Escamerlà , escamarlà, garagan i catacranc
És un dels crustacis més coneguts i estimmats.Té el cos allargat, recobert d´una dua conquilla o closca, amb alguna espina aguda.
Aquest crustaci manté tot l´any el mateix gust, però a l´estiu encara augmenta una mica.Generalment, treuen aquest animals de la mar amb l´art de l´arrossegament.
Amb l´arròs hi ha gent que hi menja pa , jo os en presento un que hi pot anar molt bé i els cuiners vermells , n´estan enamorats.
Aquesta espècie presenta pinces grans i normalment desiguals.La coloració del cos és suau, ataronjada i més o menys uniforme.les pinces alternen el vermell intens amb el taronja i el blanc.
La carn és molt fina i gustosa i és molt recomanable no passar-se del temps de cocció, seria una llàstima perquè la melositat de la carn gairebé desapareixeria.No necessiten neteja, es preparen tal com els comprem, encara que sempre se´ls pot passr una mica d´aigua.Aquest crustaci manté tot l´any el mateix gust, però a l´estiu encara augmenta una mica.Generalment, treuen aquest animals de la mar amb l´art de l´arrossegament.
Recepta
per fer l´arròs d´escamerlà, escamarlà,garagan o catacranc
per 4 personesper fer l´arròs d´escamerlà, escamarlà,garagan o catacranc
els ingredients
800 gr. d´escamarlans
1 cabeça d´alls
un ram de julivert
4 tomàquets madurs
200ml. de xerès sec
1.500 ml.d´aigua mineral
Dos grans d´all picants amb julivert
1/2 pebrot verd a dauets petits
1/2 pebrot vermell a dauets petits
400gr. d´arròs bomba
Oli d´oliva extra verge
Sal i pebre
la preparació(40m.)
Separar els caps de les cues dels escamarlans .les cues guardar-les a la nevera ben netes d´escloves i de l´intestí que està situat al llarg de la cua.
Triturar amb el túrmix : els alls, els tomàquets , el julivert i el Xerès sec.
En una olla amb un raig d´oli sofregir els caps i escloves molts rossos , salpebrar i tirar-hi el triturat anteroir, deixar sofregir uns 3 minuts, i tirar-hi l´aigua mineral bullent, deixar coure durant 20 minuts a mig foc, colar i reservar.
la cocció ( 20 minuts )
En una cassola amb un raig d´oli d´oliva sofregir els dauets de pebrot vermell 1 minut.
Afegir-hi els dauets de pebrot verd i continuar sofregint 1 minut més.
Afegir-hi l´all i julivert picat , donar-hi unes voltes per la cassola durant 1 minut i afegir-hi l´arròs, sofregir-ho tot jun 1 minut més.
Tirar-hi:1litre del brou que hem preparat anteriorment ben calent.Deixar-ho coure a foc mitjà-alt, durant 5 minuts, abaixar el foc i deixar-ho coure durant 8 minuts més, rectificar de sal.Apartar del foc, deixar reposar 2 minuts.
El temps just per fer a la paella antiadherent les cues d´escamarlà que havíem reservat a la nevera.La cocció de les cues a la paella, amb un xic de sal i un fil d´oli, només 1/2 minut tomba i gira.Servirem l´arròs, repartint les cues a sobre.
Recepta de Carme Ruscalleda ( cuinar per ser feliç)
800 gr. d´escamarlans
1 cabeça d´alls
un ram de julivert
4 tomàquets madurs
200ml. de xerès sec
1.500 ml.d´aigua mineral
Dos grans d´all picants amb julivert
1/2 pebrot verd a dauets petits
1/2 pebrot vermell a dauets petits
400gr. d´arròs bomba
Oli d´oliva extra verge
Sal i pebre
la preparació(40m.)
Separar els caps de les cues dels escamarlans .les cues guardar-les a la nevera ben netes d´escloves i de l´intestí que està situat al llarg de la cua.
Triturar amb el túrmix : els alls, els tomàquets , el julivert i el Xerès sec.
En una olla amb un raig d´oli sofregir els caps i escloves molts rossos , salpebrar i tirar-hi el triturat anteroir, deixar sofregir uns 3 minuts, i tirar-hi l´aigua mineral bullent, deixar coure durant 20 minuts a mig foc, colar i reservar.
la cocció ( 20 minuts )
En una cassola amb un raig d´oli d´oliva sofregir els dauets de pebrot vermell 1 minut.
Afegir-hi els dauets de pebrot verd i continuar sofregint 1 minut més.
Afegir-hi l´all i julivert picat , donar-hi unes voltes per la cassola durant 1 minut i afegir-hi l´arròs, sofregir-ho tot jun 1 minut més.
Tirar-hi:1litre del brou que hem preparat anteriorment ben calent.Deixar-ho coure a foc mitjà-alt, durant 5 minuts, abaixar el foc i deixar-ho coure durant 8 minuts més, rectificar de sal.Apartar del foc, deixar reposar 2 minuts.
El temps just per fer a la paella antiadherent les cues d´escamarlà que havíem reservat a la nevera.La cocció de les cues a la paella, amb un xic de sal i un fil d´oli, només 1/2 minut tomba i gira.Servirem l´arròs, repartint les cues a sobre.
Recepta de Carme Ruscalleda ( cuinar per ser feliç)
Amb l´arròs hi ha gent que hi menja pa , jo os en presento un que hi pot anar molt bé i els cuiners vermells , n´estan enamorats.
4 comentaris:
Hola Dolors. com va tot?
Desconeixíem el nom catacranc per anomenar també l'escamarlà, caram aprenem un munt de coses en el teu bloc. Ens encanta l'arròs, de totes les maneres (menys en risotto).
El pa de l'avi ens té el cor robat. Com va anar la festa de l'Albert?
Hola Dolors, q'escamarlans més macos! amb arròs estan molt bons i sols en la paella amb alls també.
Com has fet per que surtin totes les fotos tant del pa com del peix, és chulisimo, m'ha agradat molt ...
Cuina vermella
El dinar va anar molt bé, varam pogué enganyar l´Albert fins el final.
Jo tampoc sabia aquest nom del escamarlà.
Tinc moltes fotos de Pa també.
Fins aviat.
Virtuts
Crec que aquesta foto ja havia sortit.
Las fotos amb un programa d´internet que es diu WWW.slide.com
El Barça acabat el partit, empat a cero.
Adéu.
Gràcies!!! m'encanta tot el que aprenc amb el teu blog i tambien m'encanta el pa... amb tot...
Publica un comentari a l'entrada