dimecres, de juny 17, 2009

Rajada, Bastina, Escrita.

Aquest peix com molts de nosaltres, té, tres Noms, en cada lloc l´hi diuen d´una manera diferent.
És un peix de cos pla i amb forma de rombe.La cara superior és de color marró i l´altra, la zona ventral, blanc.Aquesta espècie pot produir una petita descàrrega elèctrica sense importància.
És un peix poc conegut i no gaira abundant.A favor seu direm que, quan n´hi ha, no és gaira cara i que la part que es menja, que majoritària ment són les ales, no hi ha cap espina sinó cartílag, que es pot menjar o no , a gust de cadascú.
La rajada manté una qualitat equilibrada durant tot l´any .Es pesca amb l´art del palangre , el tresmall i també amb l´arrossegament.
Aquest peix va ser el que va matar a Steve Irwin, caçador de cocodrils .Os en recordeu?? Aquesta punxa que és veu per darrera l´hi va travessar el cor , qui ho àuria de dir ,oi??

Rajada Escabetxada
Ingredients
4 persones
1kg de rajada, 400 cc d´oli d´oliva, 400cc de vinagre, 3 fulles de llorer, 1 ceba mitja neta, 2 pastanagues, pebre negre ,1 cabeça d´alls , 1 cullerada de pebre roig dolç, sal i farina.
Preparació
Enfarinarem la rajada que estarà tallada a talls i salada i la fregirem en una paella amb tot l´oli.
Després la posarem en una cassola de fang.En el mateix oli fregirem la ceba a talls fins i llargs, la pastanaga a rodanxes i els alls sense pelar.Un cop estigui tot fregit , hi afegirem el pebre negre , el llorer el pebre roig i ràpidament el vinagre.
S´ha de fer ràpid, si no es pot cremar el pebre roig i amarguejar-ho tot.Després de coure dos minuts i de rectificar-ho de sal , abocarem el contingut de la paella a la Casolà on hi ha la rajada.
Un cop estigui fred es pot conservar a la nevera .

Millor que es deixi passar un dia abans de menjar-ho, estarà molt més confitat.
Es pot fer amb tota classe de peixos blaus, Peró també amb aquest que es completament blanc.
Després es pot posar a les amanides.

El Pa a un altre bloc,
Graciés

12 comentaris:

Virtuts ha dit...

Hola Dolors, no sabia que es podia fer aquest peix escabetxat!!

Amb tu cada dia aprenem una cosa nova
Com sempre estes molt

treballadora, no pares de penjar post.
Que estes fent altre bloc amb el pa????

Un petó

ELS PEIXOS ha dit...

Hola Virtuts
Jo tampoc ho sabia , però ho vaig prova i queda molt bona.Ara n'hi ha molta i és molt barata.I sempre la tenim acabada de pescar,
Hi fet un altre bloc amb pa , però no se si ho podré seguir tot.Si el vols veuré , clica la meva foto i on hi diu els meus blocs et surt el Pa, ja em diràs si t´agrada.

deakiapekin ha dit...

hola dolors, veo que has encontrado un escabeche , me lo apunto guapa, todavia estoy de prestado con el ordenador un saludo
angeles

Celes ha dit...

Ummmm!!!! Que bo.

Besitos

ELS PEIXOS ha dit...

Angeles
Ya te dije que en cuanto pudiese te haría un escabeche.Tenia que colgar esta raya y no iba escabechada ,iba con salsa pero yo un dia la hice con escabeche y la servi en una ensalada y quedó estupenda.De todas formas este escabeche sirve para toda clase de pescado azul i blanco, pero se suele escabecahe más el azul.Aprovecha el azul ahora que esta en su mejor mes y hasta el setiembre es muy, muy...bueno
Gracias por escribir.

ELS PEIXOS ha dit...

celes
Aquí on estas tu Maò no se segur si n´hi ha de rajada.Teniu coses molt bones , el meu marit sempre recorda un cap roig ,( que aquí nosaltres en diem Escórpora),que varam menjar a una platja de menorca que no recordo el Nom,estaba bonísim ....Quan jo n´hi faig diu que no es tan bo.
Ja et visitaré a tu..

Margot ha dit...

Hola Dolors,jo cuanera petita a casa meva feian la sardina en escabeix.es diu aixi? ja ja ja.el meu catalá es de pa sucat amb oli.
Ostres si, m'enracordo que li va atravesar el cor, es molt fort que algu que estimaba tan al peixos acabi mort per un de ells.
Ostres!!!jo e viscut a Menorca, i tenan una cala que es diu...
Cala Ratjada.

ELS PEIXOS ha dit...

Margot
Que tal Maca???
Quina sort que hagis viscut a Menorca, el meu marit va fer la mili a Mallorca i tan Mallorca com Menorca ho coneixem molt be.
la cala ratjada ja la conec.
Jo pensava que se'l podia menjar un cocodril o una ser grossa però una rajada, no.
Una abraçada.

Pilar ha dit...

Mi marido conocía este pescado como Rajada, yo como Escrita, pero lo de Bastina no lo había oído nunca. Me ha gustado mucho la forma de cocinarla, y tomo nota para ponerla en práctica con Castañuela por ejemplo o si no con Barat.
Molts petons

ELS PEIXOS ha dit...

Pilar
Que tal guapa!!!Que poco se te ve.
Esta receta con la castañuela( castanyola, besugo negro, japuta,), te puede quedar bién ,pero con el barat queda buenísimo.
Me alegro saber de ti

ELS PEIXOS ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
FRANCESC ha dit...

Hola Dolors.
Només un petit incís, cal diferenciar entre rajada i escrita, no es el mateix peix, i també cal diferenciar del que va matar al Steve, no va ser una rajada , va ser una milana, son similars, però no son el mateix i tampoc tenen el mateix valor culinari, l'escrita i la milana son de menys valor i el seu gust no te res a veure amb ka rajada. Salud i bona cuina.

i també pots veure

Related Posts with Thumbnails