dijous, de març 26, 2009

Escórpora, Cap Roig o Polla de Mar.

Els Peixos
El millor Peix del mar



Escórpora, Cap-roig o Polla de mar, també l´hi diuan Cabra xo
Es un peix de color vermell i cobert d'espines.
És un peix d'aigües relativament càlides que es troba des d'una latitud de 29ºN fins la de 45ºN
Pot arribar a pesar fins quasi 3 kg però és rar de trobar-ne de més de 1,5-2 kg. Normalment es troba a fondàries de des de 10 fins a 500 metres encara que és possible trobar-los més superficialment
Durant el dia romanen endormiscats en esquerdes rocoses, i de nit surten dels seus amagatalls per a cercar menjar, es queden immòbils i gràcies al seu camuflatge aconsegueixen capturar petits peixos i crustacis. La seva pell es cobreix d'algues i aproximadament cada dues setmanes la muden.
De ser poc apreciat abans, aquest peix ha passat en poc temps a ser valorat com un menjar d'altíssima qualitat. Als restaurants de la comarca de la Selva es molt coneguda la Polla amb patates, un guisat caldós molt apreciat. Com és d'esperar, la gent local fa molta broma amb el doble entendre. Aquest peix també és un dels ingredients ideals del fumet i suquet de peix.
A Mallorca la fan a la bressa , oberta i amb espina, i posant una mica de sal i oli .
Jo os en presento una de molt maca i molt fresca, és acabada
de pescar, quan h´arribat encara respirava.
Quan son molt petites serveixen junt amb rates,aranyes i altres per fer tota classe de fumets vermells i blancs.
Cap - roig al vi negre
Ingredients per 1 persona
1cap -roig de ració 1 rovell d'ou cru 1got de vi negre 1/2 ceba una mica de farigola 1/2 fulla de llorer pebre negre en pols 1 gotet d'oli, sal, 2 patates i aigua.
Preparació
Netejarem el peix i ho deixarem senser,.Li tirarem sal per dintre i per fora, col·locant-lo en una cassola de forn i cobrint-lo amb ceba picada, una mica de farigola picada, la fulla de llorer, pebre , sal i ofegant-lo en oli i vi. Ho deixarem reposar uns 30m , passats els quals posarem la cassola sobre el foc i que cogui a foc lent. Reduït el brou a la seva meitat, retirarem el peix i passarem el brou per un colador. Servirem el Cap- Roig acompanyat de les patates cuites al vapor i la salsa lligada amb la yema d'ou i tirada per sobre del peix.
Un peix molt benvolgut en les Illes, es pesca exclusivament en el Mediterrani.És una recepta d´un llibre de Cuina Balear.Anà Maria Calera.
Sopa de Escórpora
Ingredients per 4 persones
150g. de pa torrat.
1k d´Escórpora molt fresca.
50 g.ametlles torrades
1 ceba
2 tomàquets
julivert,oli d´oliva, pebra i sal
Preparació
Ne teixar el peix i treure les espines i tallar-lo, posar-hi sal i guardar en un lloc fresc 1/2 hora
Pelar la ceba, tomàquets i alls i rentar el julivert.tallar tot petit i separat. Fer una picada amb el julivert,all i les ametlles torrades.
Calenta l´oli en una cassola i fregir la ceba, abans de que agafi color afegir el tomàquet i el all.Mourà una mica i afegir l´Escórpora remena una mica , posar pebre i 5 ta zas d´aigua.
Afegir la picada amb una mica d´oli ,quan estigui el peix rectificar de sal, escaldar el pa i servir.

4 comentaris:

La cuina vermella ha dit...

Carai Dolors, quina escórpora més maca, i quina foto més estupenda!! La sopa que ens expliques ha de ser molt bona, perquè aquesta reina de la rocalla té un gust exquisit. Molts petons.

Cuinagenerosa ha dit...

l'escorpora és fantàstica, i gràcies a l'arzak, que la va fer entrar per la porta gran a la història de la gastronomia amb el seu magnífic pastís d'escórpora, un emblema de la cuina moderna.
com sempre, interessantíssim el teu post i les receptes que poses.

ELS PEIXOS ha dit...

Que tal Manel?
Pot ser que si que gràcies aquest cuiners tan importants tenim que pagar aquest peixos tan bons molt més cars de lo que tindríem que pagar.La Escórpora grossa és paga molt cara però les petites van amb el peix de sopa de roca i es paga molt més barat.
Ja et vaig dir que les receptes no som meves només el peix.Un dia en posaré alguna de meva , que jo també se cuinar, ja, ja,ja,.
Adéu

ELS PEIXOS ha dit...

La cuina vermella
Un dia os portaré una sopa que os llepareu els dits,ja,ja,ja
adéu

i també pots veure

Related Posts with Thumbnails