dilluns, de gener 04, 2010

Les Llagostes


Les llagostes viuen, en general, en fons rocosos on fàcilment poden trobar refugis. Es desplacen caminant amb l'ajuda de les seves potes però també poden nedar propulsant-se mitjançant violentes contraccions de l'abdomen, mecanisme que fan servir sobretot en situacions de fugida.
Les larves, anomenades fil·losomes, translúcides i de forma aixafada, tenen una vida planctònica. Es deixen portar pels corrents marins fins que ja més madures, van a parar al fons on realitzant la metamorfosi i es transformen en una llagosta adulta. Per poder créixer han d'efectuar un seguit de mudes de manera regular, durant les quals perden i renoven la seva closca. Això ho fan diverses vegades a l'any quan són juvenils i ja d'adults, habitualment, una vegada a l'any.
Les llagostes es troben a gairebé tots els mars càlids, incloent-hi el Mar del Carib i el Mar Mediterrani, però són especialment comuns a Australàsia. Hi ha unes 45 espècies conegudes i una espècie nova, Palinurus barbarae va ser descrita l'any 2006.[1]
També entre els palinúrids es troben els escassos exemplars de fòssils vivents de decàpodes com l'espècie Neoglyphaea inopinata que es creia extingida des del Mesozoic i de la que es van trobar exemplars a les costes de les Filipines.

La nit de cap d´any , vaig fer el sopar jo a casa .
Per Nadal , ens van sobrar llagostes , i les vaig congelar. Vaig tornar a intentar de vendre-les per cap d´any , i tampoc vaig poder , com que no és podien tornar a congelar , vaig decidir que les faria jo per sopar amb la meva germana i els meus nebots.
Cloïsses , tallarines , angules i llagostes .Eren les sobres de les festes.
Vaig fer pa torrat amb tomàquet  i pernil molt bo ( a mi és el que més m´agrada), cava , torrons , Panettone...

Bé , després de sopar , no varem poder aguantar fins les 12 , i a les 11 , 30 ja dormíem.
Quan em vaig llevar , estava tot com ho havia deixat , i vaig veuré els caps de les llagostes que no sabien menjat els meus nebots , també quedava una llagosta sencera , 8 o 10 cloïsses i una mica de calamars.
Vaig pensar ....tot això ho tinc que aprofitar..
Vaig recollir , la taula , la cuina , vaig netejar tot el que estava brut , i vaig començar a fer el dinar...i que vaig fer?? Dons , el meu arròs clàssic de peix, amb els caps de les llagostes , la llagosta sencera , les cloïsses i la mica de calamars.
Tenia al congelador pebrot verd que ja l havia tallat feia dies, uns tomàquets vermells preciosos, uns alls i un oli d'oliva boníssim.No hi vaig posar cap fumet perquè no en tenia cap de fet.

i així va quedar el meu dinar del 1 de gener del 2010.






Desprès la meva germana , ens convida a dinar , i jo que vaig fer?? Dons portar el meu arròs .
La meva germana va fer una lasanya de Tonyina , que va quedar molt bona ,
Os l'ensenyaré , però no puc posar la recepta , perquè no la tinc . Un dia ja os la explicaré.

 
i Aquesta , és la lassanya , que va fer la meva germana amb tonyina.. 

Que tingueu , uns bons Reis ...i si voleu veure , els tortells de reis
en tenim en el bloc del Pa..
 


19 comentaris:

Virtuts ha dit...

Que arròs més bo i que bona vista té, segur que estava boníssim com tots els que fas, dono fe.

Quan expliques la recepta de la lasanya, prendré nota per preparar-la ja que la pasta a casa agrada força i la lasanya amb tonyina ha d'estar molt bona.

Adéu guapa

ELS PEIXOS ha dit...

Virtuts
L´arròs era dels dies que em va quedar d´allò més bo...
La lassanya , li va quedar bonísima a la Montse.En va fer dues ; una de tonyina freda , i un altre de calenta amb carn.Les dues eren molt bones!!Sobretot , els nens varen disfrutar..
Que Tingueu Uns Bons Reis , que os portin molta salut..i si cau alguna altre cosa també.
Ja trucarem al Jordi.

paco ha dit...

hay doloretes, vols fer-me la boca aigua en el arroset oí, jajaja...extraordinaria pinta té, y nó el dic el sabor, maremégua que bó.......saludos paco

laviana ( Fely) ha dit...

que arroz!!! madre miaaaa. yo quiero un plato...se me hace la boca agua de imaginar el sabor...Y la lasaña...nada que decir....
Bexinos wapa.

La Cuina de Cal Pepin ha dit...

Hola Dolors,
Per a mi els arrossos de sobres son dels millors i si a més les sobres son llagostes doncs el resultat ha de ser excel.lent.
Que tinguis un Feliç 2010.
Salut,
Pepin

Angie ha dit...

Qué lujo de plato, Dolors! Por lo menos, de restaurante de 10 estrellas!!!!! Me encanta. Espero que hayas sido buena y tengas unos felices reyes (seguro que sí). Un besito!

Lydia ha dit...

Que pinta más buena, me encanta el arroz. Que manera más buena de aprovechar las sobras. Sobre lo del risotto... animate Dolors, a mi también me ha salido alguna vez mal, es decir... un poco duro jaja. Pero es porque no tengo paciencia, pero estoy aprendiendo ehh jaja. Tu ves probando y añade el caldo que necesite hasta que quede tiernecito. Besos y felices reyes

Mai ha dit...

Ieeeepaaaaa nena, quin arròs! bo bo i rebò , ja et dic jo que els que hem de guanyar les garrofes en aquestes dates tenim ventatjes i desventatjes , la gran ventatja teva...doncs la meravellosa sorpresa de la Txell i el Kike i el dinaret que et van preparar, oi que maco i quin detall més bonic.
Moltes felixcitats maca i me´n alegro que tot hagi anat força be.

Glòria ha dit...

Amb aquests ingredients, l'arròs havia de ser de primera!.

Bons Reis, que no falti el tortell i a veure què et trobes, la fava o la sorpresa!.

La cuina vermella ha dit...

Així m'agrada, tot s'ha d'aprofitar, no es pot llençar res i menys aquestes llagostes tan bones.
un petó ben fort bonica, i ah, felicita a la Montse per la seva suculenta lassanya. Molts petons.

ELS PEIXOS ha dit...

Paco
Jo disfruto amb l´arròs , però soc molt rara i m´agrada fer-lo jo.:-))

Fely
Fué uno de los dias que me quedó muy bueno.

La Cuina de Cal Pepin
Que tal??
Ja veus que jo , de sobres , sempre en tinc:-))

Angie
Si guapa , he sido bastante buena y he tenido , Felices reyes...

Lydia
Provaré de hacer tu rissotto , y ya te diré .

Mai
Quina raó que tens..i quina sorpresa més bona vaig tenir!!!!
Tot això , és el millor..aquestes petites coses ..

Glòria
No hi trobat , ni la fava ni el rei, i com sempre, pago , jo.

La cuina vermella
Sempre mirem de aprofitar , però a vegades , no es pot amb tot el que sobra:-))
Si vols tortell , ja ho saps..

Graciès a tots per escriurè.

margot ha dit...

Quin arrós, de luxe.
Y la lasaña m'agradat molt la idea, ja diras la recepta.
El tortell deliciós.
Ah!!
Sempre oblido dirte que quin detall mes maco el dinar que os van fer els vermells,aixo es l'amistad.
Una abraçada.
Margot

Josepb. ha dit...

Dolors; Quina "sirena" hauries sembla, dins d'aquets plats de peixos. Que vaigi de gust Dolors.

Ricard Sampere ha dit...

Dolors...veig que parleu de risottos... A mi m'agraden molt també. En faig de més d'un tipus, però el secret es (a part de bons components) remenar fins aconsegir que desprengi el midó que es el que dona cremositat (i no la crema de llet que posen alguns restaurants... beggssss). Tinc una recepta publica de com fer-ne un de "básic".
http://www.clubdecuines.cat/recepta/com-fer-un-risotto/4873

fem un mos ha dit...

Quina senyor arròs fet amb les sobres, a mi m`encanten aquestes sobres jejejeje
Molts petons

ELS PEIXOS ha dit...

Margot
Josepb
Ricard
Moltes gracies per escriure a tots.

ELS PEIXOS ha dit...

Fem un mos
A mi també..:-))
una abrasada a tots.

manel ha dit...

dolors, si em portes aquest arròs, ja pots venir a dinar cada diumenge :)
renoi, si això de ser peixater et permet fer aquest àpats 'amb sobres', és que em vaig equivocar d'ofici.
un arròs de sobres és del millor que hi ha, avui amb el meu fill hem sopat un risotto de sobres de dies enrere i ha dit que és el millor que he fet en temps.
per molts anys, dolors.

ELS PEIXOS ha dit...

Manel
Hola Manel !!!
Que no et vaig contestar , però avui hi vist que tu també fas arrossos de sobres , eh??
i t´ha quedat estupendo amb les teves sobres..
Adéuuuu

i també pots veure

Related Posts with Thumbnails