divendres, de maig 22, 2009

BULLABESSA

ANIVERSARI 50 ANYS
Sempre penses que a tu no et passara igual que els altres, que tu no et faràs gran,que no et canviara el cos, no s´arrugara la pell.....
Desprès t´ha adones que a tu et passa igual que a tothom i que tens la sort de fer -te gran i de estar bé amb salut i feina.
Perdoneu , ha sigut un indis, ( escriure el que penses ara que fas 50 anys), és que el dimarts passat 25 anys de casada i avui 50, costa una mica de pair semble que si ho expliques no és tan dur.....

Aquesta sopa és típica de Marsella però amb un toc català si es prepara am peix recollit a la nostra Costa catal ana.
els ingredients

1 escórpora, 2 rates, 1 lluerna, 4 gambes, 4 cloïsses .
Alli oli
1l.de fumet blanc
uns brins de safrà, 1/2 bitxo o caiena
16 llesques de pa torrat i 2 cullerades de picada de fruits secs.

Per fer l´allioli
els ingredients
2 grans d´all, 1 rovell d´ou, oli d´oliva
la molla d´una llesca de pa remullada amb unes gotes de vinagre o de llimona i sal.
la preparació
Amb l´ajuda d´una mà de morter, esmicolar fins que quedin ben triturats els grans d´all sense pell.
Afegir-hi el rovell d´ou i la molla de pa, i continuar matxucant.
Quan s´aconsegueixi una barreja més o menys homogènia, ja es pot començar a abocar sense aturar-se un rajolí d´oli d´oliva molt finet, al mateix temps que es va remenant incorporant l´oli que es deixa caure.
Si lállioli s´ha lligat correctament, quedarà una textura de maionesa.
Parar d´abocar oli quan la salsa hagi crescut prou.
Per fer el fumet blanc
els ingredients
1/2 cap de rap , 200g, de peixos de roca petits, 100g. de crancs de mar, 1 cua de lluç o 1/2 cap de lluç, 2 cebes, 2 pestanagues , 1 porro , 1/2 branca d´api
1 gra d´all i oli d´oliva.
la preparació
En una olla prou grossa, per fer caldo, amb un rajolí generós d´oli saltar les verdures amb el gra d´all.Quan siguin rosses afegir els crancs i saltar el conjunt durant 2 minuts més.
Omplir l´olla d´aigua, afegir els peixos, cues i espines.Esperar que arrenqui el bull i deixar fer xup-xup a foc lent durant 20/30 minuts.
Amb l´ajuda d´una escumadora anar retirant la capa d´escuma que es fa sobre el fumet.
A l´hora de fer servir el fumet per cuinar és important colar-lo per retirar-ne les impureses i sempre fer-lo bullir abans d´incorporar-lo a quasevol plat.
Per fer la picada de fruits secs.
els ingredients
2 grans d´all
1/2 manat de julivert i 2 cullerades soperes d´oli d´oliva.
25 g d´ametlles torrades i pelades, 25 g d´avellanes torrades i pelades.
Afegit l´oli en un got de túrmix o de termomix, triturar les fulles del julivert i els alls pelats.
Desprès afegir les ametlles i les avellanes i triturar tot.

la preparació de la Bullabessa.
Els peixos nets d´escates i d´espines.Tots els caps i espines es fan servir per fer el brou.
Al allioli se li afegeix 1/2 bitxo i uns brins de safrà abans d´incorporar l´oli.Aquesta salsa s´anomena rouille.
En una cassola a foc mig abocar el fumet prèviament escalfat i net d´impureses.
Esperar que arrenqui el bull.Salar els filets de peix e incorporar-lo a la cassola.
Cinc minuts després ja es poden tirar les dues cullerades de picada i uns brins més de safrà.
Afegir-hi les cloïsses i les gambes també.
Tapar i deixar coure 3 minuts més.
Abans de retirar la cassola del foc, tastar i rectificar de sal en cas necessari.Sempre que les cloïsses estiguin obertes.
Estendre la rouille preparada anteriorment a les torradetes de pa.S´han de servir al mateix temps que la sopa com acompanyament.
recepta de Quim Marqués

Aquest pa podria anar molt bé per fer les torrades de la Bullabessa.

10 comentaris:

La cuina vermella ha dit...

Hola! com portes els teus 50 anys, bé? esperem que si, que siguis molt feliç i que d'aquí 50 anys ens ho tornis a explicar. Molts petons Dolorss. Adéu.

Ada ha dit...

Hola Dolors!!!per fi miro el teu blog, i m'he quedat parada!!quines fotos més xules, i les receptes semblen boníssimes!!!m'ha encantat el post dedicat al pa...la veritat és que em sento afortunada de tenir l'oportunitat de tastar aquest pa, està tan i tan bo!!per cert, la foto del Biel és genial!!
un petó per tota la família!!
Ada

ELS PEIXOS ha dit...

la cuina vermella
Els 50 els porto tots no me'n falta ni un .Em van dir que anava al camp del barça i vaig acabar a un sopar sorpresa amb la meva germana , Cunyat els meus nebots i uns cosins.
és una mica difícil que D'aquí 50 os ho torni a explicar però ho intentaré.
graciés, os dec la convidada, vaig portar cava però no va venir ningú de la família.
os va anar bé la comunió?
adéu i fins aviat.

ELS PEIXOS ha dit...

Ada
Estic molt contenta de que hagis mirat el meu bloc.Si vols veurà un post ven fet de pa del Albert, ves a la CUINA VERMELLA i busca Pa i et sortirà l´Albert amb la parella que l´hi van fer el POST, t´agradará.
El Pa que fa l´Albert és molt bo , però el peix que nosaltres venem també.però ja se que te més merit el Pa perque ell el fa i nosaltres no fem el peix, però tenim molta feina per poguer tenir aquest Peix tan fresc..
Graciès per escriura i fins dimecres.

deakiapekin ha dit...

nena quins peixos.
hola y felicidades que blog tan apetecible besos nos iremos viendo angeles

ELS PEIXOS ha dit...

Angeles
Mucho gusto en conocerte y muchas gracias por el comentario.

Pilar ha dit...

¡Hola Dolorss! Yo tembién pensaba que yo no me haría "mayor", pero todo llega. El otro día mi hijo me pregunto la edad de un matrimonio conocido nuestro. Son jovenes le dije. ¿Pero cuantos años?, insistió mi hijo. No se, casi cuarenta, creo, le contesté. ¡¡¡¡Cuarenta!!!!, cacareo mi hijo al tiempo que se reía, y decias que eran jovenes....(Sin comentarios).

Bueno muchas felicidades por tus magníficos 50 y por llevar 25 casada con ese fantástico panadero, que hace recetas tan deliciosas.

...y la bullebesa de diez.
Un beso

ELS PEIXOS ha dit...

Pilar
Muchas gracias Pilar , jo todavia me acuerdo cuando los chicos de 26 eran mayores para mi!!!!!
Un abrazo

Cuinagenerosa ha dit...

per molts anys, dolors, pensa que els 50 és una edat magnífica (la meva dona els fa enguany i a mi em falta poc).
en lloc de fer-te un regal nosaltres, ens regales tu aquesta magnífica recepta de bullabesa.
moltes gràcies.
un petó ben fort!

ELS PEIXOS ha dit...

Manel
Estic molt contenta de que quasi tingueu la meva edat, ja començava a pensar que era la única que tenia tans anys.
Moltes felicitats per tots dos i moltes graciés per escriure.

i també pots veure

Related Posts with Thumbnails