dimecres, d’octubre 14, 2009

LLampugues


Aquesta foto l´hi treta d´Internet.

Aquest és un post dedicat a la meva amiga XISCA, que si no hagués sigut per ella , jo no sabria que existissin les llampugues.
És pescan ara a la tardor igual que el Calamars i les Orades .

Tot i que va ésser pescada i consumida tradicionalment arreu de la zona costanera de les Balears i del País Valencià, actualment només és un peix comercial a Mallorca.
A Eivissa i a zones costaneres d'Alacant només és menjada per la gent que la coneix. La llampuga pot ser un dels ingredients de la sarsuela de peix.
Aquest peix forma part també de la gastronomia tradicional de Malta i d'altres llocs de la Mediterrània. Comparat amb altres peixos oceànics de talla similar la carn es relativament tova. Té molt bon gust, tant bullida com a la planxa o a la brasa. Es pot tallar en filets grans i es fàcil de treure les espines abans de cuinarla.
És un peix ideal per bullir car produeix un brou de sabor molt agradable, apreciat en gran mesura a la cuina de diversos països asiàtics.
Pot assolir quasi els 2 m de llargària total amb un pes de 30 kg.
Cos allargat i deprimit lateralment amb l'alçada màxima al cap.

Greixonera de llampuga amb pebres
Ingredients per a 4 persones: 1 llampuga sencera
2 quilos de patates
1 quilo de pebrots vermells
2 quilos de tomàquets madurs
Oli d'oliva
Una mica de sucre
Farina Sal i pebre
Preparació:
En primer lloc, vam tallar la lampuga en rodanxes, rebutjant el cap. Salpebrem el peix i ho reservem. Tallem les patates en rodanxes molt fines i les fregim en abundant oli, a foc lent, i les retirem quan estiguin orades. Repetim la mateixa operació amb els pebrots, els tallem a trossos i els fregim fins que estiguin molt fregits. D'altra banda, per a fer la salsa, vam trossejar els tomàquets (sense pelar), i els posem en una paella amb un poc d'oli a foc lent. Salpebrem i afegim una cucharadita de sucre, per a llevar l'acidesa del tomàquet. La salsa estarà llista en uns trenta minuts; si veiem que reduïx massa, vam afegir un chorrito d'aigua. Quan la retirem del foc, hauríem de passar-la pel xinès, per a rebutjar la pell, i d'aquesta manera ens quedarà una salsa fina i tamizada. Finalment, vam fregir el peix en una paella amb abundant oli, i ho traiem quan estigui bé doradito. Per a servir, vam col·locar en una cassola de fang (greixonera en mallorquí) les patates fregides, damunt el pebrot i sobre aquest el peix, encara calent. I finalment, afegir- hi la salsa de tomàquet quan estigui bé freda.
 Pebres vermells farcits de llampuga  
Ingredients:  
12 pebres vermells mini ( en el seu defecte 4 normals)    
2 llampugues  
1 paquet d'algues seques 
300 g de salsa de soja 
100 g de vinagre d'arròs 
2 albergínies
1 tomàtiga d'ensalada
1 ceba
Farina
200 g de llet
oli d'oliva i Sal

Elaboració:

Feis filets i llevau les espines de les llampugues.
Posau-les a marinar amb la salsa de soja i el vinagre d'arròs devers 4 hores; un cop marinat, ho treis i ho reservau.
Pelau ieliminau les llavors de les tomàtigues i tallau-les en daus.
Posau els pebres al forn amb una mica d'oli d'oliva en una palangana i les albergínies en una altra a 170º C. Els pebres 12 minuts i les albergínies 20 m.
Pelau els pebres i les albergínies i capolau-les amb una mica d'oli d'oliva fent una crema fina.
Posau-hi sal a gust i resevau-ho.
En un bol posau a hidratar les algues seques devers 10 minuts. Una vegada colades, mesclau-les amb la lampuga tallada en quadradets i la tomàtiga amb una mica d'oli d'oliva. Farciu els pebres.
Tallau els anells de ceba molt finets i deixau-los en remull amb la llet devers 10 minuts. Colau-los, enfarinau-los i fregiu-los en oli molt calent. Posau-los sobre paper absorvent per treure un excés d'oli. Per muntar el plat, posau una base de salsa damunt els pebres: tres per ració i un bon grapat de ceba sofregida.
Aquesta recepta és de la TV de Mallorca , li treta d´Internet.

i la meva amiga Xisca m´ha deixat aquesta canço:
"Ja vénen els mariners, però no duen llampugues, més que dues de menudes.
És senyal que hi ha poc peix”. ..........





13 comentaris:

Angie ha dit...

Copia, copia..., que yo también te copio a ti y aprendo un montón! Aunque mis padres eran de Alicante y hablaban en valenciano, hay palabras escritas que me cuesta entender, pero por lo demás, genial! Un besito, guapa!

Pilar ha dit...

Yo no conocia este pescado, pero realmente has hecho con el un guiso estupendo.
Gracias por acordarte de mi en mi Santo.
Un beso

Virtuts ha dit...

Hola Dolors.

aquest peix no ho coneixia !!!!, cada dia aprenc més amb les teves receptes i comentaris, segueix així i no baixis la guàrdia ....

petons

fem un mos ha dit...

No coneixia aquet Peix, no hi ha com saber un munt del material que es porta entre mans
Petons

La cuina vermella ha dit...

Hola Dolors, perdona el retard en els nostres comentaris, però és que literalment anem de bòlid. Nosaltres tampoc coneixiem les llampugues, sempre aprenem coses noves a casa teva. Un petó.

xocolata ha dit...

No conexia aquest peix, i m'imagino que n'hi ha molts que per desconeixement ens deixem perdre!
Una abraçada!
Mònica

ELS PEIXOS ha dit...

Angie
Que tal guapa??
Has visto que tengo traductor en el bloc??y por supuesto que lo que no entiendas te lo explico en seguida.
El valenciano y el catalán ,son muy iguales , osea que nos entendemos perfectamente.
Adios, guapa!!

Pilar
Como estas Pilar , no tienes muchas ganas de trabajar??
Este tiempo es un poco raro y deprime un poco , verdad ??
hasta pronto.

Virtuts
Jo tampoc , m´ho va dir aquesta noia que dic en el ppost.
Et vaig escriurè un e- mail i no has contestat , no el vas veurè??
Adéu maca!!

fem un mos
Jo tampoc!!!Ara li he dit al meu conyat que m´en porti i el provarem.
Fins aviat.

La cuina vermella
Com esteu??Esper-ho que bé.
Ja m´agrada que tingueu feina.
Jo tamppoc les coneixia !!
Un petó.

Xocolata
Hola Mònica , com estas ?
On és menja més és a Mallorca , allà ho coneixen molt.
fins a la próxima.

ELS PEIXOS ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Xisca ha dit...

Moltes gràcies Dolors per a tot,

Has triat la millor recepta , així és com ens el menjam més amb pebres vermells , és un plat de luxe ja ho veuràs.

Aquest cap de setmana a Capdepera ha estat la Fira de la Llampuga i allà en la llampuga fan moltissims plats , ja te'n passaré algunes .

A mi m'encanta aquest peix , quan s'acaben els raons comencen les llampugues i els bolets .

Moltes gràcies una altre vegada per la dedicatòria , però no importava el post és teu i és excelent com sempre.

Celes ha dit...

Hola wapa!!!! La llampuga es muy conocida en Mallorca, en Menorca no tanto, pero tambien se cocina. La receta que yo conozco tambien es con pimientos y esta de rechupete....

Te explico, lo de ir de rubiales tiene su intringulis, y es que no tengo que ir tan a menudo a la pelu a disimular las canas, jijiji.

Bsssss

ELS PEIXOS ha dit...

Xisca
Moltes gracies guapa per tot .
No se d´on est , però a sa poble coneixem un català casat amn una Mallorquina ..
Adéu i fins aviat.

Titaniii ha dit...

Doncs gràcies a tu ja se el que son les llampugues, perque és la primera vegada que sento parlar d´aquest tipus de peix.
Es increible la varietat de peixos que tenim, i sempre acabem comprant rap, sardines o bacallà. A vegades em sento una mica ignorant!!!
Un petó, dolors, i bon cap de setmana.

ELS PEIXOS ha dit...

Titatiii
Com estas?
Que tots i totes les ignorants siguin com tu, a vegades passa que no ens atrevim a tastar altres coses que hi han a la peixateria.
una abrasada

i també pots veure

Related Posts with Thumbnails