diumenge, de setembre 05, 2010

CRUSTACIS

Aquest grup, amb el dels mol.luscos tous  i els de closca , formen el que es coneix amb el nom genèric de marisc. Els crustacis són animals articulats que tenen una closca i algunes espècies, unes poderoses pinces al davant. S´han de consumir com més frescos millor , ja que poden provocar trastorns intestinals o infeccions . tenen al voltant de 3% en greixos i del 90% en aigua , com la gran majoria de marisc.

Els millors mesos per el consum s´on els d´hivern. Durant l´estiu es reprodueixen i és el pitjor moment per consumir-ne ; malgrat tot , sempre hi ha excepcions.

S´han de bullir amb 35  o 40 grams de sal per litre d´aigua i una mica de llorer . també es pot fer amb aigua de mar sempre que sapiguen del cert que està en bon estat.
El temps de cocció varia segons la mida i el pes del marisc. Com a orientació, donare la relació següent:

Peces grans , 20-25 minuts
Peces de Kg , 15 -17 minuts
Peces de 1/2 Kg, 10 o 12 minuts.
Peces mitjanes , 5 -10 minuts
Peces petites , 2-5 minuts.
Peces molt petites , posaer-les a l´aigua quan bulli i després , quan torna a arrencar el bull , ja es poden treure i refrescar-les si cal.


Aquesta és una foto D´Internet ....és que ara no ni han.......


NÊCORA ( franquet)
La nècora és un cranc de closca quasi quadrada que està recoberta de pèls finets . les pinces són punxegudes i té el cos ple de tons marronosos. La carn és fina i bastant gustosa, fins i tot la de les potes.
El preu acostuma a ser mòdic , per el qual cosa es pot consumir amb més freqüencia que els crustacis anteriors.
La *nécora (*Necora *puber) és una espècie de crustaci *decápodo del *infraorden *Brachyura. És un cranc de mitja grandària molt benvolgut en gastronomia.
Posseeix una petxina hexagonal de color marró, dos ulls de color vermell. La petxina té unes lleugeres *vellosidades. Té cinc parells de potes i dues pinces. Generalment fa vida nocturna, viu prop de la costa entre les roques a profunditats no superiors a 50 metres, on s'alimenta d'algues i peixos morts. Hi ha vegades en les quals arriben a devorar altres *nécoras.
 La seva grandària aproximada és de 10 cm.
 A Galícia la *veda de la captura de *nécora coincideix amb els primers sis mesos de l'any.
El principal ús de la *nécora és gastronòmic, sol preparar-se simplement cuita a les zones amb costes en el Mar Cantàbric: Galícia, Astúries, Cantàbria, País Basc, així com en la part occidental de França i Anglaterra.
En principi no necessita cap neteja especial , només vigilar si té sorra enganxada. aquest cranc no és massa conegut per tothom. Potser perquè molts no l´han tastat encara.Durant el juny , juliol i agost , té lacarn més bona . Però quan la gent en vol és per les festes de Nadal ....nosaltres en venem per Nadal....durant l´any quasi no en demana ningú.
El tresmall i les nanses són els arts més utilitzats en la pesca d´aquesta espècie.


NÈCORA A LA PLANXA

Ingredients
Nècora i sal.

Preparació
No cal fer-hi res especial , damunt de la planxa hi posarem sal sense estalviar-la a sobre , la nècora.

També es pot fer bullida amb l´aigua salada.

23 comentaris:

deakiapekin ha dit...

estas echa toda una maestra con estas explicaciones un beso guapa

deakiapekin ha dit...

hola otra vez dolors, yo soy la que esta debajo de la higuera jajaj la otra es mi amiga

starbase ha dit...

Les nècores les vaig descobrir de petit en un viatge a Galicia. Aquelles safates plenes del roig de la nècora un cop cuita eren espectaculars i l'ambient festiu dels grans mentre les menjàven em van impressionar molt.

M'encanten i les recomano vivament :)

Una salutació!!

La cuina vermella ha dit...

Hola preciosa!
Com ha anat l'estiu? Com us trobeu? Va tot bé?

Ja ens van dir els pares que estàveu treballant (de fet fa dies, oi?) Encara no hem pogut passar-te a veure, però quan tinguem un momentet serà el primer que farem.

Molts petons.

Ricard Sampere ha dit...

Excel·lent recomanació. Les nècores, sempre les he fet bullides i tot i que m'agraden, tinc altres preferències en aquest món.
Encara recordo quan fa anys, les comprava vivas a Vilanova i les deixava pel terra, provocant pànic al meu fill... :))).

Xavier ha dit...

Polida!
Com estàs? Pots creure que mai no he menjat cap, de nècora?
Això ho he de solucionar ara!

Una besada!

ELS PEIXOS ha dit...

Angeles
Ya te he visto...muy guapa estas tu!!!
Un beso!!!

Starbase
De petit ja sàvies que era el millor ...oi??


La cuina vermella
Hola guapos!!!
Com esteu ..bé ja sé que esteu molt bé i a punt d'anar de vacances...
El Millor temps per fer vacances...!!!
una abraçada

Ricard
Encara no se com el teu fill té ganes de surti sempre amb tu ....:-)))
Ets únic!!!!


Xavier
Que tal Xavier ?? Com estas??
Et pots creure que jo tampoc ...i no crec que en provi mai!!!
Que et semble quina peixatera més rara!!!!

Gracies a tots per recordar-vos de mi.

ELS PEIXOS ha dit...

Angeles
Ya te he visto...muy guapa estas tu!!!
Un beso!!!

Starbase
De petit ja sàvies que era el millor ...oi??


La cuina vermella
Hola guapos!!!
Com esteu ..bé ja sé que esteu molt bé i a punt d'anar de vacances...
El Millor temps per fer vacances...!!!
una abraçada

Ricard
Encara no se com el teu fill té ganes de surti sempre amb tu ....:-)))
Ets únic!!!!


Xavier
Que tal Xavier ?? Com estas??
Et pots creure que jo tampoc ...i no crec que en provi mai!!!
Que et semble quina peixatera més rara!!!!

Gracies a tots per recordar-vos de mi.

Fem un mos ha dit...

Hola ja tornem a estar casi tots, les nècores ens encanten, son mol gustoses, però no les he fet mai a la planxa les pròximes les provaré així, ja que molt marisc es mes gustos que bullit simplement
Petons

Margarida ha dit...

Jo no n'he menjat mai. No és una cosa que d'entrada m'entusiasmi...

ONEGA ha dit...

Me encantan las nécoras, cocidas me gustan pero a la plancha...uffff!!! podía estar todo el día comiéndolas...¡¡qué ricas!!
un saludo, Dolors

Manduca ha dit...

Pues yo no he las he probado nunca pero me da que no las probaré..., soy más de pescados que de mariscos...

Anònim ha dit...

Hola Dolors!!! Quan de temps!!! He tingut que descansar una mica, anava massa estresada, i amb les criatures a casa era gairebé imposible visitar-vos!!! estic contenta de tornar al teu blog, m´encanten les teves entrades, perque sempre dic que aprenc moltíssimes coses sobre el món del peix...
Pendré nota dels minuts de cocció dels crustacis, perque la veritat, es que no tenía ni idea!!!

Petonets, Dolors,i fins molt aviat!!!

crismas ha dit...

Hola Dolores, gracias una vez mas por compartir tu sabiduría. Creo que he comido nécoras una sóla vez, habrá que repetir que ya ni me acuerdo jejeje...
Besos

Eva Flores ha dit...

Hola! quant de temps! les vacances però han estat profitoses, espero que també t'hagin anat bé.
És un plaer tornar-te a llegir i seguir aprenent amb tu.
Les nècores només les he menjat una vegada, fa molts anys a Galícia.
pt i fins aviat!

El pare ha dit...

Dolors,
El marisc a la planxa, tal com expliques, és per a llepar-se'n els dits.
M'han convidat a una mariscada a Galicia a primers de mes i estic fent tots els possibles per poder-hi anar, ja només de pensar-hi em ve salivera.
Salut.

Quiero ser súper famosa ha dit...

Es molt interesant jo sempre dubto a l´hora de bullirlos. Gracies.

ELS PEIXOS ha dit...

Hola a tots !!!!
Perdoneu que no os contesti un per un , però és que tinc una mica de feina i no tinc massa temps per el bloc...
Miraré de fer totes les entrades que poguí amb el temps que tinc...
Perdoneu les molèsties i estic molt contenta de veure que vosaltres sí que teniu temps per mi.

Estaré amb tots vosaltres sempre que pugui!!!

Moltes gracies per escriure i per ser hi sempre!!!!

Ahhh!!! Eva m'hi queda't sorpresa quan hi vist la teva foto ....sempre havia pensa't que eres una nena de 18 anys i ara hi vist que en tens més de 20 ...oi??? ....:-)))))

Moltes gracies a tots!!!

Mai ha dit...

ai perleta com et trobava a faltar! han anat be les vacances? espero que si, i que estu descansats relaxats i a punt ( que ja ho veig) d´explicar-nos tant be com ho fas els misteris aventures i desventures del fons del mar.
Per cert , es poden fer peticions? si?
Doncs m´has d´explicar tot el que sàpigues de les ortigues de mar, m´encanten!
petonets bonica

Petita cuina ha dit...

Hola Dolrs...:P

La recomanació de ferla a la planxa em sembla molt bé, donç n'hi hà molta tradició de ferla bullida.
Personalment tot i que reconec que es saborosa, sempre em declino més si l'he de comprar per el llamàntol, inclòs m'agrada mes que la llagosta i això que se sopossa que es molt mes fina de sabor, que per cert, l'ultima vegada que en vaig comprar (per San Joan, em van fotre un "clavada" monumental per 3 llamàntols canadencs.

Petoaros.

ELS PEIXOS ha dit...

Hola Mai !!!
Les ortigues de mar son bastant desconegudes per mi ....
A casa no en temin pas ....!"!
Hi preguntat i tan sols me'n s´apigut dir que el temps millor és el més de març i que no és massa bo menjar-na moltes.......


Hola Núria!!
No et deixis pas enganyar per els llamàntols Canadencs ...perquè aquest son els més barats del Mercat ...els que són més cars i més bons són els d'aquí "els blaus"

Gracies a totes per escriure...

margot ha dit...

hola maca, com anat el estiu?
Espero que tot bé.Un petó preciosa!!

Nuria ha dit...

Hola de nou, la veritat és que això mateix li vaig dir jo, que el volia de galicia, però (quin tall em va donar) em va dir que no havia de confondre l'americà del canadenc que ara mateix al mercat era el millor que hi havia, fins i tot em va dir que si volia que ho mirés per internet i que si no no hi havia problema per que li tornes sempre que fos en un màxim de dues hores.

La veritat, es que els vaig fer, i la nena s'em va posar malalta, osigui que es van quedar a llà fets a la planxa, a l'endemar per tal d'aprofitarlos en vaig fer una caldereta, la veritat es que estaba bona tenint en compte que els llamantols ja els havia fet a la planxa.

:p
Mua!

i també pots veure

Related Posts with Thumbnails