dimecres, d’abril 08, 2009

Mero ,Nero i Bacallà


Els Peixos

El millor Peix del mar
Aquest dies de setmana Santa podríem fer un extra .Hi pensat que a part de fer el típic Bacallà amb ous que quasi ja no fa ningú, podríem fer també un Mero o Nero.
El Mero és un peix poc conegut per el seu preu tan car, i també perquè venen un peix sense espina que l´hi diuen Mero i de Mero no en te ni el color.
Aquest imponent peix pot arribar a amidar fins a 1,5 metres. Té el cos allargat, pla lateralment, amb la mandíbula inferior una mica sortint. L'aleta dorsal presenta una escotadura clara entre els ràdios espinosos i tous. El color és fosc, entre verd i marró, moteado de color més clar en tons verdosos, grocs o blancs. La part inferior és groguenca. L'aleta dorsal té un re borde de color taronja, mentre que les altres aletes tenen la vora blava clar.
Habita en les zones rocoses en les quals abundin les coves i forats. Sol trobar-se-li a partir dels 10 metres de profunditat. A causa de la sobrepesca indiscriminada amb arpó, és molt escàs en algunes zones del Mediterrani, de les quals ha desaparegut de les aigües superficials, retrocedint fins a les aigües profundes.
El nero sol viure aïllat en un territori fix en el qual disposa de nombrosos amagatalls en els quals desapareix al sentir-se amenaçat. En l'època de posada sol observar-se un mascle gran al costat de diverses femelles més petites. En aquesta espècie és possible observar la transformació sexual de femelles a mascles, distingibles essencialment per la grandària, que en les femelles no sol sobrepassar els 80 cm. Pot viure fins als 50 anys.h
El mero és un dels reis de la mar , molt apreciat pel seu gust. Os sona " de la mar , El Mero y de la tierra el Ternero"
Romesco de MERO
Ingredients per 6 persones
6 talls de Mero, 3 grapats de fesols cuits,romesco, brou de peix pelut o aigua, sal i oli d´oliva.
Preparació
Una vegada tinguem el peix net , pelat i tallat en supremes, el salarem i el deixarem a banda Posarem oli en una cassola i la portarem al foc.Qua l´oli sigui molt calent, hi afegirem el romesco i el farem sofregir sense parar de remenar.
Un cop estigui ben sofregit hi abocarem una mica de brou o aigua i quan torni a arrencar el bull hi posarem el peix.Un moment després hi tirarem els fesols cuits i ho rectificarem tot de sal.

El suc ha de quedar espessit.Si quan el peix ja és quasi cuit encara n´hi ha força, mirarem de treure´l de la cassola perquè el líquid redueix.Si l´hi deixéssim es faria massa i el gust no seria el mateix.De la mateixa manera que hi ha persones als quals els agrada la carn mig crua, el peix també ens hauríem d´acostumar a menjar-lo cuit al punt.
També es pot fer amb patates si no os agraden els fesols.
Aquest peix es boníssim per bullir i fer després uns fideus rossejats o un arròs amb el suc.
Romesco
El Romesco és el suc típic de les comarques de Tarragona.
Cada persona el fa d´una manera diferent, i tots defensem que el propi és l´autèntic. Jo os donaré la recepta d´aquell llibre que m´agrada tan.David Solé.
Romesco per a sis persones
dos pebrots ro mesquers
dos tomàquets madurs
dues llesques de pa
dos alls
un grapat d´avellanes i ametlles torrades
un raget de vi blanc
Preparació
Fregirem una mica el pebrot i el pa , després ho ajuntarem amb els tomàquets sense pell ni llavors , els alls , el vi i la fruita seca en un pot.
Ho passarem tot per el braç elèctric fins que la pasta es torni homogènia.
Si os agrada picant si pot posar un bitxo de caiena.

Avui farem un extra i farem un altre recepta, Peró que sigui de Bacallà.
Peró jo parlaré del Bacallà fresc , no se si neu menjat mai.
Bacallà Fresc ( Abadalejo)
El Bacallà es pesca als mars del nord amb la tècnica de l´arrossegament .Des de fa uns quants anys ens arriba en forma de filets nets, sense pell ni espines.Té una carn blanca, delicada i molt fina de gust.El fetge és especialment bo , però quasi sempre be sense fetge.
El bacallà fresc es pot trobar sense gaire dificultat i el preu acostuma a ser bo.
Jo os ensenyaré bacallà fresc però Sencer amb pell i Espinàs , desprès si volem ja ho fem nosaltres això de treure li els filets.
BACALLÀ FRESC ARREBOSSAT
Ingredients per a 4 persones
600g de bacallà fresc
2 ous
sal , oli i farina
all i julivert
Farem el Bacallà a filets, nets de pell i espines.Desprès el tallarem i el pararem per la farina.
Picarem el all i el julivert amb els ous batuts i passarem els filets de bacallà.Els fregirem en abundant oli d´oliva calent.
Si després de l´ou els volem passar per pa ratllat, els empanarem.





6 comentaris:

La cuina vermella ha dit...

Vols dir que ja no fa ningú el bacallà amb ous??? nosaltres en vam menjar!!! ;-) li proposaré a ma mare que l'any vinent faci la teva recepta de Mero.
Aquests peixos son molt simpàtics. Quan anem a les Illes Medes a fer submarinisme, els meros sempre ens venen a saludar, s'acosten i juguen amb nosaltres. Genial.

ELS PEIXOS ha dit...

Si que encara fan el bacallà, però molt menys qu´abans. La meva iaia n feia cada divendres Sant.
Jo sabia que feies submarinisme? Aixi que faig jo si coneixeu més peixos vosaltres que jo...
el Mero és car i no s´en pot menjar sempre.
Fints aviat.

Su ha dit...

Para una manchega en la que el pescado le pilla tan lejos-bueno a tan cerca, si se llevan un montón de euros a la pescaderia- disfruto un montón con tus enseñanzas

besos
cuida bien a mi panadero!!

ELS PEIXOS ha dit...

Su , mira bien mi bloc que voy a hacer una hamburguesa de atun y eso no te sale tan caro, mujer!!!El mero si es auténtico si que es muy caro.
Tu panadero esta demasiado bien, tan bien que solo tiene ganas de hacer cosas nueves.
adéu, hasta pronto.

Virtuts ha dit...

Hola Dolors!!!
Que mero més maco! aquest si que és de veritat! no com el que venen per ahi!! que fotos tan guapes ets molt treballadora, no vegis la feina que has fet en pocs dies, des de fa una setmana no podia connectar-me a internet i ara veig que has fet molt bona feina.

Molts petons

ELS PEIXOS ha dit...

Virtuts, ja saps que jo tinc molt poca feina i necessito tenir-ne per no pensar amb la hipoteca, ja, ja, ...´
És maco aquest mero , Eh? el próxim dia que en tingui un com aquest et trucaré perque vinguis a vuscar-lo i quan puguis ya el pagarás perque tu també tens hipoteca, oi?..je, je,..
Ja perlarem..

i també pots veure

Related Posts with Thumbnails