dimecres, de juny 03, 2009

Escopinyes.

Els cárdidos o cardíidos (Cardiidae) són una família de mol·luscs bivalvos coneguts vulgarment com escopinyes de gallet, especialment l'espècie europea comestible (Cerastoderma edule). Les seves conquilles són comunes en moltes platges del món. Les valvas es distingeixen per la seva simetria, acorazonados i fortes i pronunciades costelles longitudinals. Les escopinyes de gallet viuen enterrats, en zones pròximes a la costa. Es coneixen al voltant de 200 espècies, en la seva major part nadives dels tròpics. Dintre de la fauna llatinoamericana cap destacar l'escopinya de gallet coneguda menjo Mija mija (Trachycardium muricatum), present en les Antilles i en les costes brasileres, uruguayas i argentines.
En el golf de Mèxic es troba Dinocardium robustum, i en les costes del pacífic mexicà es troba Laevicardium elatum. La conquilla del mol·lusc té tres obertures (inhalante, exhalante, i pedal) per a sifonear aigua i com peu.
Les escopinyes de gallet s'enterren en el substrat prop de la superfície de l'aigua, usant el peu, i s'alimenta bombant aigua i filtrant plàncton. Són també capaços de 'saltar' per embranzida del seu peu. AL contrari de molts bivalvos, les escopinyes de gallet són hermafroditas i es reproduïxen ràpidament. Són consumits per moltes espècies de peixos de mar.
Gaspatxo d´escopinyes amb gelat d´oli d´oliva.
Ingredients

per 4 persones
1k tomàquets madurs
1 pebrot vermell
1 cogombre petit, 1/2 ceba, 1 gra d´all
1 cullerada de comi
3 cullerades de vinagre de xeres, 5dl d´oli d´oliva
1/2 kg de escopinyes ,1 fulla de llorer, sal i pebre.
Gelat
100 g de xarop de glucosa
300g de sucre
1l. d´aigua, 4 dl d´oli d´oliva.
Preparació
Rentar els tomàquets i el pebrot.Tallar el pebrot , el cogombre i la ceba.
Tallar els alls petits am el comí, desprès tot junt amb una batedora , triturar i afegir-hi el vinagre i el oli lentament per que no es talli la salsa.Posar sal i pebre i colar amb el xino per que quedi una crema suau.Tapar i conservar a la nevera.
Obrir les escopinyes al vapor amb la fulla de llorer , treure la carn de les closques i reservar.
Barrejar la glucosa, el sucre i l´aigua.Deixar refredar a la nevera i afegir l´oli movent molt de presa per que quedi un gelat Cremós.Posar-ho al congelador i deixar-ho fins que quedi un gelat.
Servir les escopinyes amb plats individuals, posar una bola de gelat a cada plat i afegir el gaspatxo.
Cuina mediterránea.( Susaeta)


El pa de xapata és ideal per tota clase de GASPATXOS

7 comentaris:

deakiapekin ha dit...

aixó si que es un gaspatxo, pero yo li diria (Gaspatxo afrodisuac)
petonet angels

Virtuts ha dit...

Que bones les escopinyes amb aquest oli i aquest pa !!!!!
El gelat d´oli d´oliva deu esta molt bo no???.

Dolors avui he parlat amb l'Albert, no se si tu ha dit, ja amb parlarem.

Adeu, bona nit

Manduca ha dit...

El gaspatxo ha d'estar boníssim, però vull dir que el pa de xapata no està bo amb el gaspatxo està bo AMB TOT!!!!

ELS PEIXOS ha dit...

Angeles
Això si que no ho sabia, ho provaré, je,je,

Virtuts
Nena a quina hora et conectes???
aquest gaspatxo també el farem quan anem a les oliveres...


Manduca
Jo també prefereixo el Pa , amb qualsevol cosa esta bé.

ONEGA ha dit...

Seguro que está delicioso ese gazpacho, pero ese pan chapata tiene una pinta impresionante...

Anònim ha dit...

Mare meva, se´m fan saliveres!! Aquesta recepta ha de estar bonísssiiiiiimaaaaa!! Te una pinta tan estupenda...; no he pogut evitar sonriure per les escorpinyes i els "berberechus" que diuen molts!! Gràcies pel teu comentari i diga´s si us plau, si encara es continua veient malament el blog. No ho entenc perque jo el veig bé. Un petonet.

ELS PEIXOS ha dit...

Onega
El pan no se si te puedes imaginar como esta , yo estoy a dieta y como poco, cuando paso por el horno cierro los ojos y la nariz.Vivo encima del horno y es muy duro para una panarra como yo..

TitanIII
Ja veus que no hi ha manera de saber escriura el teu nom.
Ara miraré el teu bloc i si esta bé t´ho escriuré allà.
Tots diem berberetxos, no pasa rés .

i també pots veure

Related Posts with Thumbnails