Nena !!!mias de mi pescaderia.Por lo menos puedo presumir de tener un pescado super fresco, a estas alturas ya no puedo presumir de nada mas , ja, ja.
Un abrazo.

Titaniii
Que tal maca?
Em falta una mica de temps , però de seguida que pogui ho faré.


fem un mos
i amb tot i això , fins i tot a mi encara m´enganyan..


Angie
Y los que faltan , ya lo veras.


Margarida
Ets de les pocas persones que el coneixes aquest peix , és molt fi , oi??
A mi no m´agrada gaire el peix , pero pensa que és de lo millor que podem menjar.Ai si em senten els que venen carn...


Celes
Hola guapa!!
Tu sabes mucho de pescado , ya te lo he dicho otras veces .La gente de las Islas teneis un don especial por el pescado.

Moltes gracies a totes per escriurè

Glòria ha dit...

Un post per tenir a mà, com a referència de les característiques dels peixos. N'hi ha tants que m'agraden...

ELS PEIXOS ha dit...

Gloria
En falta'n molts , ja els aniré posa'n!!!
Em falta una mica de temps.

ELS PEIXOS ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
La cuina vermella ha dit...

Hola maca!! els llamantols d'ahir van ser deliciosos. Escolta estàs feta tota una experta en peixos, aquest post d'avui és meravellós, tan ben explicat i fotografiat!! molts petons!

ELS PEIXOS ha dit...

La cuina vermella
Tot això és gracies a vosaltres !!!

Els llamàntols eren per ahir?? creia quere'n per avui.
Adéu guapísims....

*Eva* ha dit...

ni t'imagines el que estic aprenent dels peixo gràcies a tu!
m'encanta!
pt!

Ricard Sampere ha dit...

Això més que un article és una classe magistral... M'encanta...

ELS PEIXOS ha dit...

Eva
estic molt contenta que jo et poguir ensenyar alguna cosa i m´agrada que t´agradi.
Un petó maca

Ricard
Això res de res , ho copio dels llibres...

i també pots veure

Related Posts with Thumbnails