dilluns, de desembre 14, 2009

Bonítol, peix blau

Aprofito , aquest post , per dir-vos...
BON NADAL I BON ANY 2010
Jo ara , tinc molta feina a preparar per vendre ,però no se si vendré res....je,je,

Fins l´any que ve

Dedico aquest Post a tot aquell que com jo tenen colesterol...Ara aquest moment , el peix blau va molt bé , per aquesta malaltia.
Els peixos Blaus
Pertanyen a aquest grup aquells peixos que tenen un índex de greix del 5% com a mínim que a l´estiu arriba com a m`xim fins el 30%
Aquest tipus de peix viu prop de la superficie de la mar i , com que fa grans desplaçaments , la musculatura ha de treballar intensament i necessita molta irrigació de sang , per la qual cosa augmenta la reserva de greixos , per poder -la fer servir en els llargs viatges. Tot i amb això , després de l´època de reproducció i de desovament , el greix de l´animal disminueix.com a característica important a l ´hora d´identificar-los , tenen el llom de color blau o verdós.
Els greixos del peixos ens aporten uns compostos amb una activitat que fan que la nostra sang sigui menys espessa i s´amiori la possibilitat d´obstrucció dels vasos sanguinis.Els greixos dels peixos blaus fan disminuir l´índex de colesterol a la sang.
Cal recordar que el peix blau de Tarragona està considerat un dels més bons del món , si no el millor ( té denominació de qualitat)
David solé.

Bonítol

El Bonítol pertany a la família de la tonyina i es caracteritza per unes bandes obliqües de color negre sobre un fons platejat situades als costats.
Aquest peix no té escates i és molt popular .la carn és saborasa però una mica greixosa, cosa que fa que sigui una mica més fina.
La Millor época per el peix blau , és la primavera i el estiu.
Es pesca amb els arts de la llum , l´arrossegament , el pelangrs i també el curricà.

Bonítol en oli
Un cop tinguem el peix sense espines ni pell , es pot coure de dues maneres , al vapor o bullit en aigua i sal.
( jo al vapor no li fet mai , jo sempre el faig bollit i em queda molt bo)
Una vegada fet és treu de l´aigua i és posa amb pots amb oli d´oliva , pebre en gra i si volem , amb alguna herba aromàtica com el llorer.
taparem els pots i per fer-los el buit els haurem de submergir totalment en una olla amb aigua i els deixarem bullir durant mitja hora .D´aquesta manera allargarem molt la conservació d´aquest bonítol.

És una bona cosa per fer quan esta bé de preu .Amb la tonyina es pot fer el mateix.
Si ho feu així no comprareu mai més llaunes de tonyina , així queda molt més bo. Amb pa amb tomàquet , amb un amanida i amb tot el que vulgueu

Fina aviat i que os vagi tot molt bé.

30 comentaris:

Vanesuky ha dit...

M'encanta el peix blau però mai l'he condimentat a casa!!Potser m'animo que es veu gaire difícil.

Petonets preciosa,

Vanesuky.

Anònim ha dit...

Ey Dolors, quina pena em fa que ja t´acomiadis... però comprenc que ara tindràs molta feina a la botiga i la feina és el primer, i tant!!!! Que pasis un bopn Nadal, que venguis molt, i espero trobar-te al Gener, amb els teus documentals sobre els peixos del nostre mediterrani. He après molt gràcies a tu, i t´aprecio molt.
Petoonets!!!!!
I el bonítol ens agrada molt, encara que el meu marit prefereix la tonyina perque té menys espines!!!
Adeu guapisima!!

Lydia ha dit...

Hola preciosa, feliz navidad para ti y para tu marido también jeje. Que lo paseis muy bien estas fiestas con la família. Te espero a la vuelta con más información ehh. Besitos

La cuina vermella ha dit...

Estimada amiga, molt bones festes, de debó, que sigueu molt i molt feliços! Us vindrem a veure el dijous de la setmana vinent, ja saps perquè, oi?
T'estimem.

Fem un mos ha dit...

Bones festes, encara que per vosaltres, amb molta feina i que així sigui, si no malament
No me he atrevit mai a fer-lo a casa, però crec que m`animaré
Petons

Angie Perles ha dit...

También me gusta mucho el bonito! Y cuál no? jejeje. Un besito fuerte, y si no nos "vemos".... Feliz Navidad!!!

El cullerot Festuc ha dit...

Bones fetes Dolors!!! disfruteu molt d'aquests dies!
Petunets,
Eva.

Nenalinda ha dit...

Guenoooooooo en prime luga que gonitooooooooo te ha quedao el blog ,gonitoooo gonitoooooo a mas no poder wapi.
El colesterol ya sabes que con una alimentacion adecuada se puede solucionar.
El pescado azul riquisimooooo a mi es el que mas me gusta , las xardas o caballas a la planxa me xiflan cuando estan de temporada me las como dia si y dia tamien jajaja , el atun ricooo como el solo y mejo si es del norte.
Felices fiestas wapa y que vendas muxo muximoooooooo en estas fechas y el año que viene nos vemos de nuevo.
Bicos mil wapa.

paco ha dit...

como me he sentido "aludido" por lo del colesterol, pués no tengo mas remedio que contestarte,jajaja, como comprenderás es pura broma, lo cierto es que los túnidos me encantan de todas las formas y maneras, en casa lo consumimos semanalmente.....y sé lo que dices respecto al trabajo en tu botiga, lo sé por propia experiencia personal......os deseo una buena salida de año, y el próximo entrante que os colme de salud y felicidad........saludos paco

ELS PEIXOS ha dit...

Vanesuky
Si el fas bullir , després posat amb oli i ja veuras..

Titaniii
Torno de seguida , ja ho veuras..
Ja tinc MONO"
Bones Festes, maca

Lydia
Para ti también lo mejor para estos dias.Un beso.

La cuina vermella
Que m´en dius del meu bloc , nou??
Ens veiem la setmana que ve..portaré torrons.

Fem un mos
Bones festes per tu també,
Animat a fer-ho que no costa res.

Angie
Seguramente que no nos veremos, o si, je,je??
Felices Fiestas guapa.

El cullerot festuc
Bonas festes per vosaltres també..

Nenalinda
Que guapa eres!!!
Muchas gracias por hacerme sentir tan bién con todos vosotros.
hasta pronto , guapa.

Paco
Tu también tenias negocio?? pues que te puedo contar que tu no sepas..
Felices fiestas para todos los tuyos.

Virtuts ha dit...

Hola Dolors, que canvi li has donat al Blog de nou, t'ha quedat molt bé.
El peix blau ja saps que ens agrada bastant, potser més les sardines i seitons, però està tot molt bo .. jejeje
Que tingueu unes bones Festes de Nadal i com ens veurem abans d'any nou ja ens felicitarem l'any 2010.

Ah i que treballis molt, molt, molt .....

adéu

ONEGA ha dit...

Dolors... has elegido una receta estrella para despedirte del 2009. A mí el bonito en conserva casero me encanta. En mi casa hacemos todos los veranos (a finales de Agosto) bonito en conserva. Mi hermana trabajaba antes en una pescadería y siempre que bajaba el precio del bonito, aprovechábamos para comprar un par de ellos y embotar para todos los hermanos.
¡¡una auténtica delicatessen!!
Nos vemos

Glòria ha dit...

Bones Festes, Dolors i fins la tornada!.

Assur ha dit...

Fa no res que vinc de plaça (estic de vacances!) i la pèixatera a qui sempre compro estava indignada ja que la seva filla, que ven amb ella, aquesta matí ha fet festa per anar a Toysaras (o com es digui), i li ha dit que no s'hi cabia i, en canvi, a ella li havia quedat mig cove...

En fi Dolors, espero i desitjo que aquests dies vengueu molt. Ja ens veurem quan tornis.

Des de Badalona "sur-mer", molt bones festes per a tu i als teus!

Isabel ha dit...

Dolors, com s'ha de fer per que el bonítol no quedi tant sec, quan es fa a la planxa?
UNA ABRAÇADA!!
ISABEL

ELS PEIXOS ha dit...

Virtuts
Recorda que ens veurem abans de Nadal!!o no ho recordes , ja??
Estas preparada per demà??
Ja et trocaré.

Onega
El mejor tiempo para el pescado azul , es en la primavera y verano , ahora hay muy poco y no tiene tanto sabor.
Hasta pronto.

Glòria
Bones festes per tu i els teus.

Enric
Saps que passa Enric ?? Que em començat amb molta mala sort , esta fen malt temps i les barques no poden sortir, llavors no hi ha gaire peix, i el poc que hi ha , el posen més car .I després que diuen.? Doncs que s´apuja perquè és nadal.En fi , és la vida nostra....
Bon Nadal

Isabel
Sobretot , primer comprar-lo molt fresc , després que no et venguin melves i et diguin que són bonítols.No és que no siguin bones les melves , però són molt més seques..i per últim cuinar-ho lo millor que sàpigues.Posar la planxa molt calenta , quasi bé que li sortí fum ..Posar una mica d´oli i seguidament el peix per la part de la pell , deixar fins que quedi cuite't i acte seguit tombar-ho , un cop tombat ja pots parar el foc i tapar , ja veuràs com no et queda gens sec .Un rajolí d'oli cru i menjar..
Bona cuina..Je,je,


Bon Nadal A Tothom

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Dolors; Rep una forta abraçada i unes bones festes, i tot sigui dit també... bona venta¡¡ :-D
Josepb.

Ricard Sampere ha dit...

Ja veuras com vens molt.... i segur que ho passes be amb l'estres... I el gener ens segueixes instruint a tots en tema peix... que jo de veritat que aprenc coses... Que si miro al blog dels "japos" em girarien els criteris... :-)).

Celes ha dit...

Ya lo creo que venderas ....Al final todo el mundo se anima.

Te deseo pases unas fiestas estupendas junto con tu familia y que el 2010 venga cargado de ilusiones.....


Bsss

ELS PEIXOS ha dit...

Josep
Ricard
Celes

Moltes gracies als tres i que paseu un BON NADAL i UN BON CAP D´ANY

ELS PEIXOS ha dit...

Josep
Ricard
Celes

Moltes gracies als tres i que paseu un BON NADAL i UN BON CAP D´ANY

Pilar ha dit...

Dolors seguro que vas a vender mucho, pues aunque haya crisis creo que las amas de casa estos días nos volvemos locas, y ¿a quien no le gusta poner un buen pescado en la mesa enestos días?, bueno yo te deseo que vendas mucho y para ti y tu familia unas muy buenas Fiestas de Navidad y Año Nuevo. Me quedo con la receta, pues me encanta empotar. Un beso

Eva Flores ha dit...

M'encanta el nou look del teu blog, quina passada!!!
Bon Nadal i bones festes!!!
pt!

ELS PEIXOS ha dit...

Pilar
Unas Felices Fiestas para ti también pilar..

Eva
Aquest bloc nou , la fet Mª del Mar , del bloc ..Tartas provocativas , no se si la coneixes.
Bon Nadal , maca!!

xisca ha dit...

Mols d'Anys!!!! Dolors, i bones festes per a tu i tots els teus.

Una besada

ELS PEIXOS ha dit...

Xisca
Per tu tot el Millor , i a veurè si el any que bé ja tens internet i et pots fer un bloc , amb tot de coses de la teva terra , tan estupenda per tots nosaltres.
Bones festes i un petó.

Anònim ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
Mai ha dit...

Dolors jo de colesterol no en tinc, però en quan a peix el blau sense cap mena de dubte, una tonyina de qualitat no te preu i si m´hi poso unes sardinetes a la brasa em perden.
I tant que si dóna que vendrás i segur que has venut ja , i si la gent fa el que ha de fer i es proposem entre totd una alimentació bona i equilibrada vendràs tot l´any be i rebé.
Us desitjo el millor pel proper any i unes bones festes.
abraçades
mai

BuenasMigas. ha dit...

BON NADAL DOLORS!!!

UNA ABRAÇADA FORTA.

ELS PEIXOS ha dit...

Mai
Buenas Migas
Molt Bones Festes a totes dues....

Mai
Si que ha sigut un Nadal molt bo de venta , i per acabar de rodonir , mira el meu post seguent i veuras , quin dia més bo varem passar.

BON NADAL

i també pots veure

Related Posts with Thumbnails