dilluns, de març 29, 2010

LLENGÜETA BLANCA

Avui os volia presentar un bloc nou de una noia de Mallorca ....La Xisca !!!
Ella sap moltes coses de la cuina Mallorquina i ara ho ha volgut reflectir fen aquest bloc per tots nosaltres.

La Xisca ha parlat del " Jonquillo" ....jo os parlaré de la Llengüeta blanca , però crec que dit d'una altre manera ...però és el mateix peix....
http://lacuinadesonfe.blogspot.com/....aquest és el seu bloc....



La llengüeta  blanca, gobi cristal·lí, jonquillo, xanguet o cabotí,és una espècie de peix de la família dels gòbids i de l'ordre dels perciformes.
El nom del seu gènere fa referència a la seva transparència.
Els mascles poden assolir 4,7 cm de llargària total i les femelles 3,9.
La fresa té lloc quan arriben a l'any d'edat i els ous, en forma de pera, són protegits pel mascle
S'alimenta de zooplàncton.
Viu a zones de clima temperat (70°N - 35°N, 11°W - 25°E ) entre 1 - 400 m de fondària i sobre fons fangosos i/o sorrencs.
 Viu al Mediterrani occidental, a l'Atlàntic nord-occidental (des de Lofotens, Noruega, fins a Gibraltar) i a l'illa de Madeira.
i no viu més de 8 o 9 mesos...


Es pot fer amb truita i també fregit....
La Xisca ho presenta amb una verdura i fregit que te que ser boníssim!!!!

Aquí ho fem fregit , que quedin un per un ...i després hi posem un ou ferrat a sobra....
i si no tenim tantes ganes de entretenir-nos , ho fem amb una truiteta que també queda molt bo...
Al bloc de la xisca , hi ha un enllaç que ensenya com ho pesca'n.

Per la Setmana Santa , és un peix molt adient....
Ah!!!! Per mi ...te un guste't que em recorda a les gambes.


Per fregir-ho només cal tenir : farina , oli d´oliva i sal.
Ah !!!! i un col.lador prim per treure la farina....



Perquè ens quedi un per un ...el més importat és el col.lador ...perquè aixi treiem la farina que sobra i ens queda un per un a punt per fregir.....

Bon Profit!!!!
I BONA SETMANA SANTA !!!!!

22 comentaris:

Petita cuina ha dit...

Hola!!

La veritat es que moltíssim temps que no els tasto.

No estic gaire posada en quan és la millor temporada o es un producto que es troba tot l'any.

Enfarinats em vindrien de gust ara mateix... mmm que bons ja faig salibera...jijiji.

Petonets.
Nuria

Margarida ha dit...

Hola, noia!
La llengüeta els agrada molt als meus fills, i sempre la faig fregideta. Una vegada la vaig fer en truita però no va tenir èxit.
Com dius, el més important (a part que la llengüeta sigui ben fresca) és tenir un bon colador, però també posar una bona quantitat d'oli. Jo ho faig en un cassó, que va millor que una paella, perquè així tenen més espai i no queden enganxades.
Veig que no fas vacances de Setmana Santa.
Gràcies per fer propaganda del bloc de la Xisca. Ara mateix me l'apunto a la llista de blocs.
Pertons

ELS PEIXOS ha dit...

Petita cuina
A mi m´agrade´n fregidets i molt torradets....

Margarida
No nena ...jo no faig vacances . Abans era la setmana que es venia més peix, però ara és molt diferent , ja menjem de tot.
A mi també m´agraden més fregits ...i és veritat que tenen que tenir molt d´oli calent..

Moltes gracies a les dues per escriure.

xisca ha dit...

Moltes gràcies Dolors,

T'estic molt agraïda encara que , m'he posat vermella fins a les orelles d'empegueïment. Encara no sé com fer moltes coses, però esper fer-ho.

Una besda ben forta

starbase ha dit...

Aquest peix no el coneixía. És dels carets o dels baratets?
En realitat les ganes de tastar-lo són les mateixes, però és per saber a quina classe econòmica pertany jeje.

ELS PEIXOS ha dit...

Starbase
Bona nit!!
Doncs mira...és dels cars i barats al mateix temps....va a uns 20 euros i pico....més o menys , però que passa? , que com que es menja tot , i no es te que neteja...a les hores és barat ..no se si m'és entès...:-)))
Ho fregeixes tot i t'ho menja's tot ...és molt bo!!!!të gust a gamba , ara ni ha basta'n si el vols provar...

Toñi Sempere ha dit...

pero que buenisimo es ese pescadito! me encanta.

feliz semana santa! petons

Ricard Sampere ha dit...

Uisssss.... aquest no el puc fer a la Weber..... ;-)

Fem un mos ha dit...

Jo a casa sempre el preparo amb truita, però el provaré com dius nomes fregidet, deu esta molt bo.
Petonets i bona setmana

Xavier ha dit...

Aquest peix s'assembla mot a un que a Mallorca li diuen "jonquillo". Saps si és el mateix?

Roger ha dit...

Hola,

porto el blog del Club de Cuines (a clubdecuines.cat), portal de cuina de TV3 i Catalunya Ràdio, i de cara a St Jordi volia demanar als blogs de cuina en català que em recomanessin un llibre de cuina i que em diguessiu en una frase o dos perquè us agrada o el recomaneu. M'ho pots enviar per correu electrònic a clubdecuines@tv3.cat? D'això en vull publicar un text o varis, que servirà tant per conèixer llibres de cuina com per conèixer blogs com el teu...

Esborra aquest comentari quan vulguis, ja entenc que no va lligat amb el contingut d'aquest text, però no trobava altre manera de contactar.

Gràcies!

Roger

ELS PEIXOS ha dit...

Xisca
Ja saps que jo i el Mallorquí no ens entenem massa....
Que és aixó del "empegueïment"...:-))))
Esper-ho que tot et vagi molt bé..

Toñi
Feliz semana santa para ti también....

Ricard
No em diguis que no saps fer aquest peix a la Weber!!!!!
És posa una paella amb oli dins la weber i quan és molt calent si posen els peixets....és deixa'n fregir i ja esta....que et semble??

No se si saps que jo ja tinc una weber que m´ha regalat la meva germana el dia del meu sant!!!!


Fem un mos
Ara mateix ho acabo de fer fregit i t´assegur-ho que ha quedat molt bo...jo segueixo dient ..que te gust a gamba...

Xavier
Tu has llegit bé el meu post????
la llengüeta blanca d´aqui i el jonquillo de mallorca ...és el mateix peix...



Roger
Ja et dire alguna cosa...

Una abraçada a tots i totes...

Glòria ha dit...

Molt bo el truc per fregir-los!. Sempre se n'aprèn una de nova amb les professionals de la matèria, je, je.

ELS PEIXOS ha dit...

Glòria
Jo aixo de treure la farina amb un colador , ho faig amb tot el que fregeixo...però amb aquest peixets petits és el més impportant si no vols que et quedi una bola...

paco ha dit...

hola dolors, créo haber comido éste plato por andalucia, hace mucho tiempo claro, péro es que a mi todos los pescaditos fritos me encantan.........saludos paco

Ricard Sampere ha dit...

Gràcies Dolors.... Quina idea lo de la paella...!!!. Es que em lliscaven tots entre les graelles... No sé que faria sense aquests consells.... Fins i tot vaig provar-ho amb una antiga Ufesa i res de res.....

:-)))))))

Ara a recomanar un llibre al Roger eh?... Jo ja li he recomanat un... "Confesiones de un Chef"... de Anthony Bourdain... però crec que escandalitzaria a algun/a blogaire.... :-))

xisca ha dit...

Hola Dolors,

Empegueiment vol dir sentir vergonya. Està avergonyit.

crismas ha dit...

Dolores, nunca he visto ese pescadito por aquí, tiene que estar buenísimo!! he visitado el bloc de tu amiga, la receta fantática!!!
Saludos cris

Nenalinda ha dit...

Que pescado mas mono wapa aqui no se ve en la pescaderia ,seguro que frito esta rico y en tortilla ummmm de vicio si recuerda a las gambas en sabor me la imagino.
Me voy a visitar el blog , seguro que me quedo jis..jis.
Bicos mil y feli puente.

Assur ha dit...

A la meva mare li encantava la truita de xanguet, però a mi m'agrada molt més fregidet. En compro sovint i el serveixo, acabat de fregir, d'aperitiu. L'únic "truquet" que hi ha perquè quedi bé, com molt bé dius, és fregir-los de mica en mica amb força oli i ben escorreguts de farina, i el que també m'agrada molt així, enfarinat i fregit, és el sonso.

(Encara no he trobat verat, eh?) :))

ELS PEIXOS ha dit...

Paco
Este pescado no es igual que el andaluz , este es mas plano y el otro mas redondito ...pero se puede hacer igual uno que otro.
En los Restaurantes " Pijos" de aqui ...sabes como lo hacen....
Poner aceite en una sarten con ajitos y guindillas...cuando el aceite haya cogido el gustito , se saca todo esto y en el mismo aceite se frie un huevo...despues se pone el huevo en un plato hondo....acto seguido se cortan unas patatas estilo "palla" y se frien en el aceite del gustito...se ponen encima el huevo ...y despues se coge el pescadito con un poquito de sal y se pasa por el aceite , cuando esta se pone encima las patatas y el huevo y se mezclan estos saborcitos y para que quieres que te cuente mas.....
Adios ....Paco!!

Ricard
Ja hi estrenat la Weber i no se si es pot fer llengüeta allà , però un dia ho intentare posant una paella amb oli i ....

Jo també vaig recomanar un llibre molt interesant per el menjar dels petits....
Bones vacances!!


Xisca
Moltes gracies maca!!!

Crismas
Muchas gracias para visitar el bloc de mi amiga!!!

ELS PEIXOS ha dit...

Nenalinda
Si , también se puiede hacer con tortilla ...y si, queda buenísimo....
Adios , guapa!!!


Assur
Hola Enric!!!
Ja et vaig dir que no ni ha de verat bo ...però si que ni ha del de fora ....però veig que tu deus anar a una peixateria de les bones que nomès tenen peix d´aqui ( del fresc ,,,si senyor).

La llengüeta un dia ho post fer com li explico al Paco....i també t´agradará.

Una abraçada...

Moltes gracies a tots per estar sempre aqui...

i també pots veure

Related Posts with Thumbnails