dilluns, d’abril 13, 2009

Hamburgueses de tonyina.

Peix blau
A partir del març,el peix blau comença a ser bo, molt bo.Tenim molts tipus de peix blau com pot ser:la sardina, el seitó , el verat, el sorell encara que també ni ha de blanc de sorell.També tenim com a blau la tonyina el emperador o peix espasa,salmó,bisos,melva..moll o roger,anguila, congre,
Llobarro,Turbot, bonitol, castanyola.
El concepte de peix blau al·ludeix essencialment a la proporció de greix en els músculs del peix. El peix blau és un grup de peixos que conté aproximadament un 5% de greix mentre que el peix blanc només en conté un 2%. La quantitat de greix influeix en la coloració i és la raó per la qual gran part dels anomenats peixos blaus tenen una coloració externa blava. Aquesta coloració els fa invisibles als depredadors.
El peix blau és menys sedentari que el blanc i és per aquest motiu que necessita més quantitat de greix.Com a norma general, el peix blau neda a prop de la superfície mentre que el blanc ho fa en aigües properes al fons.
Es pot consumir fresc, congelat, en salaó o en conserva, però, en qualsevol cas, és font de proteïnes, vitamines (A, D, B12), minerals (iode, ferro, fòsfor, magnesi, calci) i greixos insaturats (oleic, linoleic i omega 3). Els àcids grassos omega 3 redueixen els nivells de triglicèrids a la sang, disminueixen la pressió arterial i el risc de trombosi i augmenten la vasodilatació arterial.Per això es recomanable menjar peix blau dos cops per setmana. S'aconsella especialment a les dones que han arribat als 40 i es desaconsella a les persones amb nivells elevats d'àcid úric.Gràcies als seus greixos el peix blau admet tot tius de cocció: a la brasa, a la planxa, en guisats, com a ingredient en amanides, coques de recapte, pizzes, empanades... Les diverses formes de cuinat no afecten els àcids grassos omega-3 però sí que influeixen en la digestió. A la planxa, a la papillota, al forn o bullit la digestió és més ràpida.
El bacallà en salaó es considera, a nivell nutricional, un peix blau ja que el procés de salaó augmenta considerablement la seua concentració de greix.La quantitat de greix als peixos sol ser més gran a l'estiu i a principis de tardor, tot i que també depèn de l'edat de l'exemplar, de la seva grandària, de l'època de l'any en què ha estat capturat (abans o després de la posta) i de la temperatura de l'aigua.

La tonyina
Avui faré una recepta amb tonyina que queda bonís sima
Hamburgueses de Tonyina fresca amb tomàquets, olives i pinyons.
els ingredients
400 g. de tonyina fresca,la ventresca o sorra és la més greixosa o sigui més gustosa.
1/2 ceba,!/2 branca d´api.
1 cullerada de mel, 50g.de pinyons.
50g. d´olives negres d´Aragó.
2 tomàquets madurs
2 gots d´oli d´aromes.
1 cullerada de vinagre de xerès.
sal grossa.
la preparació.
Escaldar els tomàquets en aigua bullent durant 30 segons.Retirar la pell i les llavors.
Tallar els tomàquets en dauets per posar-los a confitar en un cassó amb abundant oli d´oliva, els pinyons i les olives negres ja sense pinyol.El foc ha de ser fluixet.
Quan arrenqui el bull retirar del foc i afegir-hi el vinagre.
A banda, passar la tonyina per la picadora; la ceba i l´api, també.
Treballar la massa amb les mans incorporant-hi la mel.
Donar forma a les hamburgueses.
Reservar a la nevera.
En una paella antiadherent a a la planxa mateix, amb un rajolí d´oli marcar les hamburgueses volta i volta, de manera que la part de fora quedi cuita però l´interior es mantingui vermellós.
Per finalitzar, tirar uns cristalls de sal grossa per sobre les hamburgueses i unes cullerades de l´oli confitat.Aquesta recepta és del Quim Marqués

Faré una recepta amb Castellà per la meva amiga Su que es de conca i diu que tenen poc peix i que es molt car.L´hi faré amb castellà perquè encara que tenim traductor a vegades no va bé del tot, i jo per la edat que tinc vaig estudiar amb Castellà i en se una mica més que català.

BONITO CON TOMATE, tambien puede ser atun, lo que os guste más.
INGREDIENTES:
Para 4 personas
  • 1 kg de bonito del norte, 1 cebolla pequeña, aceite de oliva, 1/2 k de tomate fresco triturado.

  • Harina, 1 cucharada de azúcar y sal.
PREPARACIÓN:
Se enharinan las rodajas de bonito y se fríen en la sartén en aceite bien caliente.
En una cazuela de barro, se dora la cebolla bien picada y se añade el tomate con la cucharadita de azúcar y un poco de sal, dejándole cocer a fuego lento durante 20 minutos.
Para finalizar se incorporan las rodajas de bonito a la cazuela y se deja hervir durante 10 minutos, también a fuego lento.
Todo esto se puede hacer con el bonito o atún crudo , osea sin freirlo antes.

10 comentaris:

Cuinagenerosa ha dit...

aquesta hamgurguesa de tonyina sembla realment bona, amb el toc de la mel.
per cert, m'apunto també aquest arrebossat per al bacallà fresc, amb all i julivert picat barrejat amb l'ou.

La cuina vermella ha dit...

Hola reina, has fet un collage preciós. La recepta m'ha encantat. Molts petons i adéu.

Su ha dit...

Estoy pensando:
no os interesaria tenerme una temporadita en casa?, soy limpia, trabajo bien, no protesto, estoy acostumbrada a madrugar..es que pan y pescao...es mi perdición.

Su ha dit...

Buena la has liado!!!
tu sabes lo que me gusta el bonito?
me gustaria cuando tengas tiempo que miraras esta receta y me dieras tu opinión y si algun día la haces que puedas disfrutarla como yo disfruto con el detalle que has tenido.
http://webos-fritos.blogspot.com/2008/08/milhojas-de-bonito-lo-aqumequedo.html
Un beso
p.d.: bueno no te he dicho, es que si me aceptas no voy sola...tengo un fotógrafo que traga...y una nena de 13 y otra de 8 y mi madre se apunta...

ELS PEIXOS ha dit...

Manel, Aquesta recepta també és nova per mi, però la faré qualsevol dia.Ara ja podeu menjar tonyina perquè estem en el temps millor fins el setembre.
El Bacallà no te cap secret però queda molt bo.
Tu si que fas mones guais!!!!

ELS PEIXOS ha dit...

Txell, tu sí que fas collages macos i de tot.Has canviat el bloc m'agrada molt!!! intento esbrinar com ho heu fet però no hi ha manera.
Quan vulguis fer la recepta , vens que et donaré tonyina i em portes una hamburguesa feta, dacord?
Fins aviat.

Su
Acuerdate que tambien tenemos embutidos muy buenos.
Cuando quieras aquí te espero, pero con un pequeño problema , con mucho trabajo para hacer.

Cuando pueda voy a hacer tu receta, le diré a mi marido que me haga la pasta de mil hojas porque yo no se nada de pastas.
Que suerte tienes de tener toda esta familia contigo, pero en casa no tenemos problema de comida y nos gusta a todos cocinar y comer.Muchas veces cocino para mis padres y hermana que tiene trillizos,Que te parece?
Hasta pronto guapa!!!

LluiXi ha dit...

Quina bona pinta que tenen!

ELS PEIXOS ha dit...

No se qui ets, pot ser qui em penso?
però si , tenen molt bonna pinta!!

ONEGA ha dit...

Aquí donde yo vivo (en Bizkaia) tenemos la suerte de tener pescados variados, frescos y también a buen precio. Hay ciertos puestitos en la costa que traen peces recién pescados en esta maravillosa costa cantábrica que son un auténtico delicattessen.No están al alcance de todos los bolsillos pero para ocasiones especiales merecen la pena.
Al ver este post sobre atún, recuerdo las campañas en verano de bonito del norte.¡¡una delicia!! en casa lo embotamos y degustamos todo el año. Y el bonito con tomate lo comemos muchas veces.
un saludo.

ELS PEIXOS ha dit...

Onega
Siempre que puedas come pescado de este que teneis recién pescado, vale mas comer menos veces y saborear más. Donde vas a comparar una merluza del norte( ESpaña) o de nuestra costa catalana a una de Boston o Argentina, que estan los mercados llenos de ellas y no tienen ningun sabor.Seguro que ellos tienen muchas cosas buenísimas pero las merluzas son las nuestras las mejors...
En catalan decimos " Menjar poc i pei bé"cosa que no hacemos poque comemos mucho!!
Ahora empieza el tiempo bueno para el atun y el bonito..
Un saludo.

i també pots veure

Related Posts with Thumbnails